Ingrediente Blat :
8 oua,
8 linguri de zahar,
8 linguri faina,
1 praf de copt,
1,5 kg mere,
Alte ingrediente:
150 ml vin alb dulce,
150 gr zahar,
1 baton scortisoara,
ciocolata,
Ingrediente Crema :
700 ml lapte,
3 plicuri budinca de vanilie,
10 linguri zahar,
200 ml frisca,
125 g unt sau margarina,
Preparare:
Se curata merele, le taiem in 4 si indepartam samburii. Intr-o cratita punem la caramelizat 150 gr zahar, peste care vom adauga 150 ml vin alb dulce.La acest amestec de zahar si vin adaugam merele taiate ,1 baton de scortisoara si le lasam pe foc pret de 3-4 minute sa se intrepatrunda aromele.
Tava(38/27cm) se unge bine cu unt si asezam in ea merele calite in vin (scortisoara o indepartam) aranjandu-le frumos in tava.
Din cele 8 oua preparam un piscot(pandispan). Galbenusurile se spumeaza cu 8 linguri de zahar, albusul se mixeaza cu mixerul pana obtinem o spuma tare ,pe care il vom pune la galbenusurile spumate, se amesteca usor pana se omogenizeaza dupa care presaram 8 linguri de faina in care punem si praful de copt si amestecam din nou usor pana la omogenizare.
Pandispanul(piscotul), astfel obtinut il rasturnam peste merele din tava niveland suprafata .Tava se da la cuptorul incalzit in prealabil. Se tine la cuptor pana pandispanul este copt (la proba cu scobitoarea aluatul nu se mai prinde de ea). Scoatem tava din cuptor, lasam sa se racoreasca putin dupa care turnam continutul tavii pe un platou . Pandispanul va ajunge dedesubt , iar merele deasupra. Vom lasa blatul cu mere sa se racoreasca pana preparam crema.
Preparare crema :
Punem intr-o craticioara plicurile de budinca,10 linguri de zahar, si adaugam treptat 700 ml lapte sile punem la fiert pana se ingroasa. Untul se spumeaza cu 2 linguri de zahar apoi se adauga la compozitia de budinca racita. Spumam cu mixerul.
Separat spumam 200 ml frisca si o adaugam la compozitia de mai sus. Amestecam usor pana se omogenizeaza, apoi crema astfel rezultata o turnam deasupra blatului cu mere. Deasupra glasam cu ciocolata, pe care o topim pe baie de aburi impreuna cu cateva linguri de lapte sau frisca.
Lasam platoul cu prajitura la racit dupa care o portionam.
Comentarii recente
naty, galati
07/11/2011 at 14:51o bunatate de prajitura
Alexandrina
07/11/2011 at 22:52Arata intr-un mare fel!!
Va multumesc pentru participare!
Catalina
10/11/2011 at 13:02Waaaw ,o sa va „fur” reteta 😛
Mare Maria
30/11/2011 at 22:06Yammy….ce apetisanta e:))))Pupici:x
Anonymous
12/02/2012 at 19:43cu siguranta am sa o fac…
Anonymous
15/02/2012 at 20:30acuma am terminat de facut prajiturica, e delicioasa…felicitari,sunteti cele mai grozave bucatarese :)Aurora Tomut
Leila
15/02/2012 at 23:20Aurora , meritul este al tau acum 🙂 Pe tine te felicitam de aceasta data 🙂 Noi am prezentat reteta si tu ai prestat-o . Pupice :*
adriana
13/05/2012 at 14:24Am incercat prajitura de ziua fiului meu si a avut succes.Multumim pt reteta!!!!
Lory
13/05/2012 at 17:48Cu multa placere !!Adriana ne bucuram ca reteta noastra ti-a fost pe plac si ca cei care au gustat au fost incantati 🙂
violeta
13/06/2012 at 10:39imi place aceasta varianta, eu am o reteta in care merele calite se asezau deasupra pandispanului si din aceasta cauza crema de vanilie nu prea facea priza, voi incerca si eu astfel
ioana
13/06/2012 at 11:05si unt si frisca in crema? n-am mai intalnit combinatia asta, prajitura arata excelent, cred ca merele in vin si caramel sunt delicioase!
