Prajitura Vienetta , o delicioasa prajitura cu foi fragede cu nuca macinata, umplute cu o crema fina de vanilie si o glazura crocanta din zahar ars.
Va recomand sa incercati -Prajitura Vienetta!!
Ingrediente foi:
6 oua
6 linguri zahar
6 linguri apa
6 linguri nuca macinata
6 linguri faina
1/2 plic praf de copt
Ingrediente crema:
3 galbenusuri
3 linguri faina
100 gr zahar
200 ml lapte
200 gr Rama
Glazura :
300 gr zahar
Preparare :
Din ingredientele pentru foi preparam compozitia ca pentru piscot. Cele 6 galbenusuri le frecam cu 6 linguri zahar si 6 linguri apa . Separat albusul se bate spuma , adaugam treptat galbenusurile frecate si amestecam usor. Adaugam faina si nuca macinata treptat si in cele din urma praful de copt stins in putina zeama de lamaie . Din aceasta compozitie coacem pe dosul tavii 3 foi de 25/35cm cu aproximatie(compozitia o intindem pe foaie de copt ce o punem pe dosul tavii) .
Caramelizam cei 300 gr de zahar si o parte de la 2 foi coapte le ungem cu aceasta .
Ne apucam sa preparam crema … 3 galbenusuri impreuna cu 3 linguri de faina si 100 gr zahar le amestecam si adaugam treptat cei 200 ml lapte rece dupa care il punem la foc si il fierbem pana se ingroase. Lasam la racit si adaugam cei 200 gr Rama si mixam bine pana obtinem o crema omogena.
Crema astfel obtinuta o intindem pe una din foaia unsa cu zaharul caramel , o acoperim cu urmatoarea foaie , punem restul de crema si acoperim cu foaia ramasa . Deasupra putem orna ori cu zahar caramelizat , ori cu glazura de ciocolata . O alta varianta ar fi ca deasupra sa ornam cu cele 3 albusuri (ramase de la galbenusurile folosite la crema) batute spuma cu 150 gr zahar pe baie de aburi.
Pofta Buna !
Comentarii recente
mirela
13/11/2010 at 13:54Foarte buna prajitura,eu o am sub denumirea de Petre Roman,sa nu ma intrebi de ce,pentru ca nu stiu,o am de la o fosta colega de munca cu multi ani in urma,oricum este tare buna si a ta arata delicios,eu nu am facut-o de multa vreme,asa ca am sa-ti fur o bucata.O zi frumoasa!!
Anonymous
17/02/2012 at 22:21de ce ???!!!! pt ca si Petre Roman cu multi ani in urma era tare bun si delicios))jajajajaja glumita
Maria
06/03/2016 at 18:25Nustiu de ce atatea bancuri cu Petre Roman si doamnele moarte dupa el, pt. ca nu-i asa o frumusete de barbat , cel putin mie ca barbat nu-mi place 🙁
pansy
14/11/2010 at 00:26astept cu (ne)rabdare.
Vanilla
15/11/2010 at 15:34doamne…multe minunatii mai faci tu pe aici…iti urmaresc blogul inka de la inceput si tot nu mam saturat de el…
mikimik
16/11/2010 at 19:49de ce nu mai merge copy-paste pe blogul asta? 🙁
era bine daca puteam salva retetele, asa cine sta cu pixul im mana sa le scrie pe caietel?
Anonymous
18/02/2012 at 10:01print friendly si PDF si se salveaza pe desktop, merge sigur
Cristina
17/11/2010 at 09:26Foarte faina prajitura. Mie mi-e cam frica de glazura de zahar ars, am imprezia ca se taie cam greu. De asta n-am facut nici dobos desi imi place tare mult.
Reka
17/11/2010 at 14:58Prajitura arata foarte bine.. iar eu inca astept reteta……
me and you
17/11/2010 at 18:37ouaaau!ce bine arataaaaa!3 portii si pt mn!cand ies din post o ncerc si eu.felicitari
Camy
20/11/2010 at 14:54nu postezi si reteta te rog?
