Ingrediente blat:
12 oua,
12 lg zahar,
12 lg faina,
1 praf de copt,
Ingrediente crema:
700 ml frisca,
700 gr ciocolata,
5 plicuri de cafea ness instant,
Ingrediente sirop:
100 ml cafea,
200 ml apa,
2-3 lg zahar,
3 lg Rom sau Cognac,
Glazura :
300 g ciocolata menaj,
50 ml frisca sau lapte,
1 lingurita unt,
Preparare:
Blat
Se separa albusurile de galbenusuri.Albusurile se bat spuma, iar galbenusurile se spumeaza impreuna cele 12 linguri de zahar. Se amesteca lejer cele doua compozitii se cerne deasupra faina amestecata cu praful de copt si se incorporeaza cu miscari usoare de jos in sus.Se tapeteaza tava cu hartie de copt se toarna compozitia blatului in ea si se coace la foc potrivit .Pentru a proba daca blatul este copt apasa usor pe suprafata lui cu palma …daca este elastic si revine la loc fara sa lase urme ..atunci este gata(sau cu proba scobitorii).
Crema
Ciocolata, nessul si frisca se pun intr-o cratita pe foc pana ce se dizolva si se omogenizeaza dar fara sa atinga punctul de fierbere .Se lasa la racit cateva ore (4-5 ore) dupa care cu ajutorul mixerului se spumeaza si se lasa circa 1 ora la rece.
Glazura
Se amesteca ciocolata cu frisca si untul la foc mic pana obtinem o glazura fina ,fluida.
Sirop
Se fierbe impreuna cafeua cu apa si zaharul pana acesta se topeste. Se adauga dupa preferinta Rom sau Cognac. Se lasa la racit.
Blatul racit se taie in trei foi egale .Se aseaza pe un platou prima foaie se insiropeaza cu siropul fiert, racit si aromatizat. Se intinde o parte din crema ,se aseaza si a doua foaie care se insiropeaza si ea, se intinde al doilea strat de crema dupa care se aseaza ultima foaie de blat care fireste se insiropeaza.
Tortul se imbraca in crema si se da la rece pana se intareste bine.
Se glaseaza cu glazura de ciocolata si se decoreaza dupa imaginatia fiecaruia.
Pofta Buna !
Comentarii recente
Alina
07/12/2011 at 11:24Vai mai Lia!
M-ai facut praf si pulbere!!
De ce n-o fi Oradea mai la sudul tarii cu vre-o 600 de km?
Pot sa vorbesc cu Mosul sa o mute mai la vale? :)))))
Leila
07/12/2011 at 11:56daca ma adopti 😀 viu eu la tine :)))) si nu mai trebuie sa scrii scrisoare lui Mosu :))))) 😛
Ramona Alina
07/12/2011 at 16:01Ce frumos a iesit, rodiile sunt favoritele mele!
Lulu
07/12/2011 at 19:27waw,fetele mele!!!de la ciocolatoasele voastre nu ma pot abtine;felicitari!!!
Leila
07/12/2011 at 22:04Tare as fi vrut sa gust si eu din el …. dar de Craciun sigur prestez unul pentru sotul personal :))) 😉
gaby_d
08/12/2011 at 21:24Superb!
raluka
08/12/2011 at 22:24Arata splendit!Dar cum ati facut cu glazura neagra?ati puso peste crema si ati trasat linii?Poate imi puteti da cateva detalii..multumesc
Leila
09/12/2011 at 00:01Merci , Gabitza ! :*
Leila
09/12/2011 at 00:09Raluka , dupa ce am ansamblat tortul am dat un strat subtire de crema sa fie nivelat tortul. Apoi am pus glazura de ciocolata , l-am lasat cateva minute sa se inchege apoi ici colo am pus moturi de crema . Am folosit un pieptene special dar poti folosi si o furculita in lipsa ustensilei si incepi sa faci linii unduite pe suprafata si lateralele tortului . Astfel se amesteca putin crema cu glazura . Sper ca am reusit sa explic … 🙂
raluka
09/12/2011 at 15:28DA !MULTUMESC FRUMOS AM SA INCERC SI EU AM PIEPTENE DIN ACELA SPER SA IMI IASA!vA MULTMESC MULT!