Un Tort Festiv se impunea sa pregatesc anul acesta cand una din fetele mele a implinit frumoasa varsta de 18 ani.
In mare mi-a explicat ce isi doreste si iata ce Tort Festiv am reusit eu sa mesteresc …. Un pic de furca am avut cu acest Tort Festiv, dar pana la urma a meritat tot efortul. S-a mancat pana la ultima firimitura si daca mai era inca unul de aceeasi marime ar fi disparut si acesta cat ai fi clipit … Crema de vanilie si crema cu afine au facut casa buna. Mai tineti minte de Afinata mea ? Ei atunci va povesteam sa nu aruncati afinele ci sa le pastrati la congelator… Asa am procedat eu si iata ca acum am ajuns sa intrebuintez afinele din Afinata…
Ingrediente blat Tort Festiv:
15 oua
17 linguri faina
15 linguri zahar
1 plic praf de copt
1 varf de cutit colorant rosu (optional)
Ingrediente Crema de Baza :
5 galbenusuri de ou
750 ml lapte
200 g zahar
80 g amidon alimentar
2 fiole esenta vanilie
500 ml frisca Megle
500 g Mascarpone de la Delaco
Alte Ingrediente crema Afine :
300 g afine (eu am folosit afinele scurse din afinata dar merg folosite si cele proaspete sau congelate dar si alte fructe merg folosite la crema)
Ingrediente Fondant Marshmallow :
450 gr marshmallow alb
2 linguri apa
2 fiole esenta vanilie
900 gr zahar pudra
rama pentru uns vasul in care punem marshmallow la topit
amidon alimentar pentru intins
coloranti alimentari
Ingrediente pentru insiropat blat :
6 linguri zahar
1 fiola esenta lamaie
300 ml apa
Preparare Blat Tort Festiv :
Se separa albusurile de galbenusuri. Galbenusurile se spumeaza cu 15 linguri de zahar. Albusurile se bat spuma cu 1 praf de sare (cat se ia intre doua degete). Se amesteca galbenusurile cu albusurile (spumate) apoi se adauga treptat faina in care amestecam si praful de copt si colorantul(Colorantul este optional , eu nu l-as fi pus dar asa mi s-a cerut asa am facut … ). Se amesteca usor si se toarna compozitia in 2 forme rotunde (o forma de marime de 24 cm iar una de 18 cm) tapetate cu hartie de copt. Se coc in cuptorul preincalzit . Se incearca blatul cu o scobitoare si daca nu se prinde aluat de el blatul este copt. Se scot formele din cuptor se lasa la racit in forme apoi se rastoarna si se indeparteaza hartia de copt. Lasam sa raceasca apoi taiem fiecare blat in 3 parti egale.
Preparare sirop:
Caramelizam 2 linguri de zahar si turnam peste 200 ml apa. Lasam pe foc pana caramelul se topeste . Lasam la racit si adaugam apoi esenta de rom.
Preparare Crema Tort Festiv :
Intr-o cratita punem 5 galbenusuri de ou, 200 g zahar, 80 g amidon alimentar si adaugam treptat laptele rece. Adaugam esenta de vanilie si punem la fiert pana se ingroase crema. O lasam la racit. Spumam frisca si cand incepe sa se intareasca adaugam 1 lingura mare de smantana si continuam spumarea pana se intareste. Crema de baza o impartim in doua parti egale. In fiecare parte punem cate 250 g Mascarpone si spumam. Afinele pe care le zdrobim putin, le adaugam la una din partile de crema. Deci pana acum avem o crema cu gust de vanilie si o crema cu afine. La fiecare parte de crema adaugam in mod egal frisca spumata. Amestecam pana se omogenizeaza si dam cremele la rece pana ansamblam tortul.
Asamblare Tort Festiv :
Blaturile dupa cum am spus le taiem pe fiecare in 3 parti egale. Fiecare parte se insiropeaza cu siropul de mai sus dupa care se acopera cu un rand de crema. Dupa asamblarea blaturilor cu crema de vanilie si afine ungem pe exterior tortul cu crema de vanilie sa uniformizam si ne apucam de prepararea fondantului de marshmallow.
Preparare Fondant Marshmallow
Ungem un vas bine cu unt sau margarina asezam in el marshmallows si adaugam 2 linguri apa. Dam vasul la cuptorul cu microunde pana se topeste marshmallows-ul(eu am pus de patru ori cate 30 secunde , dar acest timp depinde si de puterea cuptorului cum incalzeste).
Sa aveti grija sa puneti la topit intr-un vas mai mare deoarece se umfla foarte tare acest marshmallows. Dupa ce e topit adaugam 900 gr zahar pudra si cu o lingura amestecam bine pana se incorporeaza tot zaharul(este foarte lipicios). Cand pasta este omogena pudram o folie sau o punga cu un pic de amidon si lasam la rece cel putin 2 ore. Cu acest fondant am acoperit tortul.
Se intinde usor pe masa presarata cu amidon.
Intindem doua foi cu care acoperim separat fiecare tortulet, iar din restul de fondant realizam ornamentele cu care imbracam tortul dupa placul si imaginatia fiecaruia. (Aici aveti poze cu prepararea fondantului de Marshmallows…)
Si sa nu ziceti ca sunt rea va servesc si cu o feliuta de tort si un paharel cu sampanie ….
Comentarii recente
Giana
16/08/2013 at 08:38De unde se poate cumpara marshmallow?
Redi
31/08/2015 at 21:15Liana draga tot respectul pentru impartasirea retetei . Eu am incercat blatul cu ingredientele scrise de tine si nu mi-a iesit bine deloc si am respectat toate cele scrise de tine. Nu cumva ai uitat sa mentionezi de lapte? In rest reteta cu marshmallow mi-a iesit perfect, exact cum ai deschris.
Liana Liana
13/09/2015 at 21:08Redi draga, nu am uitat absolut nimic.La blat nu se pune Lapte !!! Undeva ai facut ceva gresit. De ani de zile pregatesc acelasi blat. Seara frumoasa sa ai !