Aceasta prajitura o dedic Cumnatei mele dragi din Bistrita care sunt sigura ca o va prepara cu mare drag cumnatelului meu si strumfitei mele de nepotica .
Ingrediente aluat:
700 gr faina
200 gr untura
5 linguri smantana( sau cat cere aluatul poate sa fie cu 1 lingura 2 in plus sau minus ,depinde si de faina folosita)
3 galbenusuri ou
1/2 plic praf de copt
5 linguri zahar
2 prafuri sare
2-3 plicuri zahar vanilat
coaja razuita de lamaie
Ingrediente umplutura:
2.5 kg -3 kg mere ( tava mea are o dimensiune destul de mare L=40 cm si l = 30)
10 linguri zahar ( sau puneti dupa gust si in functie de soiul merelor mai mult sau mai putin)
scortisoara dupa gust
o mana buna de gris
Preparare :
Punem faina intr-un vas , adaugam cei 200 gr untura , galbenusurile de ou, zaharul , zaharul vanilat , sarea si smantana( daca nu se omogenizeaza aluatul mai adaugati 1 -2 linguri , in functie de cat cere aluatul) , praful de copt si coaja razuita de la o lamaie. Framantam pana toate ingredientele se incorporeaza si obtinem un aluat nu foarte tare dar nici foarte moale ( un aluat ce se poate intinde ). Aluatul obtinut il impartim in 2 bucati . O parte il intindem pe o bucata de folie la marimea tavii si apoi o asezam cu grija in tava in asa fel incat pe margini sa ramana un surplus de aluat.
Merele le curatam si le dam prin razatoarea mare. Le stoarcem apoi adaugam la ele zaharul , scortisoara si o mana de gris. Asezam merele astfel pregatite peste aluatul intins in tava si ne apucam sa intindem si cea de-a doua foaie pe care o vom aseza deasupra umplutrii. Foaia de deasupra cu ajutorul unei furculite o vom intepa din loc in loc pentru a permite aburilor ce se formeaza sa vina la suprafata.
Se da prajitura la cuptorul preincalzit in partea de mijloc a acestuia si se lasa pentru circa 5 minute la foc mare dupa care reducem focul si lasam in cuptor pana devine deasupra aurie.
Se scoate din cuptor si se lasa la racit apoi se presara cu zahar pudra si se taie romburi .
Pofta buna !!!!
Comentarii recente
vilo13
31/03/2009 at 15:41Doamne ce gustos sună :X
Ceva similar făcea şi bunica mea în urmă cu 5-6 ani, poate şi mai mult numai că ea nu punea griş şi nici smântână şi uneori ieşea aluatul cam nu foarte bun la gust (pentru o prăjitură).
Cred c-o pun pe mama să facă să vedem dacă asta e mai bună… căci după cum sună descrierea deja am umplut tastatura de salivă 🙂
Lion's bust
05/10/2010 at 17:34Excelenta prajitura, am facut si eu o reteta si mi-a iesit asa: http://www.prajituri.net/retete-de-prajituri/prajitura-cu-mere/