Retete culinare - blog culinar. Retete prajituri si torturi

Prajitura Carpati

Ingrediente

Foi
6 oua
6 lg zahar
6 lg faina
esenta de vanilie
Crema
2 oua
200 gr zahar
250 gr margarina sau unt 82%grasime
50 gr cacao
2 lg apa
1 fiola esenta rom
Glazura
200 gr ciocolata
70 ml frisca
20 gr unt
nuca de cocos
Mod de preparare
Foi
Se separa albusurile de galbenusuri.Albusurile se bat spuma cu 4 lg de zahar iar galbenusurile cu restul de zahar si esenta de vanilie .Se unesc cele doua compozitii amestecand usor de jos in sus cu ajutorul unei palete.Se cerne faina deasupra si se incorporeaza si ea tot cu miscari usoare.
Se intind doua foi pe hartie de copt si se coc la foc potrivit pana se auresc usor .Se pudreaza cu zahar pudra si se pun una peste alta ..astfel nu se lipesc intre ele.
Crema
Ouale apa si zaharul se amesteca bine intr-un ceaunel si se pune la fiert pe baie de apa.Se fierbe pana ce compozitia scade aproape la jumatate si capata o consistenta mai groasa .Ca sa fiti siguri puteti face proba luand pe degete un pic de compozitie ..indepartandu-le usor se formeaza un fir..astfel stiti ca este gata.Se indeparteaza de pe foc ,adaugam cacao o incorporam bine si o lasam sa se racoreasca putin.Cu ajutorul unui mixer incepem sa o mixam adaugand putin cate putin margarina.La final aromatizam cu esenta de rom.
Indepartam hartia de pe foi le taiem in cate 3 parti egale pe fiecare si le suprapunem punand intre ele crema de cacao.
Straiful format se da la rece pentru o ora.Dupa ce crema s-a intarit se taie oblic formand doua triunghiuri dreptunghice.Cele doua triunghiuri se intorc si se unesc astfel formand un triunghi cu toate laturile egale(sau cel putin egale).Se unge usor cu crema si se da la rece.
Intre timp pregatim glazura amestecand ciocolata cu frisca si untul pe foc pana ce capata o consistenta fluida …dar fara a ajunge sa fiarba.
Asezam prajitura pe un gratar si glasam din abundenta cu glazura de ciocolata. Inainte ca glazura sa se intareasca se presara nuca de cocos razuita.
Se portioneaza cu ajutorul unui cutit cu lama fierbinte.




Comentarii recente

  • felis

    09/01/2011 at 01:48

    De cand nu am mai mancat prajitura asta… si desi fac foi de dobos… nu m-am gandit nici o clipa ca as putea sa o prepar… Am sa mai fur niste idei de pe aici!

  • Lory

    09/01/2011 at 02:00

    Felis incearc-o se face usor si sunt sigura ca va fi apreciata de cei ce o vor gusta.
    Te astept cu impresii !!
    Pupici
    Lory

  • Ana Thomas

    09/01/2011 at 05:32

    Am pregatit cu o prietena a mea, pentru petrecerea de Sf Ion, o prajitura fooooarte asemanatoare cu asta, numai ca ea a numit-o „acoperis”.Cred totusi ca ceva, ceva tot e diferit!

    Incerc de ceva timp sa regasesc gustul prajiturilor de cofetarie din copilaria mea…
    Mi-e dor de Krantz, de amandinele alea bune si zemoase…si multe altele!Ai cumva vreuna din aceste retete?

    Multumesc, si prajitura ta este una dintre preferate!

  • Daniela

    09/01/2011 at 07:48

    Ce bine arata… am facut si eu de sarbatoro… putin diferita de a ta, sa vedem cand am timp de scris.
    Pe curand.

  • Cristina

    09/01/2011 at 08:30

    Foarte frumoasa prajitura. Pe vremuri imi placea tare mult si cumparam din cofetarii.

  • Laura`s Leckereien / Bunatatile Laurei

    09/01/2011 at 13:56

    Hallo Lori si La multi ani in Noul An!
    Multa sanatate,intelepciune si energie iti doresc tie si Familiei tale dragi!

