Intr-un final am ajuns sa va prezint si aceasta prajitura veche si totusi atat de apreciata. Prajitura Zserbo (maghiarizat), sau Jerbo (romanizat) sau Greta Garbo , idee nu am de unde i se trage acest nume, dar am auzit multa lume folosind aceasta denumire, pare a fi complicata, dar nici pe departe nu este asa.
Procedeul este putin lung, dar deloc complicat. Este o prajitura ce se pregatea mai ales de sarbatori, la noi in familie mai ales in perioada Craciunului si de Revelion. Multe retete a incercat mama mea pana sa ajunga la cea perfecta. De unde o fi primit aceasta reteta nu am idee, dar pot sa spun ca este bestiala din toate punctele de vedere.
Va invitam sa rasfoiti si alte retete cu prajituri in sectiunea Retete de Torturi si Prajituri.
Ingrediente Prajitura Zserbo :
500 g faina
100 g zahar
300 g margarina Rama la cub sau 200 g untura (prefer untura caci foile ies mai fragede)
1 polonic mic cu lapte (circa 100 ml)
20 g drojdie proaspata (sau 1 plic drojdie uscata=7 g)
2 galbenusuri de ou
2 varfuri de cutit bicarbonat de sodiu
1 praf de sare
1 borcan gem de caise
300 g nuca macinata
200 g zahar
coaja razuita de la 1 lamaie
Ingrediente glazura :
1 ou intreg
3 linguri zahar pudra
2 linguri cacao
50 g unt sau margarina
Preparare Prajitura Zserbo :
Intr-un vas se amesteca fina cu zaharul si untura. Adaugam galbenusurile de ou, drojdia dizolvata in lapte caldut, bicarbonatul si un praf de sare(cat luam intre doua degete). Lucram bine aluatul si il impartim in 5 parti egale. Nuca macinata se amesteca cu zaharul si coaja de lamaie razuita.
Intindem prima foaie si o punem direct in tava. O ungem cu gem de caise si deasupra presaram nuca. Intindem urmatoarea foaie, o asezam peste prima si din nou ungem cu gem si presaram cu nuca. Procedam identic si cu restul de foi. Ultima foaie se pune deasupra si se inteapa prajitura cu furculita sau cu un bat de frigaruie in asa fel incat sa patrunda prin toate straturile si lasam la dospit in tava pentru 1 ora.
Dupa ce a dospit 1 ora in tava o punem la copt in cuptorul preincalzit(se coace la foc mic) pana foaia de deasupra s-a rumenit frumos. Se va pune deasupra glazura asa fierbinte cum o scoatem din cuptor.
Preparare glazura :
Intr-un vas punem oul impreuna cu 3 linguri zahar pudra si 2 linguri cacao. Punem vasul la foc si amestecam pana toata compozitia se topeste si se fluidifica putin(se simte la cum se schimba consistenta ei), atentie NU SE FIERBE ! Cand s-a topit luam de pe foc si adaugam untul(sau margarina). Amestecam pana acesta se incorporeaza si il turnam peste prajitura fiebinte. Lasam pana a doua zi ca glazura sa se inchege dupa care se poate taia si servi.Pofta Buna !
Comentarii recente
Codruta
19/03/2016 at 23:31Am facut-o de trei ori deja, urmand exact reteta voastra – e absolut superba si e exact gustul prajiturii facuta de bunica mea. Nu mai.mancasem prajitura asta de foarte multi ani si m-am bucurat asa de tare sa gasesc reteta. Multumesc din suflet Bucataresele Vesele!!
Loredana
22/03/2016 at 20:52Codruta ne bucuram nespus ca reteta noastra ti-a fost pe plac si ti-a starnit amintiri placute <3 .
Multumim si noi ca ne esti aproape !!