Retete culinare - blog culinar. Retete prajituri si torturi

Gasca Umpluta

Ingrediente:
1 gasca de circa 2-3 kg,
1 capatana varza(500 g),
4 bucati mere,
7-8 bucati ceapa,
300 g carnati afumati,
untura,
250 gr slanina afumata,
5-6 catei usturoi,
2 cuburi supa de gaina(1 l supa de carne),
500 ml bere,
maghiran,sare,piper,

Preparare:
Umplutura:
Taiem marunt 2 bucati de ceapa. Merele le curatim,indepartam cotorul si il taiem cubulete. Varza o taiem fideluta. Carnatii afumati ii vom taia rondele. Punem intr-o cratita 2 linguri de untura la incins si calim ceapa taiata pret de cateva secunde cu un praf de sare. Adaugam varza taiata, condimentam cu sare,piper si maghiran si lasam la calit pana varza se inmoaie. Luam de pe foc si adaugam merele taiate,circa 150 g slanina afumata taiata fasii si in cele din urma rondelele de carnati.
Umplutura fiind acum preparata trecem la urmatoarea etapa. Gasca o condimentam din abundenta atat pe exterior cat si pe interior cu sare si piper macinat dupa care o lasam la rece pentru aproximativ 1 ora.
Dupa ce a trecut ora de tinut la rece pasarea o scoatem si impanam pieptul cu bucatele de usturoi si slanina facand mici incizii cat mai dese in care vom introduce usturoiul si slanina. Acum ca gasca e impanata,condimentata si racita bine, umplem interiorul gastei cu umplutura de mai sus. am terminat si de umplut nu ne mai ramane altceva decat sa coasem gasca sa acoperim umplutura.
Intr-un vas mai adanc punem 4 linguri de untura topita, restul de ceapa curatata si taiata in patru, 4-5 catei de usturoi feliat si gasca umpluta. Deasupra turnam 500 ml bere,1 l supa de carne si 300 ml apa. acoperim vasul si il dam la cuptor pentru circa 1 ora(cuptorul sa fie incalzit in prealabil). Dupa 1 ora verificam daca mai avem zeama suficienta, stropim pasarea cu zeama existenta si o dam inapoi la cuptor inca pentru circa 2 ore(daca e nevoie mai adaugam supa sau apa). Lasam la copt la foc redus pana se rumeneste frumos si carnea se patrunde usor cu furculita.
Se serveste cu garnitura de cartofi natur sau taranesti.

Iata si reteta prezentata live :

Pofta Buna !

Comentarii recente

  • Antonina S.

    21/12/2011 at 10:27

    wow cum arata!! N-am mai mancat gasca de o vesnicie! tare pofta mi-ai facut!

  • Anonymous

    27/09/2012 at 14:56

    Am sa incerc…nu am mai mincat gisca de mai mult de 20 de ani,am sa merg la ferma sa cumpar una mare….reteta asta imi aduce aminte de reteta mamei si ea facea gisca la cuptor…eram mica nu prea stiam atunci cum o facea…dar era delicious!!! avea mama giste giste multe..o ciorda mare, si mai ceva imi aduc aminte facea din pieptul de gisca sarmale…O my gosh delicios si foarte sanatos!!!

  • Gheorghe C-tin

    11/11/2016 at 18:16

    Nu este menționat ce fel de varză se folosește.(recomand varză murată,deoarece este un preparat sățios și se pregătește in sezonul rece)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Urmareste-ne si pe Instagram