Zamă de fasole grasă cu afumatură
Apoi numai pe aici prin Ardeal găsești o astfel de zamă. După un blid de zamă nu îți mai trebuie nimic decât un pat moale și somn de voie. Ciudată denumire are ingredientul principal, fasole grasă! In urmă cu 15 ani am mâncat la o cunoștință așa ceva si nici de atunci până acu de ceva vreme, mai exact de doi ani!
Bunica ginerelui meu, mamă Ană cum i se spune mi-a vorbit pentru prima dată de această supă. Curioasă din fire am intrebat-o daca are fasole grasă și am rugat-o să îmi spună si cum pregătește acest fel. Fasolea in teacă se lasă până se coace apoi se culege si se lasă la loc bine aerisit la uscat. Se pune în săculețe de pânză și se pune bine in pod.
Zamă de fasole grasă cu afumatură
Fasolea asta grasă a lui mama Ană este la mare cinste. Nu se cultivă mult și boabele sunt păstrate cu mare grijă de la un an la altul ca să mai fie din ce să facă zamă în fiece an.
Cum pregătește mama Ană zama ? Eu vă relatez și pregătesc în cele ce urmează rețeta așa cum am primit indicațiile.
Ingrediente Zamă cu fasole grasă și afumatură
Fasole grasă, atâta cât crezi că trebuie pentru o oala de circa 3 litri (eu am luat din pungă cam două mâini bune cât sa ajungă pentru 4 persoane sănătoase)
400 g afumatură de casă, mușchi,coaste,ciolan ( că aia e afumătură bună, nu ce găsim prin magazine)
2 l apa rece
2-3 morcovi tăiați cubulețe mai măricele
1 rădăcină patrunjel tăiat și el ca morcovii
1 ceapa mijlocie curățată de primele foi și tăiem mustața
400 g smântână de casă ( e bună si cea de la magazin )
1 lingură cu făină pentru rântaș
350 ml bulion (adică suc de roșii)
3-4 linguri ulei (oloi mai zic femeile bătrâne din părțile Bihorului de la ungurescul olaj=ulei)
sare dacă mai e nevoie (ceea ce nu aș crede dacă afumătura e făcută in bătătura casei)
Preparare Zamă cu fasole grasă și afumatură
Toată procedura începe înainte cu o seară. Fasolea grasă, adică fasolea in teci care e uscată ca paiele trebuie pusă la hidratat în apă clocotită până a doua zi când ne apucăm de făcut zama.
Vedeți cât este de uscată și a doua zi și-a revenit frumos, mai că arăta acum a fasole.
Să scurtez timpul de preparare am băgat în funcțiune oala minune, kukta, adică in traducere, oala de presiune.
Afumătura am spălat-o si bagat-o cu 2 litri de apa rece in oală. Am pus capacul și din momentul în care a inceput să fluiere am lasat-o să stea pe foc 40 de minute. După ce a expirat timpul, am desfăcut capacul și am scos deoparte bucățile de carne afumată fiarta.
In aceeași apă punem fasolea grasă hidratată, legumele taiate si ceapa intreaga. Punem înapoi capacul si lăsăm din nou la fiert pentru circa 15 minute de la primul semnal.
Acum vedem dacă fasolea e fiartă. Teaca trebuie să fie moale ca pastaia de fasole verde si boabele din teacă trebuie și ele sa fie moi și bune la mâncat. Dacă mai este nevoie mai puteți adăuga putină apă, circa 500 ml sau mai mult dacă supa este prea deasă. În acest moment trecem la faza cu dresul.
Separat într-o craticioară punem câteva linguri cu ulei la încins peste adaugăm 1 lingură de făină, prăjim puțin, adică facem rântașul și stingem cu bulionul.Rântașul cu bulion se toarnă in oala cu zamă, se scoate ceapa si lasam la fiert până pregatim smăntâna cu care dregem zama.
Zamă de fasole grasă cu afumatură
Și aici e o tehnică, nu aruncăm smântâna numai așa in oală și gata! Smântâna se amestecă cu zeama fierbinte din oală adăugând tot câte puțin pâna ce aducem aproape smântâna diluată de temperatura supei, apoi o turnăm in oală și oprim focul sub zamă să nu facă fluturi. Dacă mai e necesar potriviti de sare după gustul fiecăruia.
Poftă Bună să aveți! Speram sa gatiti si voi aceasta Zamă de fasole grasă cu afumatură ! Gateste si tu cu pasiune !