Supa de Gaina la mine mereu se gatea la foc mic si fierbea ore intregi caci bunica ,si mama si toate „muierile” (femeile)mai in varsta sustineau sus si tare ca nu iti iese supa limpede de o fierbi la foc mare. Trebuie sa fiarba la foc mic daca vrei sa iasa limpede sa se vada fundul farfuriei. De iti iese supa de gaina tulbure este mare rusine …
Din acest motiv mereu o gateam sambata cand aveam timp berechet sa o las sa fiarba la foc mic nu cumva sa se tulbure. Ei acum am facut ce am facut , mi-am luat inima in dinti si am pus toate ingredientele necesare pentru supa de gaina in Oala de fierbere sub presiune Expert Plus de la Pyramis (zic toate caci inainte intai puneam gaina in apa , sarea, lasam sa clocoteasca, o spumam apoi puneam legumele …. Ce mai… era un ritual clar stabilit pe care nu il incalcam niciodata…) si am pus-o la foc !
Sincer? Am avut oarece strangere de inima… Ma gandeam in timpul cat faceam razalaii , oare cum o iesi supa? Daca se tulbura cum ma prezint cu o zama asa tulbure in fata familiei ? Deja ma gandeam la o alta varianta de supa ce sa le servesc la alor mei in cazul in care dau gres … Au trecut cele 20 minute si simteam cum inima imi ia razna … Am lasat sa se evacueze aburii si am deschis capacul oalei …
Surpriza !!!! Aveam in fata ochilor o supa limpede de vedeam fundul oalei atat de faina era galbena, limpede …. Pot sa spun acum tuturor celor care sustin ca supa de gaina se fierbe la foc mic ca nu este adevarat! Poti sa scurtezi timpul de preparare si sa obtii o Supa faina ,limpede, fiarta in timp mai scurt !!!!
Ingrediente Supa de Gaina cu Razalai :
1 bucata gaina crescuta la curte
5-6 bucati morcovi
1 telina mai mica
3 radacini de patrunjel
1 varza mica creata
1 gulie mica
1 ceapa mica
3 catei usturoi
1 lingura piper boabe
5-6 boabe de enibahar
sare
Ingrediente Razalai :
1 ou
5 linguri faina
½ lingurita sare
Preparare Supa de Gaina cu Razalai :
Portionam gaina si o punem in oala de fierbere sub presiune Expert Plus in apa rece circa 5 l . Morcovii, patrunjelul , telina si gulia se curata, spala si se taie in patru. De pe ceapa si usturoi dam jos primul strat de frunzulite cat merge cu mana, taiem capatul cu musteata si le spalam. Varza creata se spala . Alaturi de gaina asezam in oala si legumele enumerate mai sus impreuna cu piperul boabe si 1 lingura generoasa de sare. Inchidem oala minune cu capacul punem ventilul de siguranta la treapta 2 si o punem la foc. Din momentul in care pe ventil incep sa iasa aburi lasam oala pe foc 20 minute.
Cat timp supa de gaina fierbe ne ocupam de razalai. Ce sunt razalaii ??? Razalaii ii folosim la supa in locul fidelei si de obicei ii preparam in casa. Sunt usor de preparat si nu avem multa bataie de cap ca la alte feluri de taietei ce se fierb in aceasta supa delicioasa. Vreau sa va spun ca supa de gaina este la mare cinste prin partile noastre si se gateste mai mult in zilele de sarbatoare sau Duminica. Dar hai sa nu mai stam mult la vorbe si sa vedem cum preparam razalaii…
Preparare Razalai pentru Supa de Gaina :
Intr-un vas punem 5 linguri de faina pline ,1/2 lingurita sare si 1 ou . Se amesteca pana se incorporeaza toata faina si obtinem un aluat omogen si mai tare(daca aluatul este moale se mai poate adauga faina, sau daca nu s-a incorporat toata cantitatea de faina se poate adauga putina apa.
Va spun aceste lucruri deoarece conteaza mult marimea oului folosit, tipul fainii folosite ! ). Aluatul fiind facut nu ne ramane altceva decat sa dam pe razatoarea fina aluatul. Razuim pe un prosop , servet curat tot aluatul pentru razalai si ii lasam la uscat pentru 20-30 minute.
In acest timp supa noastra a fiert. Desfacem capacul de oala dupa ce am evacuat aburii scoatem carnea de gaina, legumele si mai condimentam cu sare daca e nevoie si am presarat cu putin patrunjel verde uscat (unii mai folosesc la condimentare Delikat eu prefer sa simt gustul legumelor proaspete si folosesc doar sare daca mai e necesar).
Strecuram supa si din carnea ramasa putem prepara o fripturica delicioasa numai cum bunica stia sa faca…. (Friptura de Gaina a Bunicii).
Pun apa cu sare la fiert si cand fierbe adaug razalaii . Ii strecor cand sunt fierti,ii spal sub un jet de apa apoi ii pun intr-o supiera si torn deasupra supa de gaina strecurata. Poti sa torni mai mult sau mai putina supa, depinde cat de deasa vrei sa fie.
La alte case, razalaii se fierb direct in supa, eu prefer aceasta metoda de a-i fierbe separat chiar daca am mai multe vase de spalat… Si acum va servesc cu o portie de Supa de gaina cu Razalai cum se prepara in zona noastra !!!
In Supa dulce in loc de razalai putem fierbe Taietei Patratele. Pofta Buna !!!