Zamă de Picioci cu Călbași
În rețeta lunii februarie vă povesteam cum se prepară călbașii. Acum va povestec despre Zama de Picioci cu Călbași. Este o rețeta pe care am învățat-o de la soacra mea și tare bună este! Puțin am fost și eu mirată de denumirea ei și chiar nu știam ce sunt piciocii. Misterul s-a rezolvat când am întrebat ce sunt acești picioci. Păi ce sunt? Nici prin cap nu îmi trecea că sunt cartofi! M-a rugat să merg în beci (pivniță) să aduc picioci. Mă tot uităm eu la ea nedumerită și nu mă urneam din loc. Am lăsat rușinea la o parte și am întrebat ce trebuie să aduc din pivniță.
A fost rândul ei să se uite strâmb la mine! Se mira că nu știu ce sunt piciocii ! Mi-a explicat apoi că maghiarii din sat spun cartofilor, pityoka și românii au împrumutat termenul de picioci. Vai de capul și de zilele mele m-am pus rău cu soacra, din nou! Uite așa am învățat cum se mai spune la cartofi și prin alte regiuni ale țării mai exact în Bistrița.
Cât trăim învățăm mereu câte ceva nou. Pot să va spun că această Zamă de Picioci cu Călbași este musai să o încercați căci pe cuvânt va spun este o delicatesă culinară, pe cât de simplă, pregătită de omul de rând din ingrediente simple pe atât este de bună. Cum se prepara acești călbași gasit la rețeta Călbași cu Păsat .
Ingrediente Zamă de Picioci cu Călbași
2 buc călbași
2-3 morcovi
1 rădăcina pătrunjel
1 ceapă
350 g picioci(cartofi) tăiați cuburi
450 ml smântână
250 ml bulion
50 ml ulei
1 lingură făină
1 legătură pătrunjel verde
sare după gust
Preparare Zamă de Picioci cu Călbași
Punem călbașii mai întâi la înmuiat în apă caldă pentru 1 oră. După ce i-am înmuiat îi punem în 3 l apă rece să fiarbă cu 1 linguriță de sare la foc foarte mic . Oala nu se acoperă . Se fierbe circa 60-70 minute. Când sunt fierți se scot într-un vas și îi acoperim să stea la cald. Adăugăm morcovii, pătrunjelul tăiați și ceapă întreagă în apă în care au fiert călbașii împreună cu pătrunjelul verde care apoi se va scoate.
Lăsăm să fiarbă morcovii de jumate, adăugăm piciocii tăiați cuburi și mai potrivim de sare supa dacă este nevoie. Pe 50 ml ulei încins punem 1 lingură de făină și lăsăm să dea un sfârâit. Stingem cu 250 ml bulion și mai adăugăm din supa în care au fiert legumele ca să diluăm.
Când cartofii sunt fierți turnăm în supă, rântașul cu bulion și lăsăm să dea câteva clocote împreună.
Smântâna se diluează treptat cu supa fierbinte. Se toarnă în oală și lăsăm să dea un clocot. Călbașii fierți se adaugă în supa fierbinte. Când se servește,călbașul se scoate pe o farfurie, în altă farfurie se pune zama de picioci și se ia o îmbucătura de zamă, o îmbucătura de călbaș.
Se poate servi cu ardei iute sau cu ceapă bătută.
Comentarii recente
Doina
20/03/2018 at 10:11O reteta mai mult decat delicioasa.
Loredana
24/03/2018 at 20:44Multumim!!