Ingrediente:
400 g ficat rata salbatica(corespunde si ficatul de pui sau alt pasaret),
2 bucati ceapa de marime mijlocie,
8 catei usturoi,
250 g carne iepure(in cazul in care avem… daca nu,putem renunta la el),
3 linguri untura rata(in cazul in care nu aveti se poate folosi si untura de porc),
sare,piper,
100 ml vin alb dulce,
150 ml supa de carne(legume sau apa daca nu avem supa la indemana),
100-150 ml frisca(smantana) pentru gatit,
2 lingurite mustar Dijon(in cazul in care nu aveti asa ceva inlocuiti mustarul cu 1 lingurita miere si 1 lingurita mustar clasic)
Preparare:
Cum am avut la indemana carnita de iepure salbatic am zis sa o intrebuintez in vreun fel… Si cum eram la capitol de preparat pateu, am zis ca e momentul sa il folosesc.
Iata asadar am pus intr-o craticioara apa cu sare la fiert si carnita de iepure.Am lasat carnita sa fiarba pana furculita a patrans-o usor,apoi am lasat-o la scurs si am portionat-o felii. Daca nu aveti carnita de iepure nu e o problema, puteti prepara pateul si doar din ficat.
Curatam 2 bucati de ceapa si o taiem solzisori. Usturoiul curatat il taiem rondele. Ceapa taiata o punem la calit pe untura incinsa, apoi adaugam ficatul curatat de pielite si spalat(tot acum am adaugat si carnita fiarta de iepure in cazul meu), usturoiul feliat. Lasam la foc potrivit la prajit ficatul,circa 4-5 minute,dupa care adaugam vinul,supa,mustarul Dijon (sau 1 lingurita miere, si 1 lingurita mustar clasic)si condimentam cu sare si piper dupa gust. Lasam la fiert pana din ficat nu mai iese sange in momentul in care e intepat cu furculita.Lasam sa scada zeama si punem totul la blender(daca nu aveti unul de capacitate mai mare si mai puternic va recomand sa folositi robotul de bucatarie) adaugam treptat 100-150 ml frisca pentru gatit pana totul devine o pasta cremoasa.
Pateul il asezam intr-un vas, topim circa 2 linguri cu untura si asa fierbinte o turnam peste pasta obtinuta pentru a nu se oxida. Dam pasta la rece pana a doua zi dupa care il putem servi pe paine proaspata, in diferite umpluturi….
Pofta Buna !
Comentarii recente
Fab Chef
19/05/2012 at 15:30Imi place pateul. eu trebuie sa-mi perfectionez tehnica insa. 🙂 Am avut o tentativa dar mi-a iesit un pic dulceag. Reteta asta imi place. Cred ca rezultatul e super.
Lory
23/05/2012 at 01:03Sa ai mult spor :*
alinutzika
19/05/2012 at 23:18ffff apetisant!
Angelica
20/05/2012 at 00:58Wauuu Lia !!!Ce bine arata!!
Arunca un borcan(sau cutie)si la mine !!
Paine si catraveciori am eu :-)))
Lory
23/05/2012 at 01:04Angelico eu zic sa stai la rand :)))) sau daca ma gandesc bine mai repede ajunge la tine decat la mine :))) Pana una alta cred ca mai bine ne punem amandoua pe treaba :))
Pup:*
Lulu
20/05/2012 at 14:14Fetele,a-ti fost la vanatoare dupa cate vad eu!!!
de vanat sau de casa,pateul este de-li-cios!!
Pupici!
Lory
23/05/2012 at 01:07Lulu, Lia e o norocoasa (cred :D) ca are la indemana asa delicatese vanatoresti 🙂
Da noi putem adapta reteta …nu va iesi ca asta dar macar ne facem pofta 🙂
yaya6
21/05/2012 at 15:08bun si sanatos!!!
Lory
23/05/2012 at 01:08Ai mare dreptate Yaya :*
pansy
23/05/2012 at 22:15Lia ma gandeam ca ai putea sa ma infiezi !
Lory
28/05/2012 at 21:17Pansy nu esti singura care ar vra asta :)))
Florin
23/05/2012 at 22:28O sa-l incerc, dar cu ficat de pui, ca de rata ….
Lory
28/05/2012 at 21:18Florin e foarte buna si cu ficatei de pui!!
Sorina
24/05/2012 at 13:15O reteta foarte sanatoasa ,trebuie neaparat incercata!
Lory
28/05/2012 at 21:19E cu mult mai sanatoasa fata de ce gasim in comert 🙂 Cu siguranta!!