Turte taranesti
Am fost un copil crescut la tara cu mamaliga, lapte fiert in ceaunul de mamaliga, turte taranesti pe plita sau in ulei si cu multe alte bunatati simple si foarte gustoase.
Nu eram multi in casa, asa ca mama aprindea mai rar cuptorul de lut pentru a coace paine si placinte poale in brau, la vatra. La noi se gasea foarte rar paine la magazin, doar atunci cand aducea de la brutaria din comuna asa ca mai in fiecare dimineata mama facea faimoasele turte taranesti coapte in cratita de tuci sau pe plita. Erau grozave!!
Pufoase si gustoase mergeau de minune unse cu magiun sau cu o farfurie de bors cu fasole, rece.
Eu le-am incercat sa le fac in cratita, pe flacara de la aragaz, au iesit foarte bune dar parca cele ale mamei erau mai gustoase…cred ca focul cu lemne face toata diferenta …sau cine stie 🙂
Turte taranesti-Ingrediente
500 gr faina alba
(de preferat direct de la moara )
25 gr drojdie proaspata
1 lingurita zahar
250 ml apa calda
½ lingurita sare
50 ml ulei
Turte taranesti-Mod de preparare
Faina cernuta se pune intr-un vas incapator. Se face un loc in ea in care adaugam drojdia dizolvata cu zaharul si 100 ml apa calda formand maiaua cu putina faina.
Dupa ce a crescut adaugam sarea, restul de apa si framantam aluatul pana ce devine elastic.
Se adauga putin ulei si se framanta in continuare pana ce se desprinde de pe vas.
Se lasa la dospit pana isi dubleaza volumul.
Aluatul se imparte, se intinde sub forma de turte cam de 2 cm grosime. Se acopera cu un prosop de bucatarie si se lasa la crescut.
Incingem o cratita cu peretii grosi (de preferat din fonta), punem turta in ea, acoperim imediat cu un capac si lasam focul la mic astfel incat turta sa nu se arda.
Cand s-a rumenit o intoarcem si pe cealalta parte, acoperim din nou si lasa pana ce turta e gata.
La fel procedam si cu celelalte.
Pofta buna!!
Comentarii recente
Livia✨✨
11/01/2017 at 18:53Arata intr un mare fel pozele . bv . super. Sper mult sa mi.iasa asa ..si gustoase mai ales;)
Livia✨✨
13/01/2017 at 16:17Am facut. Au iesit fantastic de gustoase….sunt f multumita
Loredana
15/01/2017 at 14:56Ma bucur ca le-ai incercat!!
Ilinca
23/01/2018 at 07:29Am făcut și eu dar se întăresc a doua zi de nu poți să le mănânci. E din cauza faini?
Loredana
28/02/2018 at 10:49Nu are cum, trebuie sa le faceti mai groase si dupa ce le modelati sa le lasati sa mai creasca.