Nu este sarbatoare fara cozonac facut in casa. Anul acesta am pregatit Cozonac fara Framantare dupa o reteta primita de la o cunostinta din Ungaria. Sunt foarte multumita de acest Cozonac si chiar nu ma asteptam sa fie atat de bun aluatul mai ales ca nu il framanti deloc. La clasicele retete framantai o gramada de vreme ca aluatul sa iasa pufos, moale.
Ingrediente Cozonac fara Framantare:
500 g faina
25 g drojdie proaspata
350 ml lapte
100 g zahar
1/2 lingurita mica sare
4 galbenusuri de ou
50 g unt
3-4 plicuri zahar vanilat
coaja rasa de la o lamaie
Ingrediente umplutura Cozonac fara Framantare :
300 g rahat colorat taiat cubulete
1 cana stafide brune si merisor (le prefer pe cele de la Solaris, cana folosita sa fie una de 300 ml)
rom
Preparare Cozonac fara Framantare :
Intr-un vas punem faina, galbenusurile de ou si coaja rasa de la lamaie. Incalzim usor laptele la care adaugam zaharul, sarea, zaharul vanilat, untul si drojdia. Amestecam pana zaharul si drojdia se dizolva dupa care turnam la faina si amestecam pana se omogenizeaza si obtinem un aluat omogen. Acoperim vasul cu un prosop curat si lasam sa dospeasca 1 ora la loc caldut pana isi dubleaza volumul.
Stafidele si merisoarele se pun lam inmuiat in Rom pe perioada cat aluatul dospeste.
Dupa ce a dospit rasturnam pe suprafata de lucru presarata cu faina aluatul de cozonac si il impartim in 4 bucati egale. Fiecare bucata se intinde in forma dreptunghiulara si presara cu cubulete de rahat si stafide si merisoare (acestea se scurg bine dupa ce au fost rehidratate in rom sau esenta de rom). Se ruleaza fiecare parte si apoi se rasucesc doua cate doua obtinand astfel 2 sucituri de cozonac.
Asezam suciturile in formele de cozonac tapetate cu hartie de copt si le punem la rece (in frigider) pentru 1 ora sa dospeasca. Se scot in cele din urma de la rece se ung cu galbenus de ou si se pun in cuptorul preincalzit la copt pentru circa 35-45 de minute (timpul de coacere variaza de la un cuptor la altul).
Sarbatori Fericite !
Comentarii recente
Paula
16/03/2017 at 19:05Dragile mele va privesc retetele demult timp.
Azi mam incumetat sa incerc reteta asta care arata asa bine. Dar nu am inceput bine. Aluatul a iesit f moale. Am mai adaugat faina desi nu stiu daca trebuia sau reteta e asa cu un aluat moale. Acum e la dospit. Sper sa nu ajunga totul la gunoi . E tare descurajant sa petreci atata timp cu ochii pe ingrediente si sa privesti aspectul fantastic de pe net ca apoi sa nu te bucuri de rezultat. Scriu toate astea sperand sa fie util cuiva si sa va aud părerea. Mentionez ca am respectat cantitatiile .
Liana Liana
18/03/2017 at 20:32Buna Paula. Imi cer scuze ca raspund cu intarziere. Se poate ca la tine sa fie aluatul mai moale. Depinde foarte mult si de faina folosita. Ai facut bine ca ai adaugat faina.
Paula
16/03/2017 at 23:33Am revenit pt a multumi pt aceasta reteta minunata si simpla. Cozonacul a iesit f bun cu un aluat fraged si aromat. A trebuit sa pun mai mult faina dar am lasat aluatul destul de moale pt a dospi. Apoi l-am lucrat cu faina pe plansa. In cele din urma a iesit super bun. Cand voi mai face voi face 4 buc. Succes in continuare.
Liana Liana
18/03/2017 at 20:32Cu placere.
Ela
06/12/2017 at 05:36L-am facut azi sa vad cum iese …pentru mama care nu mai poate sa framante…Cred ca trebuia numai 250 ml lapte la 500 g faina, eu am pus 100 g grasime ( unt) …a iesit pufos si bun, la frigider a stat mai mult de 1 ora ca nu prea a vrut sa creasca…Eu zic ca e bun pt un cozo fara munca prea multa…Eu am avut tava mare si am facut 2 rulouri, deci 1 cozonac…Multumesc pt reteta…E super…