Piersici umplute, prajituri de casa.Prajiturile copilariei-prajitura Faguri, prajitura Albinita, prajitura Negresa Nuci. Cele mai bune prajituri de casa.
Unii le spun piersici altii caise tot ce stiu e ca aceste prajituri erau nelipsite din casa noastra in zilele de sarbatoare. Mama le face cu mare drag de fiecare data si erau preferatele mele. Anul acesta le-am facut pentru prima data copiilor mei si ma bucur ca le-au placut , chiar au si participat la realizarea lor asa cum faceam eu odinioara .
Sunt un pic migaloase dar la final merita tot efortul!!
Piersici umplute-Ingrediente
Aluat
4 oua
100 g unt
150 ml ulei
200 g zahar pudra
5 g praf de copt
750-800 g faina
un praf de sare
esenta de vanilie
Umplutura
250 ml lapte
2 linguri cacao
8-10 linguri nuca macinata
3-4 linguri zahar
esenta de rom
Decor
colorant alimentar
zahar tos
Piersici umplute-Mod de preparare
Ouale se mixeaza cu zaharul, se adauga, esenta, uleiul si untul moale si se continua omogenizarea.
Praful de copt se amesteca cu faina si sarea si se adauga in compozitie.
Se framanta pana obtinem un aluat omogen usor de modelat. De preferat sa nu puneti toata faina odata fiindca e posibil sa intre mai putina (depinde si de tipul de faina ).
Preincalzim cuptorul si incepem sa modelam bilute din aluat pe care le asezam la distanta unele de altele pe o tava tapetata cu hartie de copt.
Se coc la foc moderat fara a le rumeni prea tare la vatra.
Dupa ce s-au racit cu ajutorul unei lingurite le facem o mica adancitura la fiecare biluta pe partea care a stat in tava. Resturile rezultate le strangem fiindca le vom folosi in umplutura.
Dupa ce am pragatit astfel bilutele coapte, facem umplutura.
Laptele se pune la fiert cu cacao si zaharul.
Cand a dat in fiert adaugam nuca macinata si amestecam pret de cateva minute pana ce compozitia capata consistenta. E posibil sa intre mai multa sau mai putina nuca.
Compozitia rezultata se amesteca cu resturile rezultate de la scobitul bilutelor.
Cand s-a racit se aromatizeaza cu esenta de rom.
Piersici umplute-Asamblare
Cu ajutorul unei lingurite umplem cojile de aluat cu umplutura de nuca, unindu-le doua cate doua.
Pregatim trei vase in care punem colorant rosu, verde si galben, diluat cu apa (eu am folosit un sirop de zahar), trecem dupa imaginatie fiecare prajitura prin colorant apoi le tavalim prin zahar tos.
Le lasam la uscat pe o tava tapetata cu hartie de copt .
Sunt mult mai fragede dupa o zi doua de cand le-ai pregatit.
Comentarii recente
Rocsy Ciobanu
04/01/2014 at 21:27Le ador..Am facut si eu de Craciun si tare mult ne-au mai placut!
Oty La Marra
18/08/2014 at 20:47continui sà deschid facebook numai pentru a vedea ce alte retete ati publicat, mii si mii di complimente, cìte amintiri mi se ìntorc ìn minte multumità vouà.
LoredanaCarp
20/08/2014 at 13:23Oty ne bucuram ca ne urmaresti cu interes si ca retetele noastre iti starnesc amintiri placute :*