Gulyas cu Vin
Acest Gulyas este unul mai special si o sa vedeti imediat si de ce. Vinul folosit pentru a fierbe Gulyasul ii confera un gust aparte… iar chimenul si ardeiul iute ii evidentiaza gustul. Am folosit la prepararea lui este un Caloian –Feteasca Neagra de la Crama Oprisor. Puteti prepara acest Gulyas si in bucatarie in cratitele uzuale, dar preparat la ceaun, in aer liber este mult mai gustos …. Alte retete interesante gasiti in sectiunea Retete Supe si Ciorbe .
Ingrediente Gulyas cu Vin :
500 g picioare si costite de porc
500 g carne de vanat (se poate si de vita folosi)
500 g carne oaie
300 g morcovi
1 bucata ardei iute
4 linguri untura (se poate folosi si ulei daca nu aveti untura )
4 bucati ceapa rosie (este buna si cea alba)
6 catei usturoi
1 lingura chimen macinat (uneori folosesc si seminte)
500 g ciuperci (champignon sau ce aveti )
2 linguri cu boia dulce
1 kg cartofi
750 ml vin rosu sec
sare
Preparare Gulyas cu Vin :
Punem in ceaun untura la topit asta dupa ce ati facut focul sub el si adaugati ceapa taiata marunt si usturoiul feliat. Lasati la calit circa 1 minut dupa care puneti carnea taiata bucati potrivite. Presaram deasupra boia dulce, sare, si chimenul.
Turnam apa cat sa acopere carnurile si lasam la fiert acoperind ceaunul cu un capac. Fierbem pana carnurile sunt fierte pe jumatate. Acum adaugam ciupercile feliate, cartofii taiati cubulete ,morcovii taiati cubulete, ardeiul iute feliat si cei 750 ml vin. Daca lichidul din vas nu acopera ingredientele din ceaun mai adaugam si putina apa.
Lasam sa fiarba mai departe acoperit pana totul este fiert. Potrivim de sare daca mai este nevoie la final si putem servi Gulyasul, iar dupa, merge bine un paharel cu vin rosu bine racit !!!
Pofta Buna !