Prajitura cu gem de prune si nuci isi asteapta demult randul sa apara pe blog .Poate fi facuta asa cum am facut-o eu in tava dreptunghiulara si portionata dupa cum doriti sau o puteti face in forma de tarta .Gemul folosit poate fi dupa preferinta fiecaruia .Data viitoare am s-o incerc cu o dulceata de piersici si caise preparata de mine .
Ingrediente aluat
300 g faina
100 g unt
3 linguri smantana
3 galbenusuri ou
1/2 plic praf de copt
3 linguri zahar
un prafuri sare
2 plicuri zahar vanilat
coaja razuita de portocale
Umplutura
400g gem de prune (magiun)
2 lg pesmet
un pumn de nuci maruntite grosier
un ou pentru uns
Mod de preparare
Punem faina intr-un vas, adaugam 100 g unt, galbenusurile de ou, zaharul, zaharul vanilat, sarea si smantana( daca nu se omogenizeaza aluatul mai adaugati 1 -2 linguri, in functie de cat cere aluatul), praful de copt si coaja razuita de portocala.
Framantam pana toate ingredientele se incorporeaza si obtinem un aluat nu foarte tare dar nici foarte moale ( un aluat ce se poate intinde) sau daca aveti robot puneti toate ingredientele acolo si mixati pana obtineti un aluat omogen.
Aluatul obtinut il impartim in 2 bucati .
O parte o intindem pe o bucata de hartie de copt la marimea tavii(20/30cm cu aprovimatie) si apoi o asezam cu grija in tava in asa fel incat pe margini sa ramana un surplus de aluat.
Dam la cuptor pentru 10 min dupa care scoatem, presaram cu putin pesmet deasupra apoi punem umplutura de gem amestecat cu pesmet si nuca.
Intindem restul de aluat, il taiem in fasii subtiri , pe care le asezam sub forma de grilaj deasupra prajiturii.
Se unge cu ou batut si se da la cuptor la foc moderat pana se rumeneste frumos.
Se lasa sa se raceasca in tava dupa care se portioneaza dupa preferinta
Comentarii recente
Paula Gafitescu
18/01/2013 at 08:44Ce bine arata!! Frumoase patratele 😉
LoredanaCarp
18/01/2013 at 17:09Multumesc Paula :*
Corina Fodor
20/04/2013 at 18:34Am facut-o azi e tare buna,,,o facea mama pe vremuri dar nu mai stiam reteta.Multumim!
LoredanaCarp
20/04/2013 at 22:38Cu multa placere, Corina!! Ma bucur ca ti-a fost pe plac!!
Florica
07/08/2024 at 17:16Super reteta,multumesc
Liana Liana
16/08/2024 at 23:31Cu drag!