Prajitura cu branza si mascarpone
Este o prajitura rapida perfecta de sarbatori. Va recomand cu drag sa o incercati. Cu siguranta va fi pe placul familiei. Pe cat de simpla este pe atat de buna este! Nu intotdeauna ce este complicat este si bun. Si unde mai pui este si aratoasa si poti sa impresionezi musafirii.
Aceasta Prajitura cu branza si mascarpone a pornit de la clasicul pandispan cu branza facut de bunica mea si apoi preluat de mama mea. In locul untului folosit de ele am optat pentru mascarpone si sa fac crema mai usoara am adaugat frisca. Blatul a fost si el modificat. Bunica facea un blat de pandispan din 9 oua dupa care il taia in doua foi. Am modificat si acest aspect. Am copt din blatul de pandispan 4 foi.
Alte retete interesante de prajituri gasiti in sectiunea de Retete Torturi si prajituri, iar daca vreti ceva mai festiv va recomandam sa rasfoiti sectiunea Prajituri de Craciun sau Prajituri de Paște !Hai sa vedem cum am preparat aceasta Prajitura cu branza si mascarpone.
Prajitura cu branza si mascarpone – Ingrediente Blat
9 oua
150 g zahar pudra
35 g cacao
75 ml apa
1 praf de sare ( cat se ia intre 3 degete)
190 g faina
10 g praf de copt ( se poate renunta la el )
Prajitura cu branza si mascarpone – Ingrediente Crema
500 g branza dulce de vaci ( scoacă i se mai spune in partile Bihorului)
250 g Mascarpone -Delaco
160 g zahar pudra cu aroma de vanilie ( sau zahar pudra si 2 plicuri zahar vanilat)
500 ml frisca
1 lingura smantana de 20% grasime ( este foarte buna si cea de 12%)
Alte ingrediente
Ciocolata de menaj sau glazura de ciocolata neagra de la Dr.Oetker
Prajitura cu branza si mascarpone – Preparare si Coacere Foi de Pandispan
Separam ouale in doua vase, albusul de galbenus. La cele 9 galbenusuri adaugam 150 g zahar pudra cu care o spumam bine cu ajutorul unui mixer ( pana culoarea devine un galben pal si se ingroase). Adaugam cei 35 g cacao si 75 ml apa. Amestecam din nou pana se incorporeaza si acestea.
190 g de faina se amesteca cu praful de copt ( dupa cum spuneam nu este obligatoriu sa il folosim. Se poate si fara. )
Albusurile impreuna cu un praf de sare se bat spuma. Aceasta sa fie cat mai tare, in momentul in care intoarcem vasul cu albusurile batute deaspra capului sa nu ne trezim ca ne pica in cap.( glumesc! )
Faina se amesteca la galbenusul frecat. Adaugam treptat albusul batut si amestecam usor de sus de in jos ca compozitia sa ramana aerata. Asa o sa avem foi bune pentru Prajitura cu branza si mascarpone !
Impartim compozitia in patru parti egale. Fiecare parte o coacem pe hartie de copt intr-o tava cu dimensiuni de 35cm x 24cm (lungimea tavii si latimea tavii) in cuptorul preincalzit la 180 grade celsius cu functia de ventilatie timp de 12 minute (sau 10-11 minute depinde si de cuptorul fiecaruia cum coace). Avem si foile de la Prajitura cu branza si mascarpone coapte.
Prajitura cu branza si mascarpone – Preparare Crema de branza si mascarpone
Branza de vaci daca nu este fina ar fi bine sa o pasati prin sita ( sau sa bagati in el mixerul vertical). Adaugam la branza mascarponele, zaharul si cu mixerul se amesteca bine pana acesta se topeste si cele doua ingrediente se omogenizeaza.
Separat se bate frisca. Cand incepe sa devina spuma adaugam 1 lingura de smantana si continuam sa batem pana ce frisca se intareste. Adaugam compozitioa de branza la frisca batuta si amestecam cu mixerul pana se omogenizeaza.
Compozitia se imparte in 4 parti egale.
Am facut si crema pentru Prajitura cu branza si mascarpone.
Prajitura cu branza si mascarpone – Asamblare
Intr-o tava punem hartie de copt pe care o presaram cu putin zahar pudra. Asezam pe ea o foaie de pandispan si peste punem 1 parte din crema de branza cu mascarpone. O intindem in mod egal pe foaia de pandispan.
Peste asezam a doua foaie de pandispan peste care punem a doua parte de crema. Si continuam asa pana ajungem la a patra foaie ce vine deasupra Prajiturii cu branza si mascarpone. Deasupra acestei ultime foi punem ultima parte de crema care se intinde cat mai frumos caci aceasta va fi fata prajiturii.
Lasam Prajitura cu branza si mascarpone, asamblata ca in cele descrise mai su la rece timp de 12 ore. Dupa trecerea timpului o glasam cu glazura de ciocolata neagra sau o putem presara cu cacao.
Ramane la latitudinea fiecaruia cum o orneaza.
Nota: Pentru cele care nu au rabdare sa coaca foile de pandispan, sau chiar nu se pricep va recomand sa incercati foile de pandispan cu cacao de la Boromir. Am inteles ca sunt chiar foarte bune. Cu proxima ocazie am sa le incerc si eu sa vad daca sunt atat de bune pe cat sunt de laudate.
Comentarii recente
olivia
02/12/2018 at 19:12Super.La multi ani si la multe retete delicioase!
Loredana
14/12/2018 at 19:41Multumim!!