Cred ca deja stiti ca prajiturile cu nuca de cocos sunt preferarele mele si a familiei mele.
Orice as face dulce cu nuca de cocos ar avea succes.
De fiecare data incerc sa le fac pe plac, asa ca si aceasta prajitura cu nuca de cocos si fructe confiate s-a mancat pana la ultima bucatica.
E o prajitura spornica ce poate fi facuta pentru sarbatorile de iarna si nu numai.
Daca o incercati cu siguranta va fi apreciata de musafiri si familie.
Prajitura cu nuca de cocos si fructe confiate-Ingrediente
Foi
200 g unt 82% grasime
150 g zahar brun (sau alb)
5 oua potrivite
300 g faina
3 lg cacao neagra
5 lg lapte
10 g praf de copt
Crema
1 l lapte
9 linguri gris fin
300 g unt
300 g zahar
300 g nuca de cocos
fructe confiate la alegere
(papaya, ananas, caise etc)
esenta de vanilie sau de cocos
Sirop
3 lg zahar
250 ml lapte
Glazura
200 g ciocolata
50-70 ml frisca lichida
50 g ciocolata alba
Prajitura cu nuca de cocos si fructe confiate-Mod de preparare
Foi
Mixam untul moale cu zaharul brun pana se spumeaza bine, apoi adaugam laptele si ouale unul cate unul pana ce le incorporam pe toate.
Peste compozitia rezultata cernem substanta uscata (faina, cacao,praful de copt si un praf de sare)
Se incorporeaza cu miscari usoare pana obtinem un aluat omogen.
Impartim compozitia in doua si o intindem in foaie pe o tava (42/30 cm ) tapetata cu hartie de copt .
Coacem fiecare foaie cam 15-20 min la foc potrivit .
Lasam foile sa se raceasca si intre timp pregatim siropul si crema.
Sirop
Se caramelizeaza usor zaharul si se stinge cu laptele.
Se fierbe pana ce zaharul caramel se dizolva.
Se lasa la racit
Crema
Laptele, grisul, zaharul si untul se pun la fiert intr-o cratita cu peretii grosi.
Se fierbe la foc mic amestecand continuu pana ce grisul e gatit, compozitia capataind consistenta unei smantani groase.
Se adauga nuca de cocos si fructele confiate si se incorporeaza bine, apoi sa da deoparte de pe foc.
Se aromatizeaza cu esenta de vanilie sau cocos.
Prajitura cu nuca de cocos si fructe confiate-Asamblare
Se indeparteaza hartia de pe cele doua foi de blat, se aseaza prima foaie in tava in care am copt foile, se insiropeaza usor cu siropul de lapte caramel apoi se intinde jumatate din crema cat inca este calda.
Se pune cea de a doua foaie, se preseaza bine, se insiropeaza dupa care se intinde uniform si stratul al doilea de crema.
Dupa ce s-a racit, se glaseaza in glazura de ciocolata topita amestecata cu frisca cat sa devina fluida sa se poata intinde.
Imediat se traseaza linii orizontale cu ciocolata alba topita si cu ajutorul unei scobitoare dam forma ca in imagine.
Se lasa tava la rece pentru cateva ore dupa care se poate portiona.