Ingrediente
Blat
8 oua
8 lg zahar
6 lg faina
2 lg cacao
1/2 fiola esenta de rom
Crema
500 gr ciocolata amaruie
500 ml frisca
1 fiola esenta rom
Sirop
200 gr zahar
300 ml apa
3 lg ness
Glazura
250 gr ciocolata amaruie
150 ml frisca
30 gr unt
Decor
aveline din crema ganache alba
capsuni trasi in ciocolata
gratar de ciocolata alba
Mod de preparare
Blat
Se separa albusurile de galbenusuri.
Albusurile se bat spuma cu 3/4 din zahar iar galbenusurile cu restul impreuna cu esenta de rom.
Se unesc cele doua compozitii ,se cerne deasupra faina amestecata cu cacao si se amesteca lejer de sus in jos pana se incorporeaza bine.
Se toarna intr-o tava rotunda(26 cm) tapetata cu hartie de copt si se coace la foc potrivit.
Dupa ce s-a racit se scoate din forma si se taie in 3 foi .
Crema
Ciocolata rupta in bucati mici se amesteca cu frisca lichida la foc mic(fara sa dea in fiert) pana ce ciocolata se topeste formand o compozitie omogena.
Se da la rece pentru cateva ore(5-6) dupa care se spumeaza cu ajutorul mixerului obtinand o crema fina si pufoasa.
Se aromatizeaza cu esenta de rom.
Sirop
Se pune apa la fiert cu zaharul iar cand a dat in clocot se adauga cafeaua ness.
Se lasa la racorit.
Glazura
Ciocolata frisca si untul se pun intr-un vas pe baie de apa pana se topeste ciocolata si se omogenizeaza bine .
Asamblare
Se insiropeaza prima foaie de blat se intinde un strat de crema cam 1/3 din cantitate, se aseaza cea de a doua foaie de blat care deasemeni o insiropam, intindem cel de al doilea strat de crema cat mai uniform, terminam cu ultima foaie de blat insiropat si imbracam tortul in crema niveland foarte bine.
Se da la rece pentru 1-2 ore dupa care se glaseaza in glazura de ciocolata .
Se decoreaza dupa preferinta .
Eu am ales sa fac un gratar de ciocolata ,aveline de crema ganache alba si capsuni trasi in ciocolata .
Comentarii recente
Angelica
08/05/2012 at 08:56Oh-ho-ho Lory cu ce frumusete-mi delectezi tu privirea asa de dimineata buna!!!!
Pai,unde-i dieta de care ziceam ca ma apuc?Salivez constant la fiecare tort pe care il postezi si ma faci sa poftez intruna la ceva dulce.Pai asta-i treaba?…ispitioareo!!!!
L-ai decorat foarte fain,si-mi place si liliacul din fundal.Super draga mea!!
Zi faina sa ai si …dulcele sa fie cu masura,ne-am inteles :-)?
Puszic.
Lory
08/05/2012 at 13:23Dieta zici ? offf sufletelul meu 🙁 daca tu ai nevoie de dieta atunci eu ce sa mai zic :))) eu doar apa ,paie si bataie :)))) .
Multumesc draga mea :* de la tortul asta am ramas doar cu imaginea …e unul din lungul sir al torturilor care le pregatesc doar 🙂 .Dar pot sa-ti spun ca le-a placut …asa au spus cei ce l-au degustat 😀
Zi faina sa ai si tu :*:*
Calin Andreea Daniela
08/05/2012 at 09:38pare delicios si arata minunat!
Lory
08/05/2012 at 13:25Multumesc Andreea :*
madicuisine
08/05/2012 at 13:06E foarte frumos! Si cu siguranta si bun!
Lory
08/05/2012 at 13:27Maria multumesc, stiu sigur ca a iesit bun desi nu l-am degustat 🙂
Pup
Beth
08/05/2012 at 17:49Merveilleux ce gâteau je lui donnerais la note 100/100 je te félicite il est superbe, bravo!
Lory
13/05/2012 at 18:20Beth ,merci :*:*
Rocsy Ciobanu
08/05/2012 at 18:39Daaaaa…super…
Lory
13/05/2012 at 18:22Multumesc Rocsy:*
Lia Maria Grozi
08/05/2012 at 20:23Intradevar foarte aspectos, felicitari ! iar despre gust…sant convinsa ca a fost super bun…
O seara linistita !
Lory
13/05/2012 at 18:21Lia multumesc :* cred ca a fost gustos …l-am facut pentru niste cunostinte 🙂 Pup :*