Retete culinare –Retete cu mere
E sezonul merelor romanesti si trebuie sa profitam din plin de ele!
Mai zilele trecute am primit nuci si cateva ladite cu mere rosii, sanatoase si foarte parfumate.
De cum le-au vazut ai mei, au si dat comanda de o prajitura cu mere si nuci, asa ca i-am mobilizat la ras merele…operatiune care mie nu prea imi este draga 🙂 si cat ai clipi prajitura a fost gata .
Nu va spun ca pe cat de repede am facut-o, tot asa de repede a si disparut .
Abia am reusit sa pastrez cateva bucatele ca sa le fac poza 🙂
Aluatul nu e prea pretentios , poate fi facut si cu untura sau margarina , nu necesita timp de racire asa ca merge repede sa o pregatiti mai ales daca aveti si ajutoare , asa ca mine !!
Ingrediente
600 g faina
200 g unt 82% grasime
5 linguri smantana
3 galbenusuri ou
un plic praf de copt (7 g)
5 linguri zahar
2 prafuri sare
2-3 plicuri zahar vanilat
coaja razuita de portocala
Ingrediente umplutura
2kg mere
10 linguri zahar ( sau dupa gust )
scortisoara dupa gust(optional)
o cana de nuci macinate
esenta de rom
Mod de preparare
Pregatim intai umplutura de mere.
Radem merele cu tot cu coaja(eu asa am facut), apoi le punem la calit cu zaharul dupa gust.
Cand s-au inmuiat si au lasat zeama se adauga nucile maciante, se aromatizeaza cu esenta de rom si scortisoara si se da la racit.
Punem faina intr-un vas, adaugam untul taiat cubulete, zaharul, zaharul vanilat, coaja de portocale, galbenusurile de ou, sarea smantana( daca nu se omogenizeaza aluatul mai adaugati 1 -2 linguri, in functie de cat cere aluatul), praful de copt si coaja razuita de portocala.
Framantam pana toate ingredientele se incorporeaza si obtinem un aluat nu foarte tare dar nici foarte moale ( un aluat ce se poate intinde)
Daca aveti robot puneti toate ingredientele acolo si mixati pana obtineti un aluat omogen.
Aluatul obtinut il impartim in 2 bucati (eu nu l-am lasat la rece).
O parte o intindem pe o bucata de hartie de copt la marimea tavii(25/35cm), o asezam cu grija in tava in asa fel incat pe margini sa ramana un surplus de aluat.
Intepam aluatul din loc in loc cu o furculita apoi dam tava la cuptor pentru 10 min.
Scoatem tava, presaram cu putin pesmet deasupra apoi punem umplutura de mere.
Intindem si cea de a doua foaie pe care o asezam cu grija deasupra, o intepam cu furculita si dam tava la cuptor pentru 30-40 min la foc potrivit.
Se portioneaza dupa ce s-a racit .
Se serveste pudrata cu zahar pudra vanilat.
Comentarii recente
Simona Tasie
28/10/2013 at 12:06Dupa ce pun merele la calit…ce fac cu zeama care si o lasa? 😀
Luisa Luminita
28/11/2013 at 22:27Am facut prajitura,va garantez ca este delicioasa….
Codru
23/09/2018 at 08:32Excelenta reteta – am facut-o ( dar fara rom 🙂 ) si a iesit delicioasa
Loredana
24/09/2018 at 14:53Ma bucur ca v-a fost pe plac !! E delicioasa si fara rom 🙂