La bunatatea asta i se mai spune si galetta, eu am numit-o tarta rustica cu zmeura si afine fiindca marginile neregulate ii da un aspect mai rustic. Este o tarta simpla din aluat fraged cu unt si fructe proaspete.
De data asta am ales sa folosesc zmeura si afine de cultura, o combinatie reusita ce va recomand sa o incercati!!
Le amestecati cu zahar brun, coaja si zeama de lamaie si amidon cat sa lege sucurile lasate in timpul coacerei.
E dulce acrisoara, merge perfect cu inghetata dar e la fel de buna si simpla.
Ca sa o portionati frumos e de preferat sa fie lasata sa se raceasca bine.
Eu am taiat-o cat inca era calduta fiindca se ducea lumina pentru poze si nimeni nu era dispus sa astepte pana a doua zi 🙂
Umplutura poate varia in functie de gusturi sau sezon.
Pe site o gasiti si in varianta cu o baza din crema de branza si prune dar si in varianta cu piersici, va las mai jos imaginile cu link pe ele catre retete.
Tarta rustica cu zmeura si afine- Ingrediente
- pentru o tarta de 24 cm
Aluat fraged - 200 g faina
- 100 g unt 82%grasime
- 30 g zahar pudra
- un praf de sare
- 3 linguri lapte rece
Umplutura - 200 g zmeura proaspata
- 200 g afine proaspete
- 30 g amidon de porumb
- 50-70 g zahar brun
- zeama si coaja de la o lamaie
Pentru uns - un galbenus de ou
- o lingura lapte
- zahar pentru presarat
Cum pregatim aluatul fraged pentru tarta rustica
Se pune faina intr-un castron, se adauga sarea si zaharul si se amesteca.
Peste amestecul de faina se adauga untul rece taiat cubulete si se amesteca cu degetele pana ce capata textura nisipoasa. Se adauga laptele si se framanta pana devine un aluat compact.
Daca detineti un robot de bucatarie atunci totul devine foarte simplu, se pun in cuva toate ingredientele mai putin laptele si se mixeaza de cateva ori pana ce aluatul devine nisipos. Se adauga laptele putin cate putin pana ce aluatul se strange intr-o bila.
Se scoate, se impacheteaza in folie si se lasa la rece cel putin 30 min.
Cum pregatim tarta rustica cu zmeura si afine
Fructele se amesteca cu zaharul, coaja si zeama de lamaie si amidonul.
Se intinde aluatul in forma rotunda cam de 30 cm direct pe hartia de copt. Se transfera hartia cu tot cu aluat intr-o tava si se aseaza deasupra umplutura de fructe.
Se lasa o margine lata cam de 8-10 cm care se pliaza usor peste umplutura.
Nu trebuie sa va faceti griji daca marginile sunt neregulate, asa trebuie sa fie, mai rustica.
Se unge cu ou batut, se presara cu zahar si se mai lasa la rece cam 10 min.
Se introduce apoi in cuptorul preincalzit la 180 grade C, pentru 45-50 min. Tarta e gata cand marginile sunt rumen aurii.
Se scoate, si se lasa sa se raceasca in tava daca vreti sa o portionati in felii bine definite.
Daca nu trebuie sa ii faceti poze 🙂 , atunci recomand sa o mancati calda, cu un glob de inghetata alaturi, e grozava !!
Recomandare!
Va recomand ca aluatul sa il faceti in cantitate dubla, o parte va merge la congelator si astfel cand aveti iar pofta de tarta nu trebuie decat sa il decongelati si sa puneti fructele pe el.
Acum cand scriu reteta, tarta asta e savurata demult …dar tocmai ce am scos aluatul din congelator, asa ca fac alta imediat 🙂
Va asteptam alaturi de noi si pe pagina de Instagram .
Daca incercati retetele noastre si postati pe Instagram, puteti pune hashtag-ul #bucatareselevesele, ca sa le vedem si noi.
Ne puteti gasi si pe canalul Youtube- Bucataresele Vesele, unde va asteptam sa va abonati!!
Multumim!!