Ingrediente
Blat
9 oua
9 lg zahar
7 lg faina
2 lg cacao
o esenta rom
Stratul 1
300 gr zahar
5 mere
5 pere
1/2 plic gelatina
esenta rom
Crema
400 ml frisca
3 lg ness
5 galbenusuri
250 gr mascarpone
200 gr zahar
100 gr ciocolata amaruie
esenta de vanilie
1/2 plic gelatina
Glazura
200 gr ciocolata alba
200 gr ciocolata amaruie
150 ml frisca
50 gr unt
Decor
frunze de ciocolata
ghinde din martipan si bomboane cu alune
bomboane trufe
Sirop de rom
zahar
apa
esenta de rom
(cantitatile dupa nevoie si gust)
Mod de preparare
Blat
Se separa albusurile de galbenusuri.Albusurile se bat spuma cu 3/4 din zahar iar galbenusurile cu restul impreuna cu esenta de rom.Se unesc cele doua compozitii ,se cerne deasupra faina amestecata cu cacao si se amesteca lejer de sus in jos pana se incorporeaza toata faina.Se toarna intr-o tava dreptunghiulara tapetata cu hartie de copt si se coace la foc potrivit.Dupa ce s-a racit se scoate din forma si se taie in doua foi egale.
Stratul 1
Fructele curatate de coaja se pun peste zaharul caramelizat,adaugam cam 100 ml apa si le fierbem impreuna pana ce scade o parte din sirop si fructele se inmoaie usor.Dam deoparte adaugam gelatina care am hidratato in putina apa rece amestecam pana se dizolva complet.Lasam sa se racoreasca bine,aromatizam cu rom si turnam peste prima foaie pe care am asezat-o intr-o forma detasabila nu inainte de a o insiropa cu sirop de rom.
Crema 1
Galbenusurile se amesteca cu zaharul si se fierbe pe baie de apa pana se spumeaza .Adaugam nessul dizolvat in putina apa calda dupa care adaugam gelatina hidratata in putina apa rece,dam deoparte si amestecam pana ce se dizolva.Dupa ce amestecul s-a racorit adaugam branza mascarpone si mixam pana ce se incorporeaza complet Turnam compozitia obtinuta peste frisca batuta, adaugam si ciocolata maruntita, aromatizam cu esenta de vanilie si turnam totul peste stratul de fructe.Asezam si cea de-a doua foaie o insiropam si dam totul la rece pentru cateva ore.Se scoate se imbraca in frisca batuta dupa care glasam in glazura de ciocolata pe care am preparat-o amestecand ingredientele pe baie de apa.
Am decorat cu frunze de ciocolata, ghinde din martipan si bomboane trufe.
Il puteti decora dupa imaginatie.
Comentarii recente
maria mihalache
24/11/2010 at 12:04Ce tort frumos si ce bun trebuie sa fie.
Cristina
24/11/2010 at 12:13Superb tortul!
Anca (tort.personalizat)
24/11/2010 at 12:41Super tortul tau. Nu mi se prea intampla sa salivez pe tastatura, dar fructele alea cer a fi gustate.
Frumos si decorul. Felicitari!
naty
24/11/2010 at 16:06superb…felicitari pentru tort
ChefChilly
24/11/2010 at 17:29Wow – arata a opera de arta 😀 Mi-ar parea rau sa il mananc! Superb
geta
24/11/2010 at 20:16foarte frumos!banuiesc ca e tare gustos!
felis
25/11/2010 at 01:03Foarte frumos!
Nela
25/11/2010 at 16:52Ce bine arata tortul si sunt sigura ca e foarte gustos!iti doresc o zi minunata!
violette
25/11/2010 at 22:11Minunat tortul!Felicitari!
pansy
25/11/2010 at 22:45io pot sa mor linistita uitandu-ma la torta asta !ce decor !!!!!!!!!!!!
Luminita
25/11/2010 at 23:04Ce super arata tortul tau! Delicios!
Sara & Miki
26/11/2010 at 00:57Arata delicios… ce bun trebuie sa fie.
Lory
27/11/2010 at 22:10Dragele mele va multumesc din suflet pentru cuvintele frumoase si pentru aprecierile voastre.
Ma bucur mult ca v-a placut …a fost tortul meu de ziua mea 🙂
Va pup si va imbratisez cu drag pe toate
Lory
Ma scuzati ca am scris asa de tarziu:( …nu-mi mai ajunge timpul..cum dealtfel cred ca toate patiti 🙂
pansy
03/03/2012 at 12:45Lory,mai stii ce dimensiune are tortul?
Lory
04/03/2012 at 13:08Pansy a fost destul de mare 🙂 acu am masurat cadrul in care l-am montat are cam 35cm /25 cm.
Cred ca a avut cam 3 kg.
misha
13/07/2012 at 13:04l-am facut si eu si de curioazitate…l-am cantarit.are aproape 4 kg.este un tort excelent…a devanit vedeta in familia mea.merita incercat !!!!
