Ingrediente
Crema de lapte
2 l lapte de vaca
800 gr zahar
o lingurita rasa bicarbonat de sodiu
un varf de cutit de sare
Blat
6 oua
250 gr zahar
125 ml lapte
300 gr faina
un pachetel praf de copt
un varf de cutit de sare
esenta de vanilie
Sirop
350 ml lapte
250 ml frisca lichida
Preparare crema de lapte
Laptele se pune la fiert intr-o cratita cu fundul gros sau un ceaunel. Cand acesta s-a incalzit bine se adauga zaharul, bicarbonatul si praful de sare. Se fierbe la foc mic amestecand constant in el. Este gata atunci cand a scazut cam la jumatate si are culoarea caramelului. Se lasa sa se raceasca dupa care poate fi folosit. Se pastreaza foarte bine cam 10 zile intr-un borcan inchis ermetic la frigider.
Blatul
Albusurile se bat spuma cu zaharul pe care il adaugam treptat.Se adauga galbenusurile amestecate cu esenta de vanilie si se incorporeaza usor.Adaugam si faina amestecata cu praful de copt si sarea alternand cu laptele.Se amesteca cu o paleta de jos in sus astfel incat albusul sa nu se lase.
Compozitia se toarna intr-o tava tapetata cu hartie de copt si se coace la foc moderat.
Dupa ce blatul s-a racit foarte putin il intepam cu un bat de frigaruie pe toata suprafata si il insiropam cu amestecul de lapte si frisca rece(blatul ramane in tava in care l-am copt…dar nu uitati sa desprindeti de pe el hartia de copt).
Se lasa la rece dupa care se portioneaza dupa placul fiecaruia si se serveste impreuna cu crema de lapte.Blatul insiropat trebuie tinut in permanenta in frigider…astfel prajitura e mult mai buna.
Comentarii recente
pansy
30/04/2010 at 02:45faina trebuie sa fie !
Just me
30/04/2010 at 06:03CE BUNA O FI,,,DAR MA GANDESC LA CALORII :)))BINE CA NU INGRASA POZELE!
mirela
30/04/2010 at 07:52Tare bine arata,vreau si eu.O zi placuta.
Lacrima
02/05/2010 at 03:47pofticioasa rau prajiturica asta!
gaby_d
02/05/2010 at 12:08tare-mi face cu ochiul crema asta!trebuie sa fie tare buna!
Lory
02/05/2010 at 18:58Fetelor e o prajitura pe gustul meu v-o recomand cu incredere…eu de data asta doar am executat-o…tare m-as fi infipt intr-o bucatica mmm.
Tot crema asta am folosit-o s la un tort de mere…absolut minunata!
Poftim ca ma laud singura :))…dar nu am inventat-o eu e luata de pe net cu ceva modificari.
Ramona Alina
26/06/2011 at 18:01Îmi lasã gura apã, e minunatã!!!
Lory
18/07/2011 at 20:22Alina incearc-0 sigur va fi pe placul tau 🙂
Anonymous
02/10/2011 at 20:13Paula///imi spui te rog…care e rostul bicarbonatului in crema??n-am incercat asa ceva niciodata dar stii voba aceea ..niciodata sa nu spui niciodata !! seamana f mult cu laptele condensat …mai putin sarea si bicarbonatul !Multumesc !
Lory
03/10/2011 at 14:46Paula bicarbonatul ajuta la schimbarea culorii.Iar sarea pentru gust.
Gabriela Cara
19/01/2012 at 13:12E preferata copiilor mei, eu o stiu sub denumirea de Pastel de quatro leches… patru feluri de lapte pentru ca in reteta mea exista si laptele evaporat ca ingredient, pe langa lapte condensat, frisca lichida si lapte. Cand nu gaseam in comert lapte condensat din care fac dulce de leche pentru glazura, foloseam aceeasi metoda cu laptele( zahar, bicarbonat) fiert mult timp. Foarte buna intr-adevar 🙂
Lory
19/01/2012 at 21:20Gabi e si preferata mea si a copiilor mei.Fiindca nu am folosit toate ingredientele din reteta originala, nu i-am dat aceasta denumire.La noi nu se gaseste lapte condensat,lapte evaporat, am recurs la metoda asta de nevoie (intradevar necesita mai mult timp ) dar e foarte buna si asa 🙂
Anonymous
06/10/2012 at 20:02adica tre vsa astept 10 zile sa pot gsta reteta???????!!!!!!!
o sa ma incarc cu multa rabdare da chiar vreau sa vad daca merita …
Lory
06/10/2012 at 22:10Doamne fereste!! da nu am scris eu asa ceva in reteta :))) am spus ca 10 zile se poate pastra crema de lapte …daca o pui in frigider … Crema de lapte o poti folosi imediat in nici un caz ca se poate folosi dupa 10 zile .
miezu
20/10/2013 at 11:08ce dimensiune are tava?
LoredanaCarp
20/10/2013 at 13:0630/42 cm