INGREDIENTE ALUAT:
700 g faina,
200 g untura,
5 linguri smantana( sau cat cere aluatul poate sa fie cu 1 lingura 2 in plus sau minus ,depinde si de faina folosita),
3 galbenusuri ou,
1/2 plic praf de copt,
5 linguri zahar,
2 prafuri sare,
2-3 plicuri zahar vanilat,
coaja razuita de lamaie,
INGREDIENTE UMPLUTURA:
2.5 kg -3 kg mere ( tava mea are o dimensiune destul de mare L=40 cm si l = 30),
10 linguri zahar ( sau puneti dupa gust si in functie de soiul merelor mai mult sau mai putin),
scortisoara dupa gust,
o mana buna de gris,
PREPARARE :
Punem faina intr-un vas , adaugam cei 200 g untura , galbenusurile de ou, zaharul , zaharul vanilat , sarea si smantana( daca nu se omogenizeaza aluatul mai adaugati 1 -2 linguri , in functie de cat cere aluatul) , praful de copt si coaja razuita de la o lamaie.
Framantam pana toate ingredientele se incorporeaza si obtinem un aluat nu foarte tare dar nici foarte moale ( un aluat ce se poate intinde ). Aluatul obtinut il impartim in 2 bucati . O parte il intindem pe o bucata de folie la marimea tavii si apoi o asezam cu grija in tava in asa fel incat pe margini sa ramana un surplus de aluat.
Merele le curatam si le dam prin razatoarea mare. Le stoarcem apoi adaugam zaharul , scortisoara si o mana de gris. Asezam merele astfel pregatite peste aluatul intins in tava si ne apucam sa intindem si cea de-a doua foaie pe care o vom aseza deasupra umpluturii. Foaia de deasupra cu ajutorul unei furculite o vom intepa din loc in loc pentru a permite aburilor ce se formeaza sa vina la suprafata.
Se da prajitura la cuptorul preincalzit in partea de mijloc a acestuia si se lasa pentru circa 5 minute la foc mare(treapta 3) dupa care reducem focul (la treapta 1)si lasam in cuptor pana devine deasupra aurie.
Se scoate din cuptor, se lasa la racit apoi se presara cu zahar pudra si se taie romburi .
Comentarii recente
Zazuza's Gulaschsuppe
30/09/2011 at 09:28ah,d e cand imi promit inca o prajitura cu mere :))! acum ca am vazut-o pe asta, care arata minunat, cred ca ma mobilizez :)))
Anonymous
28/09/2012 at 10:47este foarte gustoasa multumim pentru sugestii!
DiaMar-bucataria galbena
30/09/2011 at 19:23Gustoasa tare,daca are mere.O seara buna.
Laura
01/10/2011 at 03:03daca nu am untura ce pot folosi? si cat se da la cuptor la ce temperatura? am comanda de placinta cu mere, asa ca musai sa o fac, dar da-mi amanuntele te rog 🙂
Leila
01/10/2011 at 21:53Laura , scuze de intarziere doar acum am intrat in casa de 10 minute . Poti sa folosesti in locul unturii margarina sau unt (pui cantitate dubla din acestea ) . Tu stii ca nu am cuptor performant , am unul de doamne ajuta, artic :))) Initial dau pe treapta 3 (care la mine e maxima ) pret de 10 -15 min si las sa se incalzeasca bine . Introduci tava la cuptor si o lasi la temperatura maxima circa 10 minute apoi reduci focul la minim si lasi pana devine deasupra coca aurie 🙂 Atata tot 🙂 Pupice muuulte !