Lory
13/07/2012 at 20:08Misha ma bucur mult sa aflu ca l-ai incercat si ca v-a fost pe plac 🙂 Pupici :*
Anonymous
05/03/2012 at 07:42buna nu inteleg la stratul 1,vine gelatina amestecata cu fructele?sau pusa peste blat?multumesc
Lory
06/03/2012 at 00:12Gelatina hidratata cu putina apa rece se amesteca cu fructele si siropul rezultat din sotarea lor cat inca este cald (ca sa se dizolve gelatina) .Se lasa sa se racoreasca foarte bine dupa care se toarna peste blat.
Anonymous
11/03/2012 at 10:58as vrea sa-l fac de pasti tortul,si ma-m gandit sa mai pun la sfarsit inca o crema(mousse)deasupra blatului,cu ce credeti ca sar potrivi?tava mea este mare 42/29 detasabila.mousse de alune,fructe cocos,ciocolata, vanilie,etc.multumesc
Lory
11/03/2012 at 20:43Eu cred ca ar merge vanilie .Pentru ca doresti sa mai pui inca un strat de crema te sfatuiesc sa nu maresti cantitatea la crema existenta ..astfel vei avea doua straturi potrivit de groase .Sa ai spor!!
pansy
12/03/2012 at 03:04Ce gelatina ai folosit,ca io am o nebunie cu gelatina asta maruntita de la dr oetker am tot dat rateuri
Lory
12/03/2012 at 11:44Pansy eu am folosit gelatina de la dr oetker fiindca alta nu am gasit .Eu nu am avut probleme cu ea intai o pun la hidratat in putina apa rece apoi o dizolv in lichidul cald
Anonymous
14/03/2012 at 14:54la crema de galbenusuri,dupa ce hidratam gelatina mai o punem la topit pe baie de abur,sau o punem asa in crema de galbenusuri,si galbenusurile le lasam sa se ingroase?
Lory
14/03/2012 at 17:49Gelatina hidratata o pui peste crema de galbenusurile cat inca este calda (fierbinte) amesteci bine si astfel gelatina se dizolva fara probleme.
Rita Oarga
14/09/2012 at 08:04Ce frumos e tortul asta cu decoratiunile de toamna! Felicitari!
Lory
14/09/2012 at 19:25Multumesc Rita :*:*
antonas mariana
20/09/2012 at 20:39delicios si f estetic. felicitari!totusi am o intrebare k ce as putea inlocui marscarpone?
Lory
20/09/2012 at 21:21Mariana poti inlocui mascarponele cu alt tip de crema de branza gen hochland sau Philadelphia..dar mai sunt si alte marci la preturi accesibile 🙂
Muntean Cornelia
08/11/2012 at 23:38L-am facut si eu:)… o bunatate!!! Va multumesc pentru reteta!!!:)
LoredanaCarp
09/11/2012 at 11:38Cornelia ma bucur ca ti-a placut !! Cu multa placere :*.
LoredanaCarp
09/11/2012 at 11:38Cornelia ma bucur ca ti-a placut !! Cu multa placere :*.
cati
09/10/2013 at 20:56blatul pare taiat in doua parti ….inegale, cea de jos mai mica si cea de sus mai mare?!
LoredanaCarp
09/10/2013 at 23:10Da, asa am vrut eu 🙂 Dar tu il poti taia cum vrei 🙂
Georgiana
16/02/2016 at 02:27As vrea sa fac si eu tortul acesta de ziua sotului meu prima incercare apoi daca ne va place il voi repeta petru petrecerea de 1 an a baietelului meu.
Intrebarea mea este gelatina si nesul se adauga in galbenusuri in acelasi timp, ma rog pe rand dar se poate pune atuci cand crema de galbenusuri inca este calda?
Iar la glazura, ati spus ca se imbraca in frisca, ciocolata alba se pune in frisca sau se pune strat peste frisca apoi se adauga si ciocolata neagra?
Multumesc frumos.
Loredana
29/02/2016 at 15:02Gelatina hidratata se pune in galbenusurile calde si se amesteca energic pana ce gelatina se dizolva in compzitie.Ness-ul se poate pune cat inca galbenusurile sunt pe foc, nu are importanta.Cu frisca (200ml -batuta)imbraci tortul si il dai la rece .Glazura eu am facut-o amestecand ciocolata alba si neagra, frisca lichida, unt pe baie de apa pana la omogenizare …e alegerea ta daca folosesti doar un tip de ciocolata
anca
19/09/2017 at 08:45buna,la stratul 1,pot combina si cu alte creme?Multumesc !
Loredana
22/09/2017 at 09:09Eu va recomand sa il incercati prima data in varianta data de mine…apoi puteti modifica dupa gust si imaginatie. Tortul este foarte gustos si merita facut !!
Anca
02/10/2017 at 14:11Da ffff bun l-am facut si in varianta asta. Multumesc !
Loredana
08/10/2017 at 16:49Ma bucur ca ti-a fost pe plac!! Pupici