Prajitura cu Smantana si Budinca, este o prajitura cu adevarat delicioasa. Este foarte simpla de preparat, cu ingrediente la indemana oricarui si este foarte aspectuoasa. Merge pregatita de sarbatori, Craciun, Revelion, Paste si nu numai cu ocazii speciale.
Avem nevoie de o tava cu dimensiunile de 27 x 38 cm. Odata incercata sunt sigura ca o veti reface de cate ori o sa va aduceti aminte de ea. Se poate pregati si sub forma de tort in forma rotunda detasabila si nu are nevoie de ornamente si gateli caci in sinea ei aceasta prajitura deja are un aspect aparte.
Ingrediente aluat Prajitura cu Smantana si Budinca :
6 oua
180 g zahar
100 ml apa
50 ml ulei
250 g faina
1 plic praf de copt
1 praf de sare (cat se ia intre degete)
cateva picaturi de zeama de lamiae
2 linguri cacao
Ingrediente Crema Prajitura cu Smantana si Budinca :
2 plicuri cu budinca de vanilie
6 linguri zahar
800 ml lapte
Ingrediente Glazura Prajitura cu Smantana si Budinca :
900 g smantana de 20%
5 linguri zahar praf
1 lingura Cacao (poate fi si scortisoara daca va place scortisoara)
Preparare Prajitura cu Smantana si Budinca :
Intai incepem cu crema. Budincile le amestecam cu zaharul si adaugam treptat laptele rece. Punem la fiert pana se ingroase. Se lasa la racit. Amestecam din cand in cand .
Ouale se separa. La galbenusuri adaugam zaharul si cu mixerul se spumeaza pana se ingroase si devine ca o crema. Adaugam la galbenusurile frecate amestecand mereu, apa si uleiul. Faina se amesteca cu praful de copt(se poate renunta la praful de copt !!! ) si praful de sare si se pune la galbenusuri. Se amesteca pana se omogenizeaza compozitia .
Albusurile se bat spuma tare cu cateva picaturi de lamaie si se adauga la compozitia de galbenusuri. Se amesteca usor de sus in jos cu o spatula sau lingura de lemn (CUMNATICA draga, aici e momentul cand dai cu batul in balta!!! NU CU MIXERUL AMESTECI ! ). Avem grija sa nu spargem spuma de albusuri pana se omogenizeaza compozitia. Se porneste cuptorul pentru a fi bine incalzit.
Prajitura cu Smantana si Budinca
Aluatul astfel obtinut se imparte in doua parti egale. Intr-o parte punem 2 linguri cacao si amestecam usor pana se omogenizeaza si cealalta parte o lasam alba.
Tava o tapetam cu hartie de copt si turnam in ea compozitia alba, apoi peste turnam compozitia cu cacao. Cu ajutorul unei furculite tragem valuri in asa fel incat sa patrundem putin si in compozitia alba si astfel cele doua compozitii devin usor marmorate.
Budinca calduta cu ajutorul unei lingurite o punem deasupra aluatului in gramajoare ca in poza de mai jos .
Pentru 5 minute coacem prajitura astfel pregatita la 200 grade Celsius , apoi reducem focul la 180 grade si coacem prajitura pana blatul e copt (aproximativ 30 de minute, timpul variaza la fiecare in functie de cuptorul pe care il are).
In timpul cat prajitura se coace ne ocupam de asa zisa glazura ce vine deasupra prajiturii. Smantana se amesteca cu zaharul praf cu ajutorul mixerului. Prajitura dupa ce a copt se scoate din cuptor si peste ea, asa fierbinte se toarna smantana amestecata cu zahar. Se lasa sa raceasca complet dupa care se pune la rece pentru 3-4 ore. Se presara la final cu cacao sau scortisoara si se taie cuburi.
Pofta Buna !!!
Comentarii recente
vero
29/12/2016 at 09:29ce bine arata
Cristina
20/01/2017 at 15:26Bună ziua! O întrebare, ce fel de smântână se folosește la cremă? De 20 % grăsime nu găsesc, asta normală de 15% e buna? Mulțumesc!
Liana Liana
26/01/2017 at 09:43E buna si smantana de 15% .
Violeta
30/05/2017 at 14:20Buna ziua va rog frumos daca mi-ati putea spune ,cu ce pot inlocuii smantana?
Loredana
07/08/2017 at 19:26Cu un iaurt gras, grecesc!!
Mihaela
12/08/2017 at 14:12Smantana pusa pe blatul fierbinte se topeste
Liana Liana
14/09/2017 at 22:08Nu se topeste.
Iulia
11/09/2017 at 16:03Budica bagata la cuptor…nu se arde? ????
Liana Liana
14/09/2017 at 22:02Nu se arde. Incercati si veti vedea.
Cornelia
16/12/2017 at 01:38Smantana cu zahar se va intari ??
Catalina
17/12/2017 at 17:06Cum sta smantana asa teapana de se taie si asa drept? Nu cumva are si gelatina?
Violeta
29/12/2017 at 08:30Bună ziua pot pune frișcă peste blat?Nu ma împac deloc bine cu smantana sau iaurt.Va multumesc frumos.
Pavel Andreea
02/03/2018 at 13:34Smântână s-a cam topit….