Prajitura Alba ca Zapada este o prajitura din copilarie pe care mama o pregatea mai ales la sarbatori. Este foarte aspectuoasa, cantitativ iese mult dintr-o portie si ce este mai important este pe placul familiei, cu alte cuvinte este foarte buna. Va recomand totusi, inainte de a trece la prezentarea retetei sa rasfoiti si sectiunea cu Torturi si Prajituri unde veti gasi o multime de prajituri bune cu foi, cu crema, toate pregatite in casa cu mult drag.
Ingrediente foi Prajitura Alba ca Zapada
300 g faina alba
50 g untura(sau unt la temperatura incaperii )
100 g zahar pudra
1 plic praf de copt (10 g)
1 ou
2-3 linguri smantana
coaja rasa de la 1 lamaie
Ingrediente Crema Prajitura Alba ca Zapada
110 g faina
400 ml lapte rece
150 g unt la temperatura camerei (sau margarina Rama la cub)
150 g zahar
2 plicuri zahar vanilat sau 1 fiola esenta de vanilie
coaja rasa de la o lamaie si zeama stoarsa
Alte ingrediente
Zahar pudra pentru ornat
Preparare foi Prajitura Alba ca Zapada
Faina se amesteca cu zaharul, praful de copt si apoi cu untura. Adaugam oul intreg si 2-3 linguri smantana (smantana adaugam treptat si in functie de cat cere faina sa obtinem un aluat elastic si omogen usor de intins ), amestecam pana obtinem un aluat omogen usor de intins. Punem aluatul obtinut in folie alimentara si lasam pentru 30 de minute la rece in frigider.
Aluatul se imparte in 3 parti egale si coacem 3 foi pe dosul tavii (intindem foile pe hartie de copt) in cuptorul preincalzit. In momentul in care marginile foii incep sa se rumeneasca se poate scoate din cuptor si se pune pe un blat de lemn. Procedam cu toate foile la fel.
Preparare Crema Prajitura Alba ca Zapada
Faina se amesteca cu laptele rece avand grija sa nu se formeze cocoloase si adaugam zaharul, zaharul vanilat sau esenta de vanilie. Il punem la fiert pana se ingroase. Se lasa apoi deoparte pana raceste complet si adaugam untul frecat spuma cu 2 linguri zahar pudra. Amestecam pana se omogenizeaza si adaugam zeama de lamaie si coaja
Asamblare Prajitura Alba ca Zapada
Cu crema obtinuta umplem foile, acoperim prajitura cu folie alimentara si lasam pentru o noapte prajitura la rece. A doua zi o scoatem, folia o dam deoparte si pudram prajitura cu zahar pudra.
Tava folosita are dimensiunile de 20×30 cm.
Comentarii recente
Alin
11/05/2016 at 11:21Prajitura mea preferata!
Loredana
26/05/2016 at 16:36Si a mea 😉
Calin
16/08/2018 at 13:55Prajitura copilariei! Multumim pt reteta!