Ingrediente aluat Placinta taraneasca :
200 ml lapte
75 gr rama
25 gr drojdie proaspata (sau 1 plic drojdie uscata )
3 linguri fulgi de cartofi
375 gr faina
1 lingurita rozmarin macinat
10 gr sare
Umplutura Placinta taraneasca :
4 cartofi
50 g margarina(sau unt)
300 g varza murata
50 ml ulei
300 g muschi afumat(sau kaizer)
200 g carnati afumati
200 g smantana
2 oua
sare, piper
Preparare Placinta taraneasca:
Faina , fulgii de cartofi , rozmarinul, sarea si margarina se pun intr-un vas.
In 200 ml lapte caldut dizolvam drojdia si o adaugam la cele de mai sus . Se amesteca cu mixerul la viteza mica la inceput apoi se amesteca la viteza mare pana obtinem un aluat elastic si uniform.
Punem o folie de aluminiu intr-o forma rotunda si o ungem cu un pic de rama . Aluatul il intindem in asa fel incat dupa ce il punem in forma sa depaseasca marginile formei . Putem lua din aluat ptr o parte pentru ornat.
La umplutura procedam in felul urmator :
Cartofii se curata, se taie bucati si se pun la fiert in apa cu sare. Dupa ce au fiert se zdrobesc si adaugam 50 g margarina , 2 oua intregi piper macinat si sare daca mai necesita . Lasam deoparte.
Varza murata o calim pe 50 ml de ulei .
Kaizerul (muschiulet afumat) il taiem cubulete sau fasii mai lungi, iar carnatii ii feliem .
Aluatul il asezam in forma unsa si punem un rand de pireu de cartofi. Peste cartofi ,punem varza calita apoi, carnatii si kaizerul. Iar punem un rand de cartofi ,varza , ultimul rand va fi de kaizer(muschiulet).
Se trage pana spre mijlocul formei aluatul ,in asa fel incat sa ramana in mijloc o deschizatura . Se da forma cu placinta astfel pregatita la cuptorul pe care l-am incalzit inainte ptr circa 30 minute, apoi se scoate si in deschizatura lasata turnam smantana. Dam forma inapoi la cuptor pentru inca 15 minute la foc mic si scuturam tava de cateva ori sa intre smanatana bine in deschizatura.
Se serveste fierbinte cu un surplus de smantana.