Desi supa de pui cu galuste de gris si supa de pui cu taitei de casa sunt doua retete ce le pregatesc mai mereu, am realizat ca pe site am pus doar supa cu taitei. Asa ca astazi a venit randul si supei cu galuste.
Foarte multi sa feresc sa o pregateasca din cauza galustelor ce uneori nu ies pufoase ci raman tari la mijloc.
Trebuie sa recunos ca uneori am intampinat si eu aceasta problema. Totul e cum dozezi cantitatea de gris pentru ouale folosite.
Aceasta tehnica am descoperit-o pe net acu ceva timp, sincer nu stiu exact unde si cand, mi-a ramas in cap doar ca trebuie folosita aceiasi cantitate de gris cat cantaresc ouale fara coaja.
In site avem publicate de Liana modul de preparare si fierbere a galustelor de gris asa cum le pregatea bunica si mama ei, difera un pic de aceasta reteta asa ca m-am gandit ca nu e rau sa o avem si pe aceasta in site.
Mai jos va recomandam inca doua supe gustoase ce sunt apreciate de familiile noastre- pentru retete dati click pe titul de pe imagini
Ingrediente pentru supa de pui cu galuste de gris
- pentru 4 portii
Supa de pui - un tacam cu aripi de la un pui de tara
- 4 morcovi potriviti
- 3 cepe galbene
- un pastarnac mic(optional)
- sare
- patrunjel verde pentru servire
Galuste de gris - doua oua – cantarite fara coaja- 104 g
- 104 g gris (eu am folosit gris Baneasa )
- un praf de sare
Cum pregatim supa de pui cu galuste de gris
Pentru a pregati supa de pui puteti folosi oricare din partile puiului, eu am ales sa folosesc doar tacamul cu aripi fiindca am favut un pui de tara cu destula grasime cat sa iasa o supa gustoasa.
Carnea portionata se pune la fiert in 2, 5 l apa rece, cand da in clocot se reduce flacara si se aduna cu o paleta toata spuma formata. Se adauga sare si se continua fierberea la foc mic.
Ceapa morcovii si pastarnacul se curata, se spala si se pun intregi in supa ce fierbe la foc mic.
Se lasa sa fiarba pana ce carnea si legumele sunt bine patrunse. Daca supa a scazut prea mult se mai adauga apa fierbinte si se continua fierberea inca cateva minute.
Dupa ce supa este fiarta, scoatem cu grija legumele si carnea si o strecuram pentru a indeparta resturile de carne si legume. Eu prefer sa pun in supa finala si bucatile de morcov taiate felii sau in bucati mai mari.
Punem supa strecurata intr-o oala curata si o aducem la punctul de fierbere timp in care pregatim compozitia de galuste de gris.
Cum pregatim galustele de gris pentru supa de pui
Spargem ouale intr-un castron si le cantarim.
In cazul meu cele doua oua au cantarit 104 g. Am adaugat peste ele un praf de sare si le-am batut bine cu furculita. Am cantarit si grisul, am folosit aceiasi cantitate cat au cantarit ouale si l-am adaugat in ploaie peste oua amestecand pana la incorporare.
Compozitia rezulatata am lasat-o sa se odihneasca cam 5-7 min. timp in care compozitia capata o consistenta mai ferma.
Dupa ce supa a inceput sa colocoteasca, am lasat focul la moderat si am inceput sa adaug galustele in ea.
Galustele se portioneaza cu o lingura sau o lingurita inmuiata de fiecare data in supa fierbinte. Alegerea lingurii sau linguritei pentru portionare este in functie de cat de mari doriti sa iasa la final.
Dupa cum stiti ele cresc mult prin fierbere ajungand sa isi dubleze sau chiar tripleze volumul.
Cum fierbem galustele de gris
Dupa ce am pus toate galustele in supa, am acoperit oala cu un capac si am lasat sa fiarba la foc moderat cam 10-12 min timp in care am mai trecut cu lingura printre ele pentru a fi intoarse.
Sunt gata cand se taie usor cu lingura. Se opreste focul si se lasa oala acoperita cu capacul inca 10-15 min.
Eu fierb galustele direct in supa, multi insa prefera sa le fiarba in apa cu sare si apoi sa le puna in supa pentru a nu tulbura zeama.
Dupa cum se vede in poza, zeama nu a iesit tulbure si galustele au un gust mult mai bun fiindca au absorbit supa nu apa simpla cu sare.
Se pune supa in farfurie, se presara cu patrunjel verde si se mananca cu mare pofta.
Supa de pui cu galuste de gris este o supa gustoasa si hranitoare, perfecta in zile friguroase de iarna, numai buna de savurat si atunci cand te confrunti cu o raceala sau gripa.
Va asteptam alaturi de noi si pe pagina de Instagram .
Daca incercati retetele noastre si postati pe Instagram, puteti pune hashtag-ul #bucatareselevesele, ca sa le vedem si noi.
Ne puteti gasi si pe canalul Youtube- Bucataresele Vesele, unde va asteptam sa va abonati!!
Multumim!!!
Comentarii recente
Rodica
05/02/2020 at 11:56Dacă îmi este permis v-aș da cîteva sfaturi : in supă carnea se bagă cînd apa fierbe , păstîrnac nu se pune pt. că se tulbură supa , se pun morcovi și pătrunjel rădăcina . Găluștele se fac separînd ouăle și se bate spuma albușului apoi se adaugă gălbenușul și grișul iar acestea se bagă in supă cînd fierbe fără să le lași să astepte . Se fierb la foc moderat și sînt fierte cînd sau lăsat în jos in oală .Se oprește focul și se adaugă o cană de apă rece și se acoperă cu capac .
Loredana
10/02/2020 at 08:13Sfaturile dvs sunt permise, asta nu inseamna ca din punctul meu de vedere sunt corecte. Carnea intotdeauna se pune la fiert in apa rece nu stau eu sa va explic acu din ce cauzacautati informatii), legumele folosite pentru supa sunt optionale, dupa gustul fiecaruia…cartoful tulbura zeama nu pastarnacul. Iar modul de preparare a galustelor expus de dvs nu pot sa spun ca e corect sau nu fiindca nu am incercat aceasta varianta.Garantez pe ce am scris aici asa ca recomandarea mea este reteta de mai sus !!