Ciorba de Potroace
Ciorba de Potroace sau ciorba impotriva mahmurelii, ciorba, zeama ce te drege dupa o noapte de chefuiala cu vin sau alte bauturi. Este cel mai bun remediu dupa o noapte de petrecere si abuzuri pentru petrecareti si nu numai pentru ei. Aceasta ciorba este foarte apreciata si de cei care stiu sa tina fraiele si nu se lase prada ispitelor lui Bachus.
Sa vedem cum se prepara si care este aceasta celebra ciorba anti mahmureala. In alte zone ciorba anti mahmureala este Supa de varza acra, care este la fel de buna ca si aceasta ciorba.
Va recomandam sa rasfoiti si retetele cu Ciorba de Burta ardeleneasca si Ciorba de burta pregatita in Moldova. Speram sa va fie pe plac si sa le incercati cat de curand.
Ciorba de Potroace-Ingrediente
1 ceapa
3 oua
400 ml smantana 20% grasime
1 legatura mica leustean
2-3 linguri orez
1 lingurita sare
1 litru zeama de varza murata ( moare de pe curechi cum ii mai zicem prin Bihor)
circa 400-500 g morcovi, patrunjel, pastarnac, telina (impreuna sa fie atata)
800 g ( gaturi, spate, tartite,inimi,pipote de pui sau alte pasareturi)
1 lingura unt si 2 linguri ulei
Ciorba de Potroace-Preparare
Carnea o portionam bucatele cat sa bagi in gura odata. Zarzavaturile se curata, spala si apoi se taie cubulete cat mai marunt. Ceapa se da pe razatoarea fina ( altii prefera sa o taie cat mai marunt). In circa 5 l de apa rece punem carnea la fiert cu 1 lingurita de sare. Se lasa sa fiarba si intre timp se strange spuma ce se formeaza( se fierbe la foc mic, molcom). Dupa ce s-a spumat vom adauga legumele pregatite ca in cele descrise mai jos.
In timp ce carnea fierbe trecem la legumele taiate. Intr-o cratita punem untul impreuna cu 2 linguri de ulei la incins. Pe acesta calim legumele taiate. Adaugam legumele in oala in care deja fierbe carnea. Tot acum adaugam si ceapa razuita si lasam sa fiarba mai departe , Ciorba de Potroace , circa 1 ora.
Orezul se spala si se pune in oala la fiert impreuna cu carnea de pui si zarzavaturile circa 20 minute. Punem in acest moment 3-4 fire de leustean sa fiarba impreuna cateva minute. Adaugam zeama de varza murata, potroaca care sareaza si acreste ciorba si lasam sa dea in clocot inca 4-5 minute.
Galbenusurile de oua se amesteca cu smantana si la aceasta maia, dresura adaugam putin cate putin din ciorba fierbinte amestecand mereu pana aducem la o temperatura apropiata de ciorba.
In acest moment adaugam dresura de smantana la restul de ciorba din oala si daca mai e nevoie se condimenteaza cu sare. Amestecam sa se omogenizeze, se stinge focul si se presara cu leustean taiat marunt.
Firele de leustean puse initial se scot deoparte din ciorba.
Noi va dorim Pofta buna !