Prajitura Rigo Jancsi, este o prajitura traditionala ungureasca cu o veche poveste …. .
Nici nu stiu care este versiunea originala a acestei prajituri, fiecare o pregateste putin diferit. Unii prefera sa insiropeze blatul cu rom sau brandy, altii ca mine de exemplu prefera sa unga blatul cu dulceata, unii folosesc la crema,ciocolata, eu folosesc cacao, …. . Deci metode de a pregati prajitura Rigo Jancsi sunt nenumarate si fiecare sustine ca varianta lui este cea mai tare din parcare. Eu nu sustin nici ca este cea mai buna, nici ca este cea mai rea prajitura de casa, va las pe voi sa decideti singuri. Un singur lucru pot sa va spun cu siguranta, e ca de Craciun, sigur Prajitura Rigo Jancsi, va fi la noi, la loc de cinste !
Ingrediente Prajitura Rigo Jancsi :
6 oua
6 linguri zahar
60 g faina
3 linguri cacao
5-6 linguri dulceata-gem de caise
200 g ciocolata menaj
2 linguri unt
1 lingurita praf de copt
Ingrediente Crema Prajitura Rigo Jancsi :
10 g gelatina Dr. Oetker
500 ml frisca Megle
6 linguri cacao
Preparare Prajitura Rigo Jancsi :
Galbenusurile se freaca spuma cu zaharul. Se adauga cacaua, faina, praful de copt, si se adauga apoi spuma batuta din albusurile de oua. Se amesteca usor si se toarna in tava tapetata cu hartie de copt (marime tava 20×30) si se da la copt in cuptorul preincalzit, la 180 grade timp de 10-12 minute (sau pana la proba cu scobitoarea daca nu avem termometru la cuptor la foc redus).
Se scoate tava din cuptor si se rastoarna blatul pe un prosop curat, indepartam hartia de copt si lasam blatul sa raceasca. Dupa ce a racit taiem blatul in doua foi si le ungem cu dulceata de caise sau gem de caise.
Ciocolata de menaj impreuna cu untul o topim pe baie de aburi. Ciocolata topita o turnam peste una din foile unse si lasam ca glazura de ciocolata sa se intareasca. Cand glazura s-a intarit cu un cutit pe care il trecem prin apa calda taiem foaia glazurata cu ciocolata in patrate de 5×5 cm.
Trecem acum la prepararea cremei. Gelatina o dizolvam in 50 ml apa rece unde o lasam sa stea circa 10 minute. Frisca o batem spuma . Gelatina inmuiata o incalzim usor adaugand cele 6 linguri de cacao si putina frisca, dupa care o incorporam in frisca batuta.
Crema astfel obtinuta o turnam peste foaia unsa cu dulceata, o nivelam uniform, deasupra asezam patratele taiate si dam la rece prajitura pentru 1-2 ore. La servire taiem prajitura cu un cutit umezit in apa calda dupa formele de patrate taiate initial.