Supa de Varza Acra mereu o pregatea bunica mai ales la taierea porcului si noi o pregatim des in sezonul rece pana avem varza acra la butoi.
Prima carne ce o lua mesarosul (macelarul-persoana ce taia porcul) era data la gospodina casei sa prepare aceasta supa. Chiar daca nu aveti la indemana varza acra marunta nu este nici o problema puteti voi sa tocati din cutit capatana de varza murata. Veti obtine o supa cum nu ati mai mancat… Aceasta Supa de Varza Acra se gateste dupa cum am spus la taierea porcului in partile Salajului, la mine in Bihor in schimb gatim la pomana porcului Torosul (reteta de toros este preparata in reteta cu carne de mistret dar daca folositi carnea de porc este in regula)care se prepara tot cu varza acra marunta si cu prima carne luata de la porc. Imi place sa gatesc cu varza acra si Rata pe varza, fie ca e rata salbatica , fie ca e domestica, nu conteaza… Rezultatul final este important.
Ingrediente Supa de Varza Acra :
4 l apa
500 ml moare de varza
500 g varza acra marunta
300 g costite porc proaspata (poate sa fie si alt fel de carne)
200 g carnati afumati
2 morcovi
1 patrunjel
1 ceapa mare
2 catei usturoi
1 foaie dafin
1 crenguta mica de cimbru
100 ml ulei
sare, piper
3 lingurite boia
1 lingurita rasa chimen macinat
2 linguri faina
Preparare Supa de Varza Acra :
In 4 l apa cu 500 ml moare punem la fiert costitele taiate bucati potrivite cu 1 lingurita sare si foaia de dafin. Cand carnea este mai mult de jumatate fiarta adaugam si carnatii taiati rondele. Varza acra marunta (daca nu aveti varza acra marunta puteti taia o capatana marunt) se spala in apa rece se stoarce si se pune si ea la fiert.
Morcovii, patrunjelul se curata si se taie cuburi. Ceapa se curata si se taie marunt. Incingem uleiul si calim morcovii si patrunjelul taiat pana se inmoaie apoi adaugam si ceapa taiata marunt si usturoiul pisat. Punem legumele in oala in care fierbe carnea si varza. Lasam sa fiarba pana toate ingredientele sunt fierte. La final punem la incins 50 ml ulei pe care tragem 2 linguri de faina, punem ardeiul boia si chimenul macinat si turnam putin cate putin din supa.
Turnam compozitia obtinuta inapoi in supa potrivim de sare,scoatem foaia de dafin si punem o crenguta mica de cimbru si lasam sa mai dea 2-3 clocote. La final se serveste fierbinte cu smantana sau fara sau cu ardei iute proaspat.Pofta Buna !