Dolmades-Sarmalute Grecesti in Foi de Vita
Am mancat aceste sarmalute grecesti la o prietena si tare mi-au fost pe gust, asa ca am cerut reteta si am pregatit-o si eu acasa. Alaturi am servit un Sos de Iaurt preparat dupa o reteta a colegei mele Lory, dar aceste sarmalute se pot servi si fara.
Sunt mai multe variante de
Dolmades-Sarmalute Grecesti in Foi de Vita
din cate mi-a povestit prietena mea, dar aceasta este perfecta in zilele toride de vara fapt petru care au si fost pregatite de multe ori.
Ingrediente Dolmades-Sarmalute Grecesti in Foi de Vita :
150 g ceapa rosie tocata
200 g orez cu bob rotund
50 ml ulei
1 lingura marar taiat marunt
1 legatura frunze de menta taiate marunt
sare si pire dupa gust
circa 40 frunze vita de vie
200 ml zeama de lamaie
piper boabe
Preparare Dolmades-Sarmalute Grecesti in Foi de Vita:
Incingem uleiul si calim ceapa tocata dupa care adaugam orezul cu care mai prajim cateva minute. Adaugam circa 300 ml apa si 150 ml zeama de lamaie si lasam sa fiarba amestecand mereu pana se absoarbe apa si orezul este aproape fiert. Adaugam la acest amestec mararul, menta, sare si piper dupa gust.
Intr-o oala punem apa la fiert cu sare si oparim frunzele de vita de vie pentru circa 2-3 minute in apa clocotinda. Din apa fierbinte punem frunzele pentru 10 minute in apa rece dupa care se scot pe un prosop curat si le lasam la uscat.
Frunzele de vita de vie se umple cu amestecul de orez in forma de pachetele si le asezam in oala(nu se pune foarte multa umplutura pentru a putea rula sarmaluta si pentru a putea acoperi capetele avand in vedere ca in timpul fierberii aceasta va creste).
Le acoperim cu o farfurie ca micutele sarmalute sa ramana in pozitia pusa si turnam peste ele apa fierbinte cat sa acopere farfuria bine , cateva boabe de piper, sare si zeama de lamaie.
Acoperim oala cu un capac si lasam sa fiarba la foc mic circa 60 minute. Daca apa scade prea mult si sarmalutele nu sunt fierte mai completam cu apa fierbinte.
Se servesc caldute sau reci cu sos de iaurt.
Pofta Buna !