Un tort foarte bun si prezentabil facut impreuna cu fiica mea in urma cu ceva timp …., pentru ziua de nastere a cuiva tare drag care in curand va face parte si oficial din familia noastra. Putin este cam mult de lucru la el, dar se merita tot efortul. Va invitam sa rasfoiti sectiunea cu Torturi si Prajituri.
Ingrediente Blat Tort Frac
8 oua
240 g faina
240 g zahar
Ingrediente Crema Tort Frac
400 ml frisca
400 gr ciocolata amaruie
Ingrediente Glazura Ciocolata:
250 gr ciocolata menaj amaruie
150 ml frisca
30 gr unt
Ingrediente Sirop
250 gr zahar
500 ml apa
1 fiola esenta de rom
Ingrediente Ciocolata Plastica Alba
110 g ciocolata alba
40 g miere de albine (sau energizant)
Preparare Ciocolata Plastica
Ciocolata o razuim si o punem la topit pe baie de aburi avand grija ca vasul sa nu atinga apa. Cand ciocolata s-a topit o luam de pe aburi, adaugam mierea de albine si incepem sa amestecam energic. Nu va speriati o sa iasa initial o chestie branzita, continuati sa amestecati pana se omogenizeaza. In 2-3 minute se obtine o pasta omogena. Pasta o facem sul, o impachetam in folie si o punem la rece macar pentru o noapte se va lucra mai usor. Cand vrem sa folosim la decoratiuni scoatem sulul de ciocolata inainte cu cateva ore la temperatura camerei, rupem bucatele de marimea unei nuci si o framantam pana ajungem la consistenta cu care putem lucra.
Ciocolata plastica se poate pastra la frigider timp indelungat.
Preparare Crema Tort Frac
Ciocolata si frisca se pun intr-o cratita pe foc pana ce se dizolva si se omogenizeaza dar fara sa atinga punctul de fierbere. Se pune la rece pentru 5-6 ore si se spumeaza cu mixerul.
Preparare sirop :
Zaharul se caramelizeaza si apoi peste turnam apa. Lasam pe foc pana zaharul este topit si adaugam fiola cu esenta de rom. Lasam sa raceasca dupa care vom insiropa cu el blatul de tort.
Preparare Blat de Tort :
Separam albusurile de galbenusuri in vase diferite. La galbenusuri adaugam zaharul si il frecam cu mixerul pana acesta se ingroase si isi schimba culoarea(inseamna ca zaharul este topit). Albusurile se bat spuma. Galbenusurile frecate se adauga la albusurile batute si se amestece usor de sus in jos. Intr-o sita punem faina necesara si cate putin scuturam peste compozitia de oua amestecand usor pana se incorporeaza toata faina.Turnam compozitia in forma tapaetata cu hartie de copt si punem la copt blatul. Dupa ce a copt se scoate, se indeparteaza hartia de copt si se lasa la racit dupa care se taie in trei.
Preparare Glazura Ciocolata :
Ciocolata, frisca si untul se pun intr-un vas pe baie de apa pana se topeste ciocolata si se omogenizeaza bine.
Asamblare Tort Frac :
Blatul se taie dupa cum am spus in 3. Fiecare parte se insiropeaza dupa preferinta fiecaruia si umplem cu crema. Lasam din crema putin deoparte ca sa ungem tortul si pe dinafara in strat foarte subtire si lasam la rece pentru 2 -3 ore dupa care glasam tortul cu glazura de ciocolata. Lasam putin sa se intareasca si intre timp pregatim ornamentele pentru Tortul Frac. Intindem ciocolata plastica si decupam 6 triunghiuri albe de aceeasi marime, 6 papioane si nasturei. Asezam triunghiurile de ciocolata cu baza in jos si varful spre mijlocul tortului la distante egale iar intre triunghiuri, in partea de sus asezam papioanele si apoi nastureii.
Sa aveti spor !
Comentarii recente
olivia
31/12/2015 at 14:37Un An Nou perfect,cu multe retete delicioase!
Loredana
06/01/2016 at 17:08Multumim mult!! Un An Nou fericit va dorim si noi!!