Ciorba Taraneasca este una din preferatele mele.
Mereu cand mergeam cu tata prin tara aveam locurile noastre unde opream sa mancam o ciorba buna. Pe Valea Oltului in Valcea inainte de localitatea Cozia era pe vremea copilariei mele o parcare in care era un restaurant unde se servea o ciorba taraneasca foarte buna.
De aici mi se trage mie dragul de ciorbe caci in Ardeal gatim mai mult supe decat ciorbe, dar eu pot sa spun ca sunt fan desi nu pregatesc borsul cu care il acresc si nu stiu de ce nu o fac??? Poate ma incumet de imi pun si eu in cele din urma de un bors daca colega mea Lory ma indruma caci ea este moldoveanca blogului si cred ca se pricepe si la preparatul de bors… .
Pana atunci folosesc borsul care imi este mai la indemana si care se apropie de gustul ciorbei pe care il am impregnat din copilarie…Alte feluri de ciorbe, supe veti gasi in sectiunea Retete cu Supe si Ciorbe, o colectie de retete din Ardeal si Moldova.
Ingrediente Ciorba Taraneasca :
500-600 g carne de porc(am folosit costite)
2 morcovi
1 patrunjel
1 telina mica
1 ardei gras mic rosu
100 g mazare verde
200 g fasole verde
2 cartofi
5 rosii
1 ceapa mica
1 plic bors cu legume (eu am folosit bors cu legume fix pentru o oala cu ciorba de la Maggi, caci nu sunt multumita de borsul ce il gasesc in comert si adevarul este ca la noi in Ardeal nici nu prea gatim des cu bors, asa ca recurg de multe ori la acest bors cand avem pofta de ciorba )
1 legatura leustean verde
2-3 linguri ulei
sare dupa gust
smantana optional(eu o prefer fara)
Preparare Ciorba Taraneasca :
Carnea(costitele portionate) proaspata se pune la fiert in 4 l de apa rece impreuna cu 1 lingura rasa de sare. Se fierbe la foc mic sa nu se tulbure pana carnea este aproape fiarta. Zarzavatul se taie cubulete (se poate da si pe razatoare cu gauri mari dar noua ne plac legumele mai mult taiate). Se calesc pe ulei timp de 2 minute dupa care se adauga la supa impreuna cu fasolea verde rupta in bucati.
Dupa circa 20 minute adaugam mazarea. Cand carnea si zarzavaturile sunt bine fierte adaugam cartofii taiati in cuburi mici, ardeiul gras si rosiile decojite taiate cuburi. Fierbem ciorba pana cartofii fierti. Completam cu apa ca ciorba sa nu fie prea deasa si se sareaza dupa gust daca e nevoie. Se adauga borsul si se lasa sa mai dea cateva clocote. La final se presara cu leustean si se serveste dreasa cu smantana sau nedreasa.
Pofta Buna !
Comentarii recente
Rebeleanu V
23/07/2016 at 16:47stimata d-na ,adevarat este ca traditia in ardeal foloseste borsul dar si ardelenii au iesit din retetele lor si gatesc ce este bun.Borsul din magazin poate fi folosit cu aceiasi savoare ca si cel de la „bunica”daca il deschideti si il lasati cateva zile pentru o usoara fermentatie (insurubat usor si gustat sa nu ajunga otet).Sunt bune retetele d-voastra si le consult adesea.Cu stima Vali.
Loredana
23/07/2016 at 18:31Vali sincer trebuie sa te contrazic referitor la borsul din comert si la metoda dvs …borsul din comert, cel lichid ii puteti folosi fara nicio problema imediat ce l-ati cumparat, el este acru si numai bun de gatit cu el .Nici vorba sa il lasati la fermentat cu dopul desfacut…. povesti !! Cu siguranta riscati sa va alegeti cu un produs stricat …