Daca va ganditi ca pe masa de sarbatoare sa puneti un desert mai deosebit alaturi de care sa serviti si un pahar cu vin, atunci aceste cosulete din foietaj cu pere posate in vin sunt alegerea perfecta.
Vinul ce vi-l recomand pentru acest desert este Maiastru Muscat Ottonel de la Crama Oprisor, un vin relaxant, cu un gust fin si arome florale si de fructe proaspete. Este un vin ce se asociaza perfect cu deserturile cu creme de vanilie, crema de zahar ars sau fructe albe.
Merge la fel de bine si alaturi de un platou cu branzeturi semitari mai ales daca este servit la temperatura recomandata de 6-8°C.
Eu am ales perele pentru ca mi-am dorit ca desertul sa includa in ingrediente si vinul.
Trebuie sa recunosc ca perele posate in vin au o textura si o savoare aparte, efectiv se topesc in gura!!
Crama Oprisor
Măiastra, pasărea ilustrată pe etichetele acestei game de vinuri, este înzestrată, în legendele populare româneşti, cu forţe magice inepuizabile. Ea exprimă esenţa zborului, simbolizând ascensiunea către spiritualitate şi transcendenţă, tendinţa către ideal, către înălţare.
Vinurile propuse de Crama Oprisor in gama MĂIASTRU au o anumita personalitate, caracterizata printr-o textura catifelata deosebita, o intensitate aromatica neobişnuită si o mineralitate aparte..
O alternativă elegantă, reconfortantă, ce face vinurile ideale pentru orice ocazie, de la picnicurile la iarbă verde la serile de iarnă, petrecute lângă foc.
Cosulete din foietaj cu pere posate- Ingrediente
- Cosulete din foietaj
- 400g aluat foietaj
- un galbenus ou
- 1 lg lapte
- Pere posate in vin
- 500 ml vin alb demisec
- 450 ml apa
- 200 g zahar
- 2 lg zeama de lamaie
- 2 batoane scortisoara
- 1 lgt coaja de lamaie
- 1 lgt coaja de portocale
- Crema de vanilie si caramel
- 300 ml lapte
- 3 galbenusuri
- 25 g amidon
- 80g zahar
- 100 g unt
- 1 plic zahar vanilat bourbon
- un praf de sare
- 2 lg sos caramel
Cum pregatim cosuletele cu pere posate
Desi la prima vedere pare un desert mai elaborat, va spun doar ca se face foarte usor, nu e complicat, trebuie doar sa il pregatim intr-o anumita ordine. Intai pregatim perele posate, crema de vanilie iar la final cosuletele din foietaj. Montarea desertului se face in momentul servirii.
Pere posate in vin alb
Perele coapte dar ferme la atingere se curata cu atentie de coaja fara a indeparta codita si cotorul. Se stropesc apoi cu zeama de lamaie pentru a preveni oxidarea.
Intr-o cratita se pune apa, vinul, zaharul si mirodeniile si se lasa fiert. Cand a dat in fiert se pun perele, se micsoreaza flacara si se lasa la fiert pana ce perele sunt bine patrunse.
Se lasa sa se raceasca in lichidul in care au fiert.
Cum se pregateste crema de vanilie
Galbenusurile, amidonul, zaharul, sarea si zaharul vanilat se pun intr-o craticioara, se amesteca pana la omogenizare, apoi se adauga laptele.
Compozitia se pune la fiert amestecand continuu cu un tel pana ce crema e fiarta si capata consistenta.
Se da deoparte se adauga untul si se incorporeaza, iar la final se adauga 2 linguri de sos caramel.
Se lasa la racit inainte de a fi folosita.
Cum pregatim cosuletele din foietaj
Se scoate aluatul din ambalaj, se presara cu putina faina si se intinde usor cu sucitorul pentru a indeparta unele denivelari.
Cu un decupator sau un pahar se decupeaza cercuri cu diametru de 8-9 cm. Se suprapun doua cate doua iar cu un decupator mai mic se stanteaza un cerc mai mic fara a-l taia in profunzime.
Pe fiecare cerc se pune cate un pahar de shot pe care il umplem jumatate cu apa apoi ungem bordura de aluat ramasa cu galbenus de ou.
Introducem tava in cuptor la 200C pentru 25-30 min sau pana ce aluatul se rumeneste frumos.
TIPS:
La trucul cu paharele am ajuns dupa ce prima tura de cosulete s-au infoiat la coacere incat si-au modificat forma. Asa ca a trebuit sa gasesc o solutie si singura a fost sa folosesc aceste mici pahare umplute cu apa.
Cum asamblam cosuletele
Se pun cosuletele din foietaj pe un platou, se umplu pe jumatate cu crema de vanilie si caramel, apoi deasupra se pune cate o para posata scursa bine de sirop.
Se presara cu putina scortisoara si se mananca imediat cu mare pofta!!
Nu uitati sa serviti alaturi un Maiastru Muscat Ottonel de la Crama Oprisor !!
Sarbatori cu pace si liniste !!
Va asteptam alaturi de noi si pe pagina de Instagram .
Daca incercati retetele noastre si postati pe Instagram, puteti pune hashtag-ul #bucatareselevesele, ca sa le vedem si noi.
Ne puteti gasi si pe canalul Youtube- Bucataresele Vesele, unde va asteptam sa va abonati!!
Multumim!!