Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu mere este aceasta Rasturnata cu Mere. De multe ori mama ne pregatea aceasta Rasturanata cu Mere si sub forma de tort.
Deasupra punea un strat generos de frisca, asta in vremurile bune cand gasea cu chiu cu vai, pe sub mana frisca naturala…. . Dar si fara era la fel de buna in acele vremuri ale copilariei.
Ingrediente Prajitura Rasturnata cu Mere:
1.5 kg mere
200 g zahar
200 ml apa
scortisoara ,vanilie
unt
Ingrediente Blat
:
5 oua
10 linguri zahar
10 linguri faina
5 linguri lapte
1 lingurita praf de copt (optional, eu am folosit)
Preparare Prajitura Rasturnata cu Mere :
Curatam merele, le taiem in sferturi si indepartam semintele si cotorul (mai nou se gasesc in magazine feliatoare de mere care si indeparteaza cotorul, si taie felii merele). Asta fiind facut punem intr-o cratita mai adanca zaharul la caramelizat cu foarte putina apa(cat sa se umezeasca putin zaharul, astfel vom obtine un caramel frumos care nu va fi amar) si lasam sa se caramelizeze.
Punem peste caramel merelele taiate , scortisoara, zahar vanilat si 200 ml apa. Lasam pe foc sa fiarba impreuna pana se topeste caramelul. Se ia deoparte si pregatim blatul.
Preparare Blat :
Se freaca cele 5 galbenusuri cu 10 linguri zahar si 5 linguri lapte. Albusul se bate spuma si se amesteca cu compozitia de galbenusuri dupa care adaugam treptat faina (in faina am pus si praful de copt. Este optionala folosirea lui, se poate si fara). Se amesteca usor pana se incorporeaza faina in amestecul de oua.
Intre timp ungem din abundenta in strat cat mai gros cu unt o tava de marime 31×22 cm si turnam in el compozitia de mere (inclusiv si zeama ce se formeaza in timpul fierberii). Deasupra merelor turnam compozitia de blat si dam tava in cuptorul preincalzit.
Se coace pana cand prajitura trece de proba cu scobitoarea. Se scoate, se lasa putin la racorit circa 5 minute dupa care se rastoarna intr-o tava de lemn, sau inox si tava in care a copt o lasam deasupra prajiturii inca cel putin 10 minute dupa care se indeparteaza.
Sucul lasat in timpul coacerii, in momentul in care prajitura este rasturnata va insiropa blatul.
Pofta Buna !
Comentarii recente
Haplea
03/11/2015 at 15:10Orice reteta cu mere este binevenita in aceasta perioada… mai ales una atat de reusita!
Muller Ildiko
19/11/2015 at 23:26Am facut prăjitură, a iesit foarte buna. Mulțumim pentru rețetă, mai ales ca se face destul de usor.
Liana Liana
21/11/2015 at 18:48Cu placere, Ildiko