Anonymous
22/09/2012 at 14:17Faina reteta, am facut-o deja de 2 ori si a iesit super, cu mentiunea ca in loc de ciocolata deasupra, am acoperit crema cu un strat de frisca, care a completat intreaga savoare a prajiturii 🙂 Si maine o voi face din nou! Alina TM
Carmen
22/05/2020 at 19:18Buna..am vazut aceasta reteta,mi se pare interesanta si as vrea s.o incerc..am o nelamurire insa..am vazut 3 plicuri de budinca..si numai 700ml de lapte..cantitatile sunt ok?citind pe plicul budincii(dr oetker)am vazut ca trebuie 500 ml lapte pe pliculet..nu sunt o experta in dulciuri si de aceia prefer sa intreb..multumesc de raspuns.!😘
Loredana
26/05/2020 at 16:07Buna ziua,
Da, cantitatea de lapte este exacta. Ea trebuie sa fie mai mica decat recomandarea de pe plic.
Nicoleta
18/11/2012 at 20:54Arata intr-un fel aceasta prajitura,imi ploua in gura! Multumesc pentru reteta si pentru felul in care o prezentati !
LoredanaCarp
18/11/2012 at 23:47Cu multa placere !! Te mai asteptam sa incerci si alte retete de la noi !!
Lidia
18/12/2012 at 02:21Cite grame are un plic cu budinca de vanilie? Arata foarte bine si vreau sa incerc sa o fac si eu.
Monica Dan
23/04/2013 at 13:07foarte buna prajitura. am facut-o zilele trecute si a avut mare succes
Moldovan Neli
19/09/2013 at 20:21va iubesc pe titi realizatorii acestui sait santeti extraordinar minunati si va doresc multa sanatate viata lunga si sa ma bucur zilnic de voi va pup nely
si va spun jos-palaria
LianaFilipas
26/09/2013 at 12:36Multumim Neli !
jana mirea
18/10/2013 at 20:49bucataresele vesele sunt cele mai tari,eu numai de aici fac prajituri ca sunt aratoase si foarte gustoase,fara vin nu merge? as incerca-o cu siguranta in acest week
Geta Badea
03/11/2013 at 23:58Merge si fara vin , eu calesc usor merele la cuptor , cu zahar ars si cu 3/4 pachet cu unt . Iese foarte buna .Ce-i drept , pun merele intregi , doar cu samburii scosi si fara coaja .(tort de mere)
Boerma-Gulei Delia
06/11/2014 at 18:51Ce gramaj au plicurile de budinca? Vreau sa fac prajitura asta in Olanda si vreau sa stiu cate plicuri imi trebuie aici. Multumesc.
Simona
02/09/2015 at 15:48Extraordinar de buna prajitura!! Cautam o reteta de prajitura cu mere ” mai altfel „. Exact ce cautam!!! Multumim pt reteta!!
Liana Liana
13/09/2015 at 21:00Pentru putin, Simona !
gigi
14/02/2016 at 10:37Am facut o. Mie nu mi a placut! Blatul cred ca ar trebui sa fie insiropat. Crema e mai mult spumoasa decat cremoasa si desi contine ingrediente bune, amestecul de gusturi nu este cel asteptat.
Paula Nencu
26/07/2016 at 22:58In primul rand va felicit pentru reteta! Am pregatit aceasta prajitura cu cativa in urma si-mi amintesc ca a iesit minunata. Invitatii au apreciat-o atat de mult, ca nu se mai opreau cu laudele, dar nici cu mancatul. Cat de curand am s-o refac si sunt sigura ca prietenii mei se vor bucura.
Ioana
03/03/2017 at 20:54Yamiii…maine o pregatesc si eu. Este ziua soțului care e fan praji cu mere, iar eu iubesc cremele de vanilie…asa ca aceasta prajiturica va fi combinatia perfecta… abia astept sa o savutam ??
maria
26/05/2017 at 21:49Arata fantastic!!! Felicitari!!! Se pune si siropul de zahar ars sau numai merele?
Va multumesc frumos!
Loredana
29/06/2017 at 14:10Se pune si siropul 🙂