Tort Buturuga cu Mascarpone si Piersici
Ca in fiecare an, de pe masa de Craciun nu lipseste tortuletul. Anul acesta am ales sa pregatesc un tortulet Buturuga umplut cu o crema de mascarpone si cubulete de piersici fine si parfumate din compotul Sun Food. Este un tort racoros ce poate fi savurat fara grija chiar daca masa a fost destul de imbelsugata. Va recomand sa il pregatiti pentru masa de Revelion, se face foarte repede si cu siguranta v-a fi foarte apreciat!!
Tort Buturuga cu Mascarpone si Piersici- Ingrediente
Foaie
5 oua
125 g zahar tos
4 linguri faina
1 lingura cu cacao
esenta de vanilie
Crema
300 ml smantana pentru frisca
250 g mascarpone
150 g zahar pudra
10 g gelatina
esenta de vanilie
300 g piersici din compot Sun Food
Glazura
200 g ciocolata neagra
100 ml frisca
cacao pudra
zahar pudra
fulgi de cocos
Tort Buturuga cu Mascarpone si Piersici- Mod de preparare
Crema
Gelatina se pune la hidratat in 50 ml apa rece.Smantana pentru frisca se bate cu mixerul pana obtinem o spuma nu foarte tare.
Crema de mascarpone se mixeaza cu zaharul pudra si esenta de vanilie, se adauga gelatina care dupa ce s-a hidratat am incalzit-o in cuptorul cu microunde timp de cateva secunde cat sa se dizolve fara sa dea in fiert.Crema astfel obtinuta se amesteca cu frisca batuta si se da la rece timp in care pregatim foaia.
Foaie
Se separa ouale.
Albusurile se bat cu 75g zahar iar galbenusurile cu 50 g zahar.
Se amesteca albusurile cu galbenusurile cu miscari usoare apoi se adauga faina cernuta impreuna cu cacao, incorporandu-se usor.
Se intinde pe intr-o tava(35/45 cm) tapetata cu hartie de copt, in strat uniform si se coace in cuptorul preincalzit la 175 grade timp de 15-17 min in functie de grosimea foii .
Foaia nu trebuie sa se usuce fiindca riscam sa nu o putem rula.
Imediat ce am scos-o din cuptor, se pudreaza cu zahar pudra(pentru a nu se lipi de foaia de copt), se aseaza deasupra o hartie de copt si se intoarce ca sa ii indepartam hartia de la baza.
Dupa ce am indepartat hartia, intoarcem foaia astfel incat baza foii sa ramana deasupra in momentul in care o rulam, si o lasam sa se racoreasca 5-10 min.
Glazura
Ciocolata si frisca se topeste pe baie de apa, se amesteca pana la omogenizare.Se lasa sa prinda consistenta inainte de a o folosi la glasat.
Asamblare
Se intinde crema de mascarpone peste foaie, se presara deasupra cremei cubulete de piersici din compot dupa ce le-am lasat sa se scurga bine de zeama, se ruleaza, se impacheteaza in hartie de copt sau folie de plastic si se da la rece pentru 2 ore in frigider sau in congelator daca dorim sa o finalizam mai repede.
Dupa ce crema s-a intarit , se scoate, se indeparteaza capetele, se sectioneaza o felie si se aseaza deasupra prajiturii, imitand ciotul, se glaseaza in glazura de ciocolata ( eu am intins-o cu ajutorul unei spatule, imitand scoarta de copac) si dupa ce s-a intarit se pudreaza cu cacao si zahar pudra. Se decoreaza si cu fulgi de cocos sau dupa imaginatia fiecaruia.