    Felicitari pentez minunata prajitura si mii de multumiri pentru reteta si foto!
    Reteta o i-au cu mine, deoarece ma incinta grozav si dupa cum imi aduc eu aminte e si f. buna si de efect.
    Cind o sa-i ajunga rindul o sa revin cu impresii…
    Mersi mult inca odata si o dumineca placuta in continuare!
    Cu prietenie
    Laura S.

  • mirela

    09/01/2011 at 17:22

    doamne de cand nu am mancat praji asta,,,,,si ce mai fugeam la cofetarie sa o cumparam,,,,,,buna idee,,,de retinut.pupici!!

  • Lory

    10/01/2011 at 14:51

    Ana draga mea ma bucur ca-ti place reteta mea 🙂
    Incerc sa mai fac din prajiturile care se gaseau odata in cofetarii
    Aici ai sa gasesti amandinele cu glazura de fondant,savarinele,choux a la creme,eclerele,prajitura excelent…mai sunt cateva .Ele sunt facute dupa retete pe care am invatat eu la scoala acum mai bine de 20 ani.

  • Lory

    10/01/2011 at 14:54

    Daniela sunt sigura ca si prajitura ta a iesit f buna:) abia astept sa o vad :*
    Lory

  • Lory

    10/01/2011 at 14:55

    Cristina e si una din preferatele mele imi aduce aminte de anii de scoala 🙂
    Pupici
    Lory

  • Lory

    10/01/2011 at 14:59

    Laura un An Nou cu bucurii si impliniri iti doresc si tie si familiei tale :*
    Sunt incantata ca reteta mea e pe placul tau .
    Sunt sigura ca atunci cand o vei prepara iti va starni amintiri placute 🙂
    Te pup cu drag
    Lory

  • Lory

    10/01/2011 at 15:01

    Mirela te astept cu dovezi 🙂
    Pupici
    Lory

  • Lissa's Cakes

    11/01/2011 at 10:16

    Lory ce bine arata prajitura,imi aduce aminte de vremuri de demuult …desii am si eu o reteta cu Carpati ,uite ca nu am facuto pana acum ..mi-ai facut pofta.
    Te pup si bafta la concurs,merita sa castigi.

  • Leila

    11/01/2011 at 11:13

    Aceasta prajitura imi aduce aminte de vremurile copilariei … O adoram ! Bine ca ai pus reteta ,acum o voi putea savura impreuna cu familia .

    Multumesc !

  • Lory

    12/01/2011 at 00:21

    Lissa la ce bunatati prepari tu sunt sigura ca vei face o minunatie de prajitura 🙂
    Multumesc mult!!!
    Pupici
    Lory

  • Andreea

    12/01/2011 at 00:26

    arata foarte bine si cred ca este delicioasa!Eceva de munca la asamblare si taiere!
    Felicitari pentru poze si reteta

  • Lory

    12/01/2011 at 00:47

    Lia eu zic sa o incerci 🙂 garantez ca va fi savurata de intreaga familie
    Te astept cu dovada 😀

  • Lory

    12/01/2011 at 00:50

    Ai dreptate Andreea e ceva de munca la ea dar se merita !!
    Iti trebuie ceva indemanare la taiat ..nu mai spun de preparat crema caruia ii trebuie respectati pasii.
    Mi-ar placea sa o vad preparata de tine !!
    Pupici
    Lory

  • VIO

    12/01/2011 at 03:43

    Grozava prajiturica asta !mi-ai adus aminte de copilarie !

  • Lory

    12/01/2011 at 10:16

    Hei se pare ca am starnit multe amintiri cu prajitura sta :).
    Vio daca ai fi mai aproape te-as servi cu mare drag :*

  • Mihaela - mykyduta

    12/01/2011 at 14:20

    Mama facea aceasta prajiturala fiecare sarbatoare.
    Imi placea enorm, dar era greu de taiat 🙂
    Oricum nu pot spune decat, DELICIOASA!!!!

  • Doru

    12/01/2011 at 16:24

    Bunatati care mai de care mai delicioase.
    Aceasta prajitura imi aminteste de clipele dulci de altadata.
    Felicitari Lory!

