Varzari nu le pot spune ca nu au placintele mele nici urma de varza, dar au in schimb cozi de ceapa, salata verde, si morariu verde de ajuns pentru tat neamul. Apoi aste placinte is mai mult sa iti deschida pofta de mancare dupa ce tragi o dusca buna da palinca ca aici prin Bihor. Reteta de Placinte cu verdeteturi o am de la vecina mea, Viorica care este de origine din Sirbi, un satuc undeva in apropiere de Marghita si ii multumesc pentru ea, ca tare buna ii. Dumnezeu sa iti dea sanatate vecina draga! Va invitam sa incercati si Placinta cu cartofi si branza telemea, Cocorada cu varza, Placinta cu marar si telemea, Placinta cu dovleac.
Ingrediente aluat Placinta cu verdeturi :
1 kg faina
50 g drojdie
1/2 lingura sare
1 lingura zahar
400 ml lapte batut sau iaurt
1/2 lingura untura
2 galbenusuri de ou
apa cat ia aluatul(daca mai e nevoie)
Ingrediente umplutura Placinta cu verdeturi :
2 capatani de salata verde
cozi de ceapa verde (2 legaturi)
2 legaturi marar verde
300 g branza dulce de vaci (scoaca)50 ml ulei
Preparare aluat Placinta cu verdeturi :
Punem faina intr-un vas unde sa avem loc de framantat si aluatul sa aiba loc sa creasca in voie. Drojdia o frecam cu sarea si zaharul pana devine lichida apoi o turnam la faina. Galbenusurile de ou le punem si pe ele impreuna cu untura si incepem sa adaugam laptele batut (sau iaurtul). Daca nu este suficient laptele batut cat sa incorporezeze toata cantitatea de faina mai adaugam apa calduta dupa cum spune vecinuca mea cat sa obtinem un aluat elastic nici prea moale dar nici prea tare si „framantam pana asuda grinda” timp de 15 minute. Presaram aluatul cu faina, acoperim cu un prosop curat si lasam la dospit pana isi dubleaza volumul.
Preparare umplutura Placinta cu verdeturi :
Salata se taie fasii si se sareaza. Se lasa 15 minute la morat dupa care se stoarce bine. Salata stoarsa se amesteca cu cozile de ceapa taiate rondele si mararul taiat marunt. Se adauga branza de vaci si 50 ml ulei. Se amesteca si daca mai e nevoie se adauga sare dupa gust.
Preparare Placinta cu verdeturi :
Aluatul dospit il rasturnam din vas pe suprafata de lucru presarata cu faina si il intindem in forma dreptunghiulara cu o grosime de 1 cm. Taiem in fasii mai late aluatul apoi taiem pe lungime obtinand patrate de aluat la ca la branzoaice.
Punem cate o lingura generoasa de umplutura marginea de sus tragem peste umplutura, marginea de jos o tragem si pe ea peste apoi asezam sucitura in tava tapetata cu hartie de copt cu partea pliata in jos.
Umplem toate placintele si le punem in tava. Cuptorul il incalzim in prealabil. Placintele puse in tava se ung deasupra cu ou si apoi se dau la cuptor pana se rumenesc frumos.
Comentarii recente
Mira
01/06/2019 at 16:221/ 2 lingura untură cu cât unt e echivalentă că să aibă același efect? Voi folosi unt de 80% grăsime
Loredana
12/06/2019 at 21:47Cu o lingura jumatate chiar doua 🙂
Faur Ionut Ciprian
29/05/2024 at 13:01Bună
Cate bucati se optine dintr-un kg de faina ,Imi puteti spune ?