Laura
01/10/2011 at 22:39Nici o problema, ca numai azi o fac (adica acum). Fac asa cum mi-ai zis, multumesc. Te pup
Leila
01/10/2011 at 22:47ok Laura , sa ai spor . Eu merg la nanica caci sunt obosita rau . azi am facut 2 portii de zacusca cu fasole , 2 portii de verdeturi ptr. ciorbe, am copt si 20 kg vinete :((( am mai prestat si niscavai varzari (cocorade) si am gatit …. In concluzie sunt varza :))) Pupice :* :*
Laura
02/10/2011 at 15:29mama ce harnica ai fost! Eu nu pun zacusca, mi-o mananc singura, iar vinete vad ca s-au saturat de ele. Ce vroiam sa zic de fapt, e ca am facut doua tavi de praji cu mere, una s-a dus deja. Foarte buna reteta! Ramane sa o fac si pe viitor (inca mai avem mere in gradina destule), iar pipilicele fac cate 10 oua zilnic (am si 12 gaini). Te pup.
Leila
02/10/2011 at 15:48Ma bucur sincer ca a fost praji pe placul vostru 🙂 Saptamanal o prestez si eu cate 2 tavi . Una ptr. noi si una ptr. ai mei 🙂 Va sarut !
Simona
12/10/2011 at 11:30Ia uite cum am gasit eu o solutie pentru merele de la tara. Prunele nu s-au facut anul asta deloc dar merii sunt incarcati. Iar eu iubesc prajiturile cu mere. Chiar o sa fac retata ta, dar in weekend, sa ajung si eu la tara sa culeg merele
oana
19/11/2011 at 19:41arata minunat prajitura cu mere , am sa o fac si eu cat de curand . merci de reteta :*
Anonymous
26/05/2012 at 20:46asta da reteta multumim
Rita
07/08/2012 at 15:15Asta e tocmai reteta mamei. Foarte buna praji! Trebuie facuta neaparat cu untura. E cea mai buna. Pacat ca inca nu sunt mere de toamna. Cu mere de vara nu-mi place le fel de mult. Va pup!
delia
26/08/2012 at 20:31Leila, eu sunt in Spania si acum nu am gris. Se intampla ceva daca nu pun?
Lory
26/08/2012 at 23:03Delia poti sa pui pesmet fara nici o problema 🙂
Adriana Muresan
26/02/2013 at 22:02In Spania se gaseste gris sub numele de Semola De Trigo…e chiar mai bun ca si grisul romanesc!
bucatareselevesele
26/02/2013 at 22:11Delia , daca nu ai gris nu se intampla nimic . Storci merele cat de tare poti.
antonas mariana
10/09/2012 at 19:20ce se poate folosi in loc de untura??
Lia
10/09/2012 at 21:28In loc de untura poti folosi margarina sau unt dar trebuie sa pui cantitate dubla din acestea fata de cata untura scrie 🙂
monicaiulia
17/11/2012 at 12:42cu dovleac ,se poate?
LoredanaCarp
18/11/2012 at 16:26Da, inlocuiesti merele cu dovleac 🙂
corina
07/05/2015 at 13:00Pare usor de facut si nu cere mult timp dar nu inteleg partes cu folia: de care, pt ce ?
Loredana
08/05/2015 at 21:49Corina mai exact ce nu ai inteles?
fesnic ana
10/11/2015 at 21:04e foarte buna , felicitari !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Liana Liana
21/11/2015 at 18:51Multumim !
Sanda
06/12/2015 at 04:52Mama imi spune ca daca calesc merele razuite si scurse cu un pic de unt sunt si mai bune. Tu ce pareri ai?
Loredana
07/12/2015 at 10:53Nu are de ce sa nu fie bune!!
Corina Bird
30/01/2020 at 03:42Asa m-o invatat si pe mine mama sa fac prajitura cu mere. Nu exista mai buna. Ea zicea „smantana cat cuprinde” si cand am intrebat-o cat ii aia o zambit si mi-o aratat. Acuma zambesc si eu. Dar mai toate retetele is asa, un pic de asta un pic de aia…Nora mea americanca ma face sa rad cand ma intreaba cum fac asta sau aia. Ii greu sa explici la cine n-o crescut cu „cat cuprinde” 🙂 🙂
Liana Liana
01/04/2020 at 10:00Asa este Corina, un pic din toate si cat cuprinde!