Supa crema de ceapa cu crutoane este una din supele mele preferate. O sa vedeti si voi de ce daca cititi reteta. Combinatia de ceapa , smantana, vin este una din cele mai reusite combinatii. Gustul de ceapa nu se simte. In momentul in care gusti acesta supa crema de ceapa ai impresia ca esti in unul din cele mai mari restaurante „frantuze”. Poti si tu sa iti surprinzi familia cu ceva nou si delicat, cu un preparat pentru care altii platesc bani grei sa deguste….
Ingrediente Supa crema de ceapa:
300 g ceapa
500 g smantana
200 g cascaval ras
2 galbenusuri de ou
1 lingura ulei
100 ml vin alb sec
750 ml apa
sare, piper alb
cozile de la 1 legatura de ceapa verde (cand e sezonul, daca nu avem nu folosim! )
2 linguri unt sau margarina
2 buc chifle pentru crutoane
patrunjel verde
Preparare Supa crema de ceapa:
Curatam mai intai ceapa,o spalam apoi o taiem marunt , sau o tocam in robot sa fie cat mai marunta. Pe 1 lingura de ulei se pune ceapa la calit in asa fel incat vasul sa fie acoperit (se tine la foc cam 3 minute). Dupa ce am calit ceapa , adaugam atata apa cat sa acopere ceapa , se adauga putina sare , se acopera vasul cu capac si se lasa la foc mic sa fiarba pana aceasta devine moale .
Turnam totul in blender si lasam sa se paseze pana devine o crema. Turnam continutul inapoi in oala, adaugam 100 ml vin alb sec, piper alb, sare dupa gust si 750 ml apa. Punem inapoi la foc sa se incalzeasca putin, adaugam 500 g smantana amestecata cu 2 galbenusuri de ou si 200 g cascaval ras. Turnam iarasi toata compozitia in blender pentru 1-2 minute. Iarasi punem inapoi in vas, supa de aceasta data adaugam cozile de ceapa verde taiate rondele(daca avem daca nu sarim peste aceasta etapa!). Deasupra presaram un pic de cascaval ras si punem vasul la foc pana supa da 1 clocot.
In acest timp pregatim crutoanele .Chifla o taiem cubulete si pe 2 linguri de unt sau margarina topita prajim crutoanele pana devin crocante .
Supa se aseaza in farfurii deasupra se pun crutoane prajite se presara cu patrunjel verde tocat, putina boia dulce si se serveste fierbinte. Supa crema de ceapa are un gust si mai deosebit daca la servire adaugati un pic de zeama de lamaie .
Comentarii recente
Carmen O
05/03/2013 at 13:00lesin , maine fac si eu !!!