Leila
21/11/2010 at 08:14Imi cer scuze pentru intarzierea cu care am revenit . Din pacate starea de sanatate al tatalui meu e precara.Investigatiile necesita timp si plimbari numeroase din pacate.In cele din urma dupa 1 an si jumatate avem un diagnostic cert care din pacate nu e imbucurator .
Va multumesc pentru intelegere.
Leila
Anonymous
23/05/2012 at 16:06foarte buna prajitura! O stiam sub o alta denumire:)
Cristina Darie
24/06/2012 at 12:42astazi am facut si eu prajitura…e delicioasa si fina…am insa o nelamurire si poate ma clarificati: cum e cu zaharul ars? cum se prepara sa arate asa frumos pe prajitura si sa se intinda mai usor?
Lory
24/06/2012 at 12:50Cristina pui zaharul intr-o tigaie si adaugi peste el putina apa cat sa-l umezeasca.Apoi il caramelziezi tinand-ul pe foc potrivit.Vezi sa nu se inchida la culoare ca atunci capata gust amarui si nu mai este bun.
justitiarul
22/09/2012 at 05:15se numea prin 90″ prajitura Petre Roman
Anonymous
25/09/2012 at 10:32in zaharul ars se pune o bucatica de unt si o lingurita de otet si atunci se va taia usor,adica se inmoie si intra in foi
Lory
29/09/2012 at 16:57Multumim de idee!!
Anonymous
29/09/2012 at 14:59Am facut si eu prajitura…e supeeeeeeerrrrrrr!!!!!!!multumesc de reteta 😀
Lory
29/09/2012 at 16:57Ne bucuram ca ai facut-o si ca ti-a placut:) Sa o savurati cu placere!!
Alina Sigmirean
06/01/2013 at 20:28e foarte buna, am facut-o de sarbatori
silvia
01/05/2013 at 13:22De ce nu se spune si tava de cit este? Cum se salveaza/ Nu vad nici un PDF.
LoredanaCarp
01/05/2013 at 15:07Silvia in coltul dreapta sus scrie Print, e incadrat cu verde.
Dimensiunea tavii e tot de 25/35cm cu aproximatie
silvia
01/05/2013 at 15:16multumesc
Simona
07/11/2013 at 14:36…eu as inlocui Rama…cu unt.crema cu margarina nu are gust bun…asta-i parerea mea!
LoredanaCarp
07/11/2013 at 14:44Simona la vremea aceia asa a facut-o cu margarina dar tu poti folosi unt cu continut mare de grasime 82% .Daca e mai slab in grasimi contine mai multa apa si taie crema .
Didi
15/02/2014 at 22:56cum arataaa!!! … i-am pus gand rau
ramona
26/09/2015 at 19:52buna, compozitia pentru foi ce textura trebuie sa aiba? ca un aluat sau mai moale?
Loredana
28/09/2015 at 15:56Consistenta compozitiei pentru foi e asemanatoare cu compozitia pentru voi de rulada.
lucyaneya
04/01/2016 at 19:59vreau sa intreb :compozitia pentru foi se face toata odata ? Are ceva daca sta pe masa pana coc fiecare foaie sau o bag la rece .Cum sa procedez ?
Loredana
06/01/2016 at 17:03Compozitia se face toata o data.Timpul de coacere a foilor nu este mare fiindca sunt subtiri.Nu e nevoie sa pastrezi compozitia in frigider.
liliana
10/06/2016 at 18:19eu o fac acum compozitia mi-a iesit putina ..foile foarte subtiri unde si cu ce am gresit
Antonia
23/10/2016 at 13:53Am o singură întrebare legată de coacere foilor: Mai sus scrie că foile trebuie coapte pe fundul tăvii pe hârtie de copt. Dacă nu mai folosesc hârtie de copt și doar pun făină pe dosul tăvii apoi foaia se poate rupe atunci când o dau jos de pe tavă?
Loredana
23/10/2016 at 16:13Da, e posibil sa se rupa sau chiar sa se lipeasca, E de preferat sa folositi hartie de copt sau chiar folie de silicon .
Goia Cristina
12/04/2017 at 16:53As vrea și eu sa o fac. Oare pot sa fac foile cu o zi înainte sau nu?