Dupa noi Galustele de Gris sunt cele mai bune pentru Supa de Gaina, sau Supa dulce cum o mai cunosc unii. Le preferam in locul taieteilor si duminica, cand toti ne reunim la masa in familie asteptam cu nerabdare aceasta Supa de Gaina sau Pui cu Galuste de Gris. Asa prepara si mama, si bunica galustele de gris de ani de zile si niciodata nu am avut surprize. In reteta de mai jos aveti si varianta cum sa dregeti galustele in cazul in care va raman tari, un ic secret invatat de la cei mai experimentati.
Ingrediente Galuste de gris:
1 ou
6 linguri gris
1/2 lingurita sare
putin piper macinat (optional)
patrunjel verde taiat marunt (optional)
1 varf de lingurita bicarbonat
Preparare Galuste de gris:
In primul rand inainte sa ne apucam de prepararea galuscutelor punem la fiert apa cu sare. In acest timp pregatim compozitia pentru galuscute in felul urmator.
Batem oul cu 1/2 lingurita sare, 1 varf de lingurita de bicarbonat de sodiu si adaugam 6 linguri gris, rase (grisul folosit trebuie sa nu fie foarte marunt). Amestecam pana se omogenizeaza, putem adauga piper si patrunjel verde in compozitia de gris (este deosebit la gust). Compozitia trebuie sa fie un pic mai groasa decat smantana. Luam cu lingura din compozitie si o punem in apa clocotinda ( daca fierbe prea tare lasati focul mai mic ). Lingura o trecem mereu prin apa inainte de a lua din compozitia de galuste.
Dupa ce am terminat de rupt galuscutele acoperim oala cu un capac si fierbem galuscutele timp de 10- 15 minute. Daca galuscutele dupa fierbere nu ies moi ,raman tari le „speriem ” cu o ceasca de apa rece ce se adauga in oala cand apa clocoteste si le lasam sa mai dea cateva clocote apoi oprim focul si lasam inca cateva minute acoperite in apa in care au fiert.
Dupa ce sunt fierte galuscutele se scot cu o paleta si se pun in supica fierbinte.
Comentarii recente
MihaelaC
19/06/2011 at 22:52Am incercat sa fac si eu supa cu galuste acum o saptamana cred, insa mi-au iesit foarte tari si cam crude la mijloc si nu am inteles de ce; am citit in articolul tau care ar fi secretul, sper ca data viitoare sa-mi iasa moi.
chirila gheorghe
02/03/2012 at 13:10din experienta propie, de la inceput trebuie adaugat cam 25 de grame de ulei de fl. soarelui. apoi, oul ,sarea ,uleiul trebuiesc batute cu furculita pt. omogenizare. se adauga gris pina cind se obtine o pasta de consistenta smintinei, care functie de dimensiune dorita se pun la fiert cu ajutorul unei lingurite.succes!
Leila
20/06/2011 at 15:50Mihaela , vezi si filmuletul cu tehnica de fierbere a galuscutelor ! Cand vezi ca galuscutele sunt tari lasa-le sa fiarba circa 15 minute , apoi torni 1 cana mare cu apa cat mai rece , opresti focul si acoperi oala cu un capac si lasi sa stea galuscutele asa circa 15 minute dupa cere le scoti .