In caietul mamei aveam scrisa si aceasta reteta de Haios cu untura – Haios fals, dar avand osanza in fiecare an nu m-am gandit sa le incerc pana acum cand foarte multi dintre voi ati intrebat daca haiosele se pot prepara si cu untura. Da, se pot pregati, desi cu siguranta nu vor avea acelasi gust specific ca cele pregatite cu osanza.
Totul decurge la fel ca la reteta cu Osanza doar ca vom folosi untura de porc. In reteta de mai jos puteti vedea cum pregatesc si Prajitura cu osanza in format video.
In careva din zile am facut jumari si untura am folosit-o sa pregatesc aceste haiose false.
Alte retete recomandate pentru sarbatori
Sa vedem de ce ingrediente avem nevoie la preparare.
Haios cu untura – Haios fals
Pentru aluat avem nevoie
640 g faina
3 galbenusuri
2 linguri smantana
2 linguri otet
1 lingurita sare
300 ml apa minerala
Pentru compozitia cu untura avem nevoie de
250 g faina
500 g untura de porc
Alte ingrediente
magiun de prune, sau
albus de ou batut cu zahar si amestecat cu nuci macinate
Haios cu untura – Haios fals – Preparare Aluat
Punem intr-un vas faina la care adaugam 2 linguri smantana, 3 galbenusuri, 2 linguri otet 1 lingurita sare si treptat adaugam 300 ml apa minerala. Amestecam pana obtinem un aluat omogen si elastic( cantitatea de apa poate sa fie mai putina , depinde de ce faina folosim. Eu am folosit faina de la Hanul Boieresc 000 cel pentru cozonac).
Aluatul astfel pregatit se acopera cu folie alimentara si se pune la rece pentru 30 de minute.
Haios cu untura – Haios fals – Preparare Compozitie untura
500 g untura se amesteca cu 250 g faina si se imparte in 4 parti egale( nu va speriati daca compozitia este moale, nu are nimic.)
Preparare – Haios cu untura – Haios fals
Aluatul se scoate de la rece se intinde cam la jumatate de centimetrum intr-o foaie dreptunghiulara sau patrata pe o suprafata presarata cu faina si se unge cu o parte din compozitia cu untura.
Dupa ce am uns aluatul se face impaturirea, de jos pana la mijlocul aluatului, apoi tragem partea de deasupra peste partea de jos si partea stanga o aducem pana la mijloc si restul de aluat din dreapta il pliem peste partea stanga.
Asezam aluatul impaturit pe o farfurie, blat de lemn asa cum am luat-o de pe masa si il punem la rece pentru 30 de minute.
Dupa ce au trecut cele 30 de minute intindem din nou aluatul si ungem cu a doua parte din compozitia de untura. Repetam impaturirea din nou AVAND GRIJA SA IMPATURIM IN ACELASI SENS CA LA PRIMA IMPATURIRE. Punem din nou la rece 30 minute.
Continuam inca de doua ori intinderea si impaturirea respectand mereu cele 30 de minute de stat la rece.
Dupa ce am terminat ultima impaturire las aluatul acoperit cu folie la rece pentru cel putin o noapte si DOAR A DOUA ZI MA APUC DE COPT aceste Haiose cu Untura – Haios Fals.( am observat ca se deschid mult mai frumos). Se pot coace si in aceeasi zi cu conditia sa il lasati pentru 60 minute la rece.
A doua zi intindem din nou aluatul la o grosime de circa jumatate de centimetru dupa care se taie cu un cutit infierbatat la flacara de aragaz. Fiecare patrat se umple cu o lingurita generoasa de magiun, dulceata de prune, silvoita dupa care se pliaza un capat usor peste umplutura fara a presa prea tare, doar o pliati.
Asezam bucatile de haios intr-o tava captusita cu hartie de copt si le punem in tava cu deschizatura spre interiorul cuptorului.
Cuptorul se preincalzeste inainte dupa care punem tava in cuptor.
Se vor coace la 190 grade Celsius timp de 30-40 minute pana se rumenesc uniform si foile se deschid.
Nota: Aici puteti vedea metoda de impaturire a aluatului, indiferent ca este cu osanza sau untura aceste reguli TREBUIE sa le respectati pentru a obtine haiose perfecte!
Alte retete recomandate pentru sarbatorile de iarna ar fi ….
Sa aveti spor!
Va asteptam alaturi de noi si pe pagina de Instagram .
Daca incercati retetele noastre si postati pe Instagram, puteti pune hashtag-ul #bucatareselevesele, ca sa le vedem si noi.
Ne puteti gasi si pe canalul Youtube- Bucataresele Vesele, unde va asteptam sa va abonati!!
Multumim!!
Comentarii recente
Anca
29/12/2023 at 11:08Va rog imi spuneti cate bucati de haios am iesit din cantitatile date de dvs.Arata gozav, ca de altfel tot ce am vazut preparat pe pagina dvs!❤️