  • Ana

    12/01/2011 at 16:37

    Prajitura cu gust de copilarie.
    O incercam si noi cat de repede.
    Multumim Lory pentru reteta!

  • Toader

    12/01/2011 at 16:47

    Pai eu cui raman…O portie dubla, te rog, si pentru mine.
    Imi place la nebunie prajitura.
    Bun …bun… foarte bun

  • Petre

    12/01/2011 at 16:55

    Inca o bunatate facuta de tine si apreciata de mine.
    Succes la concurs!
    Suntem langa tine si te sustinem.

  • Anonymous

    30/05/2011 at 12:38

    Nu se pune si amoniac sau praf de copt?

  • Anonymous

    30/05/2011 at 12:57

    Aluatul nu are consistenta,nu stiu ce foi poti sa intinzi din el.Am incercat si a fost un fiasco total…Nu recomand aceasta reteta!

  • Lory

    30/05/2011 at 15:22

    Nu ,nu se pune amoniac sau praf de copt …aluatul este unul de rulada asa ca nu necesita afanatori

  • Lory

    30/05/2011 at 15:37

    Aluatul trebuie sa aiba consistenta ca acelui de pandispan,blat de tort ,foaie de rulada…acest aluat nu se intinde cu sucitorul :)ca aluatul fraged(doar la ala poti pune afanatori) ci cu ajutorul cutitului de patiserie sau a unei spatule pe hartie de copt.
    Nu stiu ce fel de aluat ai facut tu,daca ai amestecat in el ca la mamaliga e si normal ca aluatul sa nu fie pufos..el asa avand o consistenta lichida .
    Nu poti sa spui despre o reteta ca nu e buna doar fiindca nu ai stiut tu cum sa o faci!!

  • speranta

    04/12/2011 at 11:04

    mamamamama.decand n am mai mancat.o idee.multumim.o dumi.placuta

  • Anonymous

    17/12/2011 at 06:25

    Buna… eu as vrea sa incerc sa fac aceasta prajitura numai ca nu am inteles prea bine cum se face asamblarea..

  • Anonymous

    10/02/2012 at 17:38

    Multumesc pt reteta!

  • Anonymous

    25/02/2012 at 14:52

    ai,ai,ai ….imi aminteste de copilarie .Este o prajitura f.buna .Multumesc din suflet pt.aceasta idee,si felicitari pentru blog,ai niste retete minunate.

  • Anonymous

    31/03/2012 at 12:23

    nu am mai facut prajitura asta de foarte mult timp….este delicioasa ….cred ca am sa o fac de pasti

  • Anonymous

    06/05/2012 at 18:06

    O reteta cu un final delicios.Mi-am incantat copilul si sotul.Multumesc mult! Sa fi sanatoasa si sa ne mai inveti!
    Cu mare drag,
    o admiratoare

    • Lory

      06/05/2012 at 20:46

      Buna,
      Mi-ar fi placut sa stiu numele persoanei care a incercat reteta mea :).
      Ma bucur ca ti-a reusit si ca ai tai au fost incantati de ea 🙂

    • Anonymous

      11/05/2012 at 22:48

      cea mai buna prajitura,trebuie probata!!DELICIOASA!!!!!!!PREFERATA MREA!!!!!

    • Lory

      13/05/2012 at 17:53

      Ma bucur sa aflu asta !!:*

  • Anonymous

    14/08/2012 at 21:40

    ce dimensiune are tava???????multumesc

  • silvia

    19/08/2012 at 21:09

    va rog daca se poate sa aratati exact cum o taiati ,nu imi iasa la fel ca si a dumneavoastra,este ffff gustoasa dar nu pricep cum sa o tai.va rog mult ajutoooor

    • Lory

      20/08/2012 at 20:05

      Silvia straiful(bucata ) de prajitura dreptunghiulara o dai pe diagonala in lungime si obtii doua triunghiuri ..apoi le intorci si le unesti astfel sa formeze un singur triunghi …glasezi in ciocolata dupa care tai prajitura in portii egale…nu e greu deloc

  • Denisuka

    28/03/2015 at 20:07

    Eu vreau sa stiu reteta prajiturii PRALINA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Urmareste-ne si pe Instagram