O ciorba specifica Ardealului . Va lasam pe voi sa descoperiti restul de ingrediente folosite si asteptam pareri daca a fost pe placul vostru sau nu Ciorba Ardeleneasca de porc ! Va invitam sa rasfoiti si alte Retete cu Supe si Ciorbe !
Ingrediente pentru 6 l ciorba:
800 g costite porc,
6 bucati morcovi(aproximativ 400 g),
2 radacini patrunjel,
600 g cartofi ,
1/2 telina,
1 ceapa mica,
1 legatura leustean,
1 legatura patrunjel verde,
1 lingurita tarhon uscat pus la inmuiat intr-o lingura de otet(daca avem proaspat folosim circa 1/2 legatura),
sare,
2 linguri de bors magic,
3 galbenusuri de ou,
500 g smantana,
2 linguri unt si 2 linguri ulei,
Preparare:
Portionam costitele si le punem la fiert in circa 7-8 l apa rece impreuna cu 1 lingura de sare. Lasam la fiert la foc mic si intre timp spumam. Cat timp costitele fierb ne ocupam de restul ingredientelor. Legumele (ma refer la morcovi, patrunjel, si telina)se curata, spala si se taie cubulete sau rondele cum va este pe plac. Incingem untul impreuna cu uleiul si calim legumele pret de circa 3 minute. Cartofii se curata, spala si se taie cubulete lasandu-i in apa rece pana urmeaza sa ii folosim. Tarhonul uscat il inmuiem intr-o lingura de otet intr-un paharel pana il vom folosi (daca aveti la indemana tarhon proaspat nu trebuie decat sa il spalati si sa il taiati marunt).
Cand costitele sunt mai mult de jumatate fierte adaugam in oala legumele calite si lasam la fiert in continuare la foc mic. Tot acum adaugam si ceapa data pe razatoarea fina si mai condimentam cu sare daca e nevoie. Cand legumele sunt si ele fierte adaugam cartofii taiati cubulete si lasam sa fiarba si acestia impreuna cu frunzele de leustean si patrunjel. In timp ce cartofii fierb pregatim maiaua cu care vom drege ciorba. Intr-un vas punem cele 3 galbenusuri de ou si le amestecam cu smantana pana se omogenizeaza. Cand cartofii sunt fierti adaugam 2 linguri de bors magic si lingurita de tarhon si lasam sa dea din nou in clocot, se mai drege ciorba cu sare daca e nevoie. Din supa fierbinte adaugam la maia putin cate putin amestecand continuu pana aceasta compozitie ajunge la temperatura ciorbei. In acest moment turnam maiaua la ciorba si lasam sa dea un clocot.Indepartam frunzele de leustean si patrunjel si de acum ciorba poate fi savurata !
Pofta Buna !
Comentarii recente
dia_diana58
10/07/2012 at 09:38Bun , bunut !
zen1966
10/07/2012 at 16:47pffffaaauuuu,simt deja mirosul de acasa…..mmmmm leustean…Mmmmmmm!
Marga
19/09/2020 at 20:47Ciorba ardeleneasca de porc se acreste cu zeama de varza acra, niciodata cu bors!
Liana Liana
28/09/2020 at 13:42Depinde de gusturile fiecaruia. Zi frumoasa!
simplu si bun
10/07/2012 at 19:15Arata minunat ciorba aceasta!Prezentarea este de nota 10!:))
TeoBucatar
10/07/2012 at 19:19Minunat arata!Cred ca ma bagati in bucatarie:)
Buburuza Bubu
10/07/2012 at 22:48tulai doamne ce bunatate 🙂
Lulu
11/07/2012 at 19:45Mmmm,imi place tot ce inseamna ciorba(si nu numai);pup fetele si o seara buna!!
Anonymous
10/09/2012 at 17:40Iti spun sincer arata bn ciorba dar am o prob.nu stiu ce e tarhonul!!cu ce se poate inlocui el?multumesc:)
Lia
10/09/2012 at 21:31Tarhonul il gasesti la orice magazin alimentar . In caz ca nu gasesti asa ceva poti folosi patrunjel verde dar gustul nu va fi acelasi 🙂
crys
13/11/2012 at 15:42eu sunt in spania si nu gasesc leustean ….are ceva dak nu bag…sau il pot inlocui cu altceva?
Oana
04/01/2013 at 13:32Delicioasă!!! Mulțumesc pt. prezentarea detaliată. Nu gătesc des; am pregătit-o pt. prima dată de Revelion și nu am dat greș! Rămâne o variantă sigură pt. orice ocazie specială!
kitana
09/01/2013 at 14:16eu conserv tarhonul in otet,( iau frunzele de pe tulpina ,le indes bine in borcan si pun otet); sta f bine si 2-3 ani si nu isi pierde de loc aroma (pe care o pierde prin uscare)
Nana
10/01/2013 at 09:53Acuma pregatesc aceasta ciorba ardeleneasca,cred ca va un gust super .
Anca
27/05/2021 at 12:18Costițele sunt afumate?
Liana Liana
27/05/2021 at 12:37Buna Anca,
Costitele nu sunt afumate.