Alivanca- Prajitura cu branza si malai este un desert specific Moldovei, mai precis nordului Moldovei.
Desi locuiesc aici de cand ma stiu, trebuie sa recunosc ca nu aveam cunostinta de aceasta prajitura, eu am descoperit reteta in cartile de bucate si mai apoi pe site-urile culinare.
De foarte mult timp mi-am propus sa o incerc, am gasit-o si in varianta dulce si sarata, cu iaurt, cu branza de vaci, telemea. Cand am primit provocarea de la Delaco de a pregati o reteta cu branza de vaci proaspata, mi-am zis ca a venit timpul sa pregatesc alivanca dulce moldoveneasca.
Este o praijitura usor de facut, cu ingrediente simple, gustoase si la indemana oricui.Are o textura densa,usor umeda, cu un gust pronuntat de branza si malai. Merge foarte bine asociata cu o smantana groasa si o dulceata, sos de fructe rosii.
Va las mai jos inca doua retete de prajituri in care s-a folosit malaiul, branza de vaci !!
Alivanca- Prajitura cu branza si malai- Ingrediente
- 500 g branza de vaci 4,4%grasime -Delaco
- 150 g faina de malai
- 50 g faina alba
- 5 oua
- 150 g smantana groasa
- 30g unt topit si racit
- 100 g zahar
- un plic zahar vanilat bourbon
- 50 ml lapte rece
- 1 lingurita praf de copt
- un praf de sare
- Pentru servit
- smantana grasa usor indulcita
- gem/dulceata/sos de fructe rosii
- Ustensile
- tava 30/20 cm
- hartie de copt
- mixer de mana
Cum pregatim alivanca moldoveneasca
Branza proaspata de vaci se pune intr-un castron incapator, se adauga jumatate din cantitatea de zahar, smantana groasa, laptele, sarea si se mixeaza cu Mixerul de mana FRAM FHM-400CR pana ce se obtine o compozitie omogena.
Se adauga galbenusurile de ou, untul topit si zaharul vanilat si se continua mixarea pana la incorporare.
Peste compozitia obtinuta se adauga faina de grau amestecata cu praful de copt si malaiul si se amesteca usor cu paleta pana la incorporare.
Separat se bat albusurile spuma cu restul de zahar si se adauga peste compozitia de branza. Se incorporeaza usor, cu paleta, astfel incat sa nu se scoata aerul din albus.
Aluatul rezultat trebuie sa aiba o textura pufoasa. Se tapeteaza tava cu hartie de copt, se toarna compozitia si se niveleaza usor cu paleta.
Se introduce tava in cuptorul preincalzit la 180 grade C,functia ventilatie, si se coace timp de 50 min.
Se scoate tava din cuptor, se lasa sa se racoreasca putin apoi se portioneaza in bucati potrivite.
Fiecare bucata se serveste alaturi de o lingura generoasa se smantana groasa, spumata putin si indulcita usor si gem, dulceata sau sos de fructe rosii.
Mie mi-a placut usor calduta dar e la fel de buna si rece, musai trebuie insotita de smantana si sos de fructe.
Va asteptam alaturi de noi si pe pagina de Instagram .
Daca incercati retetele noastre si postati pe Instagram, puteti pune hashtag-ul #bucatareselevesele, ca sa le vedem si noi.
Ne puteti gasi si pe canalul Youtube- Bucataresele Vesele, unde va asteptam sa va abonati!!
Multumim!