Simpla ca buna ziua aceasta Prajitura Kati, dar pe cat de simpla este pe atat de buna e ! Caut reteta de ceva timp si in sfarsit mai zilele trecute am dat de ea la o vecina a mamei. Tineam minte ca era o prajitura in care in crema venea zdrobita o foaie dar la atata se rezuma amintirea mea despre aceasta prajitura de casa si ca avea un gust de Rom. Mama nu mai stia reteta, asa ca am inceput sa intreb pe la vecine si iata am dat de reteta mult dorita. In urma cu 20 -22 de ani era o prajitura tare la moda, usor de preparat cu ingrediente accesibile si in final foarte gustoasa. Dar hai sa nu va mai tin de vorba si sa trecem la Prajitura Kati sau cum ii spuneam eu, Kati Teszta !
Ingrediente foi Prajitura Kati-Kati Teszta :
500g faina
150 g untura (unt sau margarina)
150 g zahar
1 praf de sare (cat iei intre 3 degete)
5 galbenusuri
1 lingurita amoniu (eu am folosit 1 plic praf de copt )
smantana 4-5 linguri, in functie de cat ia aluatul ca sa fie omogen
Ingrediente crema Prajitura Kati-Kati Teszta :
1 foaie coapta de prajitura
lapte
zahar vanilat
50 ml Rom
2 linguri dulceata de caise sau piersici
20 g cacao
150 g zahar
150 g unt sau margarina Rama (cub)
Alte ingrediente Prajitura Kati-Kati Teszta :
5 albusuri
250 g zahar
Preparare Foi Prajitura Kati-Kati Teszta :
Intr-un vas amestecam faina cu untura, zaharul si praful de sare. Adaugam praful de copt si incepem sa amestecam. Adaugam galbenusurile si daca este nevoie pentru a se omogeniza aluatul mai adaugam smantana 4-5 linguri (eu am pus 5 linguri caci atat mi-a cerut compozitia). Aluatul trebuie sa fie elastic si usor de intins. Coacem din acest aluat 3 foi pe dosul unei tavi de 28×40 cm.
Preparare crema Prajitura Kati-Kati Teszta :
Una din cele 3 foi coapte o vom sfarma, rupe bucatele intr-un vas. Incalzim putin lapte, circa 100 ml in care dizolvam un plic cu zahar vanilat si turnam peste foaia rupta bucatele. Adaugam 150 g zahar, 20 g cacao, 50 ml Rom si 2 linguri cu dulceata de caise.
Amestecam pana se omogenizeaza. 150 g unt il spumam apoi il adaugam la compozitia de mai sus, amestecam pana se omogenizeaza si trecem la umplerea celorlalte doua foi ramase.
Pe una din foi intindem crema obtinuta, iar peste crema asezam cealalta foaie ramasa.
Cele 5 albusuri de ou impreuna cu 250 g zahar se bat spuma tare pe baie de aburi dupa care se intinde deasupra prajiturii umplute, dupa care razuim deasupra ciocolata.
Comentarii recente
Adriana Gherman
14/12/2013 at 12:28Si mama are în caietul ei această reţetă „Prăjitura Kati”. Chiar aşa, este de vreo 25 de ani!
Valeria Heres
20/12/2013 at 20:24prajitura Kati, foarte delocioasa si nelipsita la noi in casa.
valy
22/12/2013 at 16:38-am incercat sa o fac dar–foile sunt ff sfarimicioase–se intinde ffff greu–cantitatile de zahar sunt c-am mari si nu este asa de inalta ca in fotografie–-sper sa fie buna dar cu foile nu sunt impacata–devina e cantitatea de grasime
LianaFilipas
22/12/2013 at 17:07Valy, daca pui suficienta smantana cat sa obtii un aluat elastic si omogen ele nu se intind greu . Foile nu sunt foarte sfaramicioase si crede-ma ca la 500 g faina 150 g untura nu e deloc mult. Daca vrei sa fie mai inalta coace foile pe o tava mai mica si mai multe . Imediat ce ai scos foaia din cuptor o dai jos de pe tava pe hartie altfel o scoti cam greu … La prima tura e mai greu urmatoarea va merge bine.
Radu-Dadu
05/01/2014 at 12:59Am incercat sa fac si eu aceasta prajitura si a esit minunat
Moga Claudia
03/04/2015 at 16:14am incercat si mi-o iesit de minune…
sper sa fie si bun ^_^
anky
05/04/2015 at 17:23nu am inteles albusurile se amesteca impreuna cu zaharul de la inceput sau amestec putin albusurile si zahaul treptat multumesc
Liana Liana
05/04/2015 at 20:29Anca, zaharul il adaugi de la inceput la albusuri si apoi le pui pe baie de aburi unde le bati impreuna.
anky
06/04/2015 at 12:49MULTUMESC mult ,vreau sa o fac pentru paste
manuela caucean
20/09/2015 at 10:23Santeti super!!!!
Lidia
02/10/2017 at 15:31Bună
La ce temperatura și cât timp se lasă în cuptor?
Liana Liana
15/10/2017 at 19:41Foile sunt subtiri si se vad cand sunt coapte. Trebuie sa fie usor rumenite.
ioana bodiu
29/11/2020 at 05:59Eu am inceput cu foaia groasa la medium 325 F ( adică un 160-170 C si in 15-17 minute a fost coaptă. Cele subțiri au trebuit doar 13-15.. când vezi că se rumenesc marginile e gata plus când o scoți poți face testul cu scobitoarea că se mai coace 2-3 minute și cât timp se răcesc
A
16/08/2024 at 08:31La soacra mea e numita Budapesta…
Liana Liana
16/08/2024 at 23:31Posibil. Eu asa o am cu aceasta denumire.