Tortul ganache este unul din cele mai fine deserturi cu ciocolata ce l-am mancat vreodata .
Daca va plac prajiturile sau torturile cu ciocolata, reteta de tort ganache este pe departe cel mai bun.
Contine o crema ganache ce se face usor dar care intrece orice crema de ciocolata .
Crema ganache este fina, cremoasa si cu ea poti pregati atat prajituri cat si torturi in multe variante cum ar fi Piramide cu crema ganache ,Tort cu crema de ciocolata amaruie ..etc
Cu siguranta veti incanta musafirii si familia daca alturi veti servi si un pahar cu vin rosu demidulce Sfanta Ana -Crama Oprisor
Ingrediente
Blat
7 oua
7 lg zahar
6 lg faina
2 lg cacao
esenta de vanilie
esenta de rom
Crema
400 ml frisca
400 gr ciocolata amaruie
esenta de rom fiola
Sirop
250 gr zahar
500 ml apa
4 lingurite de ness
1/2 baton de vanilie sau zahar vanilat
Glazura
100 gr ciocolata neagra
50 ml frisca lichida
20 gr unt
decor din ciocolata
Mod de preparare
Blat
Se separa albusurile de galbenusuri.
Albusurile se bat spuma cu 5 lg de zahar iar galbenusurile cu restul impreuna cu esenta deron si vanilie.
Se amesteca lejer cele doua compozitii se cerne deasupra faina amestecata cu cacao si se incorporeaza .Se tapeteaza o tava rotunda cu diametru de 21cm, cu hartie de copt, se toarna compozitia blatului in ea si se coace la foc potrivit. Pentru a proba daca blatul este copt apasa usor pe suprafata lui cu palma …daca este elastic si revine la loc fara sa lase urme, atunci este gata.
Crema
Ciocolata si frisca se pun intr-o cratita pe foc pana ce se dizolva si se omogenizeaza dar fara sa atinga punctul de fierbere.
Se imparte in trei.
Doua parti se folosesc imediat la umplerea tortului fara a se lasa la racit.
Iar a treia parte se lasa la racit si se spumeaza fiind necesara la finisarea lui
Glazura
Se amesteca ciocolata cu frisca si untul la foc mic pana obtinem o glazura fina fluida.
Blatul racit se taie in trei foi egale.
Asamblare
Se aseaza prima foaie in forma in care am copt blatul, se insiropeaza cu siropul fiert, racit si aromatizat cu vanilie si ness .
Se toarna o parte din crema, se aseaza si a doua foaie deasemeni, se insiropeaza se pune al doilea strat de crema dupa care se aseaza ultima foaie de blat si se insiropeaza.
Dupa ce a stat la rece pret de cateva ore sau peste noapte se scoate din forma si se imbraca in crema.
Se glaseaza cu glazura de ciocolata si se decoreaza cu aveline de crema si forme de ciocolata sau dupa imaginatia fiecaruia.
Comentarii recente
adela zilahi
01/12/2012 at 21:33Hmmmm super bun!!! Ma servesc cu o feliuta!! Pupici!!
Manuela Crintea
08/12/2012 at 14:01Dar nu este moale crema?Nu curge pe langa blat?Eu stiam ca se lasa amestecul de frisca si ciocolata la rece bine chiar in congelator si apoi se bate cu mixerul!!!!!Abia dupa aceea putem spune ca avem o crema!!! Nu inteleg!!!!
