Nu am mai mancat prajitura Krant de foarte mult timp. E una din prajiturile copilariei mele pe langa Amandine si Boema.
Era de mult in plan sa o fac , asa ca acum i-a venit randul si ma bucur ca v-o pot arata si voua .
Reteta e un pic adaptata gustului meu, fiindca in reteta originala cele trei creme erau pe baza de unt. Daca o veti incerca cu siguranta va fi apreciata de toti cei ce o vor gusta. La noi stiu sigur ca a avut mare succes, daca nu ma miscam repede nu mai aveam la ce sa fac poze .
Ingrediente
Blat
8 oua
12 linguri zahar alb fin
8 linguri faina
esenta de vanilie
Crema roz
250 g ciocolata alba tablete
175 ml frisca lichida
esenta de trandafiri( sau vanilie)
un strop de colorant rosu Wilton
Crema verde
250 g ciocolata alba
175 ml frisca lichida
esenta de fistic
un strop de colo rant verde Wilton
Crema ciocolata
400 g ciocolata neagra
400 ml frisca
esenta de rom
Sirop
zahar
apa
esenta de rom
coaja de lamaie fasii
krant de nuci
13 linguri zahar
300g nuci prajite
Mod de preparare
Intai pregatim cremele pentru ca timpul de racire este mult mai mare.
Crema
Ciocolata si frisca se pun intr-o cratita pe foc pana ce se dizolva si se omogenizeaza dar fara sa atinga punctul de fierbere .
Se lasa la racit cateva ore (4-5 ore) dupa care cu ajutorul mixerului se spumeaza, se aromatizeaza cu esenta dorita si se coloreaza dupa nevoie.
Acelasi procedeu se aplica pentru toate cele trei creme de care avem nevoie.
Sirop
Se fierbe cam 500 ml apa cu zahar dupa gust. Se aromatizeaza cu coaja de lamaie si esenta de rom dupa ce s-a racit.
Krant de nuci
Se topeste la foc mic zaharul pana capata o culoare aramie deschis.
Se adauga nucile si se rastoarna pe o tava de inox unsa cu putin ulei .
Dupa ce s-a racit bine se marunteste cu ajutorul robotului sau a unei merdenele.
Blat
Se separa albusurile de galbenusuri.
Albusurile se bat spuma cu 7 lg de zahar iar galbenusurile cu restul impreuna cu esenta de vanilie.
Se amesteca lejer cele doua compozitii, se cerne deasupra faina apoi se incorporeaza cu miscari usoare de jos in sus.
Se tapeteaza o tava dreptunghiulara(42/30 cm ) cu hartie de copt, se toarna compozitia blatului in ea si se coace la foc potrivit.
Pentru a proba daca blatul este copt apasa usor pe suprafata lui cu palma.
Daca este elastic si revine la loc fara sa lase urme ..atunci este gata.
Dupa ce s-a racit blatul se taie pe lungime in doua parti egale, iar fiecare parte se taie in doua foi .
Astfel obtinem 4 foi de blat cu dimensiunea de 15/42 cm fiecare.
Asamblare
Intre cele patru foi insiropate asezam la baza 1/2 din crema de ciocolata neagra, apoi crema de ciocolata roz cu aroma de trandafiri si crema de fistic.
Se imbraca prajitura in crema de ciocolata neagra dupa care se baroteaza din plin cu krant de nuci.
Se tine la rece pentru cateva ore inainte de a fi portionata.
Comentarii recente
Daniela Brisc
24/12/2013 at 10:39Mulțumesc mult pentru rețeta. O așteptam!reteta originala era doar unt și zahar în crema?!
LoredanaCarp
24/12/2013 at 16:14Cu multa placere:).Da, la reteta originala crema se face din unt spumat cu zahar si e colorata si aromatizata in cele trei culori .In unele cofetarii se mai face din fondant alb si unt.Eu o prefer pe aceasta care am facut-o sau se mai poate face o crema aparel (oua, zahar spumate pe baie de apa , dupa ce s-au racit se incorporeaza unt !…e foarte buna si asta !!
Dadina
29/09/2019 at 10:07Era prajitura copilariei mele si chiar a mamei mele. La noi erau trei straturi de crema fara blaturi intre ele cu unt cum spui. Ai cumva reteta de crema cu unt/ Mama mea viseaza sa manace macar o data aceasi prajitura ca odiniora .Desigur ca acum nu se mai face asa dar gustul ne-a ramas in minte. Va multumesc