Azi va prezentam o reteta de prajitura de casa buna si foarte usor de preparat. Eu o cunosc sub numele de Boci Szelet (boci=vitel , szelet=felie) asa ca negasind un nume adecvat am numit prajitura simplu, Prajitura marmorata cu branza. Dupa ce am terminat de copt prajitura si dupa ce am degustat-o am ajuns la concluzia ca ar merge adaugat in blatul cu branza si cateva cubulete de fructe. Urmatoarea tura din aceasta prajitura va fi prestata cu cubulete de fructe, portocale, ananas, piersici, mango, sau poate chiar am sa folosesc un amestec de fructe. In concluzie si nu va mai tin mult de vorba caci stiti cum se spune, „vorba multa, saracia omului! ” eu va las sa cititi reteta si o recomand tuturor sa incercati aceasta prajitura. Cu siguranta veti fi incantati de prajitura, de gust, de aspect….
Ingrediente prajitura:
Blat cacao:
- 180 g faina
- 150g zahar
- 4 oua
- 100 ml lapte
- 100 ml ulei
- 3 linguri cacao
- 1/2 plic praf de copt
Blat cu branza:
- 500 g branza dulce
- 200 g zahar
- 3-4 plicuri zahar vanilat
- 1 ou
- 50 g gris
- 1 lamaie
Preparare prajitura:
Incepem sa preparam intai blatul cu cacao pentru prajitura. Albusurile de la cele 4 oua se spumeaza cu un praf de sare si 1 lingura de zahar. Cu restul de zahar spumam galbenusurile de ou la care vom adauga cele 3 linguri cu cacao, laptele si uleiul. Tot la compozitia de galbenusuri incorporam si faina in care am pus 1/2 plic de praf de copt. Acestea fiind facute adaugam albusurile spumate la compozitia de galbenusuri si amestecam usor pana se omegenizeaza.
Aceasta compozitie se toarna intr-o tava pe care am tapetat-o cu hartie de copt si trecem la prepararea blatului cu branza.
Intr-un vas amestecam branza dulce cu zaharul si oul apoi adaugam coaja razuita de la lamaie, grisul si zaharul vanilat. Compozitia de branza cu ajutorul unei lingurite o impartim peste compozitia cu cacao din tava ca in imaginea de mai jos.
Se coace prajitura in cuptorul preincalzit la 170 grade Celsius pentru circa 30 minute. Eu va recomand sa faceti totusi proba cu scobitoarea caci este o metoda mai sigura. Am scris gradele si timpul necesar pentru coacerea prajiturii dar tinand cont de diferitele tipuri de aragaz s-ar putea sa difere de la cuptor la cuptor. Dupa ce am scos prajitura de la cuptor o lasam la racit si apoi o portionam. Putem glasa deasupra cu ciocolata topita sau sa pudram cu zahar daca dorim . Eu am preferat sa servesc prajitura simpla.
Pofta Buna !
Comentarii recente
nouatigaraelectronica
20/01/2013 at 13:44Tin minte ca am mancat in urma cu ceva timp. Nu am uitat nici acum gustul delicios si care te face sa mai mananci din nou 🙂 Am sa incerc si eu reteta, iti multumesc si va doresc o duminica excelenta alaturi de cei dragi !
Maria Craciun
01/08/2024 at 15:04Multumesc frumos pt rețetă, dar spune te rog ce dimensiune are tava în care ai copt prajiturica? Multumesc!
Liana Liana
16/08/2024 at 23:32Tava este de 25/30 cm
Iuli Moore
21/01/2013 at 13:19Am folosit branza de vaci. Pot sa zic ca a iesit foarte gustoasa, insa nu arata ca fotografia pe care ati pus-o la reteta. Blatul meu cu branza nu s-a incorporat in cel de cacao, a ramas la suprafata. Ce fel de branza dulce ati folosit. Multumesc in prealabil pentru raspuns si-l astept cu mare nerabdare.
LoredanaCarp
22/01/2013 at 15:10Probabil compozitia de branza a fost mai grosuta sau stratul prea gros …asa nu i-a permis stratului cu cacao sa se ridice .Eu zic ca data viitoare dupa ce ai pus stratul de branza sa apesi din loc in loc cu o lingurita .
LoredanaCarp
22/01/2013 at 15:07Jane tava are cam 25-28/35-38 cm
nouatigaraelectronica
26/01/2013 at 10:13Buna dimineata. Am revenit cu o parere. Eu am folosit tot branza de vaca si vreau sa va spun ca a iesit delicioasa. Recomand la toata lumea si inca odata multumesc pentru reteta. Va doresc un weekend excelent !
Tania
26/03/2013 at 11:56Oare as putea folosi crema de branza Philadelphia?
LoredanaCarp
26/03/2013 at 15:08Nu poti folosi aceasta crema de branza .E indicat o branza de vaci proaspata
Tania
26/03/2013 at 15:48ok, dar in austria nu gasesc niciunde branza de vaci….cu ce as putea-o inlocui?
Edita Si Remus Hotea
20/04/2013 at 12:46buna…. multi romani au problema asta dincolo, as vrea sa iti recomand sa o prepari in casa, chiar tu… din vreo 4 litri de lapte ar trebui sa iti iasa o cantitate suficienta de branza dulce, si reteta de branza dulce de vaci o gasesti pe net, traditionala, ca la mama acasa… nu e greu de facut, eu m-am lovit de ea cand am nascut primul copil, e bestiala la gust si e super simpla de facut… multa bafta…
disqus_AqPO7fTKoz
20/04/2013 at 16:15am facuto,buna,buna,
vitan aneta
01/09/2013 at 00:59buna am facut aceasta prajitura si mi-a iesit de minune nu este greu de facut si are un gust nemaipomenit toata lumea l-a laudat,multumesc ptr.reteta.pana acum nu am reusit sa o prepar ptr.ca din pacate nici in portugalia nu au branza ca a noastra,dar acuma am descoperit ceva asemanator la lidl.multumesc va urmaresc cu drag blog-ul
LoredanaCarp
03/09/2013 at 15:34Aneta ma bucur ca ai reusit sa gasesti branza asemanatoare si ca ai putut incercat reteta .:)
Multumim si noi ca ne urmaresti!!
Luminita
18/05/2021 at 19:12O fac de ani de zile si de fiecare data este un succes. Super reteta.
Liana Liana
25/05/2021 at 11:34Si se pregateste foarte usor.
Lucia
11/09/2024 at 17:31La întrebarea “ce s-a fac dulce?” …răspunsul este “prăjitura aceea cu brânză”. Este prăjitura pe care o fac cel mai des. Folosesc fie brânză de la Lidl…fie brânză dulce vrac..:nu prea țin cont. Dar prăjitura iese întotdeauna de nota 10.
Mulțumesc bucătăreselor vesele!
Liana Liana
20/09/2024 at 17:05Cu drag!