LoredanaCarp
08/12/2012 at 15:35Manuela am spus destul de clar in reteta .Doua parti din crema o folosim imediat fara a o lasa la racit .A treia parte o lasam la racit ca apoi sa o spumam …cu ea imbracam tortul .Tortul se monteaza direct in forma in care a fost copt blatul , deci nu are cum sa curga crema .Dupa ce a stat la frigider v-a arata exact ca in imagine .Este si varianta care se lasa la racit apoi se spumeaza …dar eu asa ma procedat si e mult mai usor …reduci timpul de lucru si are cu totul alta textura .Iti recomand sa incerci 🙂
Manuela Crintea
09/12/2012 at 01:13Multumesc din suflet!!!!!Dupa ce se termina postul cred ca sigur voi proba acest tortulet!!!!!Sunt incantata de acest site!!!!Felicitari!!!!!!!!!!!!!!
isa radu
21/12/2012 at 10:52zahar nu se pune deloc in crema? doar frisca si ciocolata? nu iese cam amaruie?daca puteti sa-mi raspundeti..as vrea sa incerc reteta . va multumesc .isa radu
LoredanaCarp
21/12/2012 at 20:10Nu iese amaruie,acum depinde si de gustul fiecaruia .Dar poti pune 200 gr ciocolata cu lapte si 200 gr ciocolata amaruie .
Florina Gabriela Radu
21/12/2012 at 19:02Frisca si ciocolata, dupa ce s-au incalzit, se spumeaza, nu?
LoredanaCarp
21/12/2012 at 20:12Florina am scris destul de clar , aceasta crema eu nu am mai spumat-o .Dupa ce s-a topit si omogenizat ciocolata cu frisca am montat-o direct intre blaturile de tort .Ea intradevar poate fi lasata la rece 4-5 ore dupa care poate fi spumata , dar are cu totul alta textura.
dorina_mihaela
23/06/2013 at 11:42am facut si eu tortul .am respectat reteta si a iesit perfect . ii f. bun il recomand tuturor .
LoredanaCarp
25/06/2013 at 10:25Dorina ma bucur ca ti-a placut .Meritul este al tau !!
Multumesc!!
Luminita Stancu
27/10/2013 at 12:48Am citit reteta si cred ca este o bunatate,eu vreau sa va multumesc pentru toate retetele publicate sunt delicioase,mai ales pentru noi cei care suntem departe de casa incercam sa pregatim „bucatele „noastre gustoase ca la mama acasa!
maria
15/11/2013 at 22:58nu se pune praf de copt ?
mihaela
24/04/2014 at 12:30am facut acest tort de Pasti si a iesit foarte bun . Merita sa l incercati !
LoredanaCarp
08/05/2014 at 16:28Ma bucur ca l-ai incercat si ca v-a fost pe plac !!
roxana
17/07/2014 at 13:47un sfat pt cei care o sa prepare acest tort:sa puna mai putina ciocolata in crema!!!!!!
Loredana
17/07/2014 at 15:07De unde ai ajuns la concluzia asta ca trebuie pusa mai putina ciocolata?.Daca pui mai putina ciocolata, crema nu va mai avea aceasta consistenta.Nu da sfaturi in necunostinta de cauza!!
roxana
17/07/2014 at 18:23acest tort l am facut ieri si nu sunt in necunostinta de cauza!!este foarte amar si nu cred ca la 400ml de frisca trebuie pus 400gr de ciocolata neagra!!!crema este foarte foarte consistenta cu cele 400 gr de ciocolata,deci daca reducem din ciocolata nu se intampla nimic.
Aurora Mihaela Marinca
22/09/2014 at 22:56Buna vreau sa fac si eu acest tort..vroiam sa stiu compozitia la blat daca forma e mai mare…a mea e de 28 cm…dacs pun 10 oua 10 ling zahar 9 faina si 5 cacao e bine imi iese?
LoredanaCarp
30/09/2014 at 20:49Cred ca ar fi deajuns 8 lg de faina si 4 de cacao .
Aurora Mihaela Marinca
01/10/2014 at 13:09Multumesc am pus 9 lg de faina si 4 de cacao a iesit super bun
Alina
26/04/2016 at 18:11In sirop cand se pun nessul si esenta? Cand e cald sau rece?
Loredana
26/04/2016 at 19:13Nessul se pune cand e cald iar esenta dupa ce s-a racit ca sa nu isi piarda aroma.