Retete culinare - blog culinar. Retete prajituri si torturi

Tort brownie cu ciocolata

Tort brownie cu ciocolata

Aceasta reteta este cu si despre ciocolata si nu orice ciocolata ci ciocolata Poiana ce sarbatoreste 25 ani!
Si cum altfel o puteam sarbatori daca nu printr-un savuros tort cu multa ciocolata, desigur!!
Pentru o asa aniversare am pregatit acest Tort brownie cu ciocolata!!
Contine un blat brownie cu ciocolata si zmeura si un mousse de ciocolata, totul imbracat intr-o glazura de ciocolata amaruie.
Decorul este unul simplu dar festiv asa cum ii sta bine unui tort aniversar.
Unul dintre ingredientele de baza folosite este si ciocolata Poiana amaruie cu 65% cacao.
Este o ciocolata de calitate, ofera prajiturilor un gust intens, este lucioasa si se comporta foarte bine la gatit, v-o recomand!!
In luna ce tocmai am incheiat-o a curs ciocolata in valuri fiindca este luna in care pregatesc cele mai multe torturi. Toti din familie ne sarbatorim zilele de nastere ba chiar si de nume, doi dintre noi 🙂
Abia acum mi-am dat seama de ce fiica mea iubeste ciocolata, are aceiasi varsta cu ciocolata Poiana, amandoua implinesc 25 ani!!
La multi ani, dragilor!!

Tort brownie cu ciocolata

Tort brownie cu ciocolata- reteta video

Reteta in format video o gasiti pe Canalul nostru de Youtube – Bucataresele Vesele, unde va invitam si sa va abonati!!

Va recomandam alte doua retete in care am folosit ciocolata Poiana

Tort brownie cu ciocolata- Ingrediente

  • Blat brownie cu zmeura
    • 175 g ciocolata amaruie Poiana
    • 175 g unt
    • 225 g zahar
    • 2 oua mari
    • 1 plic zahar vanilat
    • 125 g faina alba
    • 1 lingurita praf de copt
    • 1/4 lingurita cu sare
    • 50 g ciocolata cu lapte Poiana
    • 50 g zmeura proaspata sau congelata
  • Mousse de ciocolata
    • 240 g ciocolata amaruie cacao 65%
    • 400 ml frisca lichida
    • 2 galbenusuri
    • 1 lingurita vanilie
    • un praf de sare
    • 60 g zahar
    • 30 ml apa
    • 7 g gelatina
    • 25 ml apa rece
  • Glazura de ciocolata
    • 150 g ciocolata amaruie Poiana
    • 125 g smantana lichida pentru frisca
  • Decor
    • frunzulite din ciocolata amaruie
    • macarons
    • perlute

Cum pregatim blatul brownie cu zmeura si ciocolata

Ciocolata si untul se pun la topit pe baie de aburi, se lasa sa se racoreasca apoi se adauga zaharul si zaharul vanilat si se mixeaza cu telul pana ce cristalele sunt topite. Se adauga ouale unul cate unul si se mixeaza in continuare.
Faina cernuta si amestecata cu sarea si praful de copt se pune peste compozitia de ciocolata si ou si se amesteca cu miscari lejere.
Se toarna intr-o forma rotunda de 18 cm ce in prealabil a fost tapetata cu hartie de copt.
Se presara deasupra ciocolata maruntita si zmeura.
Se coace in cuptorul preincalzit la 180C pentru 28 min.
Se lasa sa se raceasca in tava.

blat brownie

Cum pregatim mousse-ul de ciocolata

Frisca se bate spuma cu zaharul pudra si se lasa la rece in frigider. Gelatina se hidrateaza cu 25 ml apa rece.
Ciocolata se pune la topit pe baie de aburi, apoi se lasa sa se racoreasca.
In acest timp se fierbe un sirop din 60g zahar si 30 ml apa.
Siropul fierbinte se toarna in fir peste galbenusurile amestecate cu vanilia si sarea.
Se mixeaza continuu pana ce galbenusurile cresc in volum si se albesc.
Gelatina se topeste pe baie de apa si se adauga peste galbenusuri, amestecand pana la incorporare.
Galbenusurile astfel pregatite se amesteca cu ciocolata si apoi cu frisca batuta.

mousse de ciocolata

Cum montam tortul cu ciocolata Poiana

Blatul se scoate din forma si i se indeparteaza de la baza hartia de copt. Se aseaza pe un platou iar in jurul lui se aseaza inelul de la forma tapetat cu folie de acetat.
Se toarna deasupra blatului mousse-ul de ciocolata, se niveleaza si se da la rece pentru cateva ore pana ce crema s-a intarit bine.

Tort brownie cu ciocolata

Pentru glazura se amesteca ciocolata cu smantana lichida si se topeste pe baie de aburi pana ce compozitia devine omogena si fluida. Se lasa sa se racoreasca inainte de a fi folosita.
Se scoate inelul formei, se indeparteaza folia de acetat si se glaseaza tortul dupa preferinta. Eu am ales sa nu il glasez in intregime ci doar sa se scurga usor peste margini.
Fiindca deasupra nu am vrut sa fie neted, am facut cu ajutorul spatulei mici „valuri”, apoi l-am decorat cat mai simplu, cu forme de ciocolata ce le-am turnat pe folie de acetat si macarons, dandu-i astfel un aer festiv numai bun pentru sarbatorirea celor 25 ani de Poiana!!

Va asteptam alaturi de noi si pe paginile de Instagram si Facebook
Daca incercati retetele noastre si postati pe Instagram, puteti pune hashtag-ul #bucatareselevesele, ca sa le vedem si noi.
Ne puteti gasi si pe canalul Youtube- Bucataresele Vesele, unde va asteptam sa va abonati!!
Multumim!!

Comentarii recente

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Urmareste-ne si pe Instagram