500 gr fasole boabe
3 buc ceapa
5 catei usturoi
1 buc morcov
1 buc radacina patrunjel
2 foi dafin
sare, boia
ulei
Cum procedam :
Alegem fasolea , o spalam si daca nu avem oala minune,e de preferat sa o punem la inmuiat de cu seara in apa rece. Daca avem kukta(oala cu presiune) spalam fasolea si o punem la fiert impreuna cu morcovul, patrunjelul, 1ceapa, 3 catei de usturoi intregi , si 1 lingura sare si 2 foi dafin. In cca 40 minute e bine fiarta. Se strecoara in asa fel incat zeama in care a fiert fasolea nu se arunca , se scot bucatile de legume cu care le-am fiert . Se pune fasolea intr-un vas si cu un zdrobitor , zdrobim boabele de fasole. Adaugam la el un pic de zeama cat sa se subtieze un pic si apoi turnam intr-un ciur fasolea zdrobita si incepem cu o lingura de lemn sa frecam fasolea in ciur in asa fel incat sa se pasireze miezul in alt vas si hoaspele sa ramana in ciur. Daca mai e nevoie putem adauga la fasole un pic de zeama sa se poata freca mai bine. Dupa ce am terminat de frecat fasolea taiem marunt 2 cepe si pisam 2 catei de usturoi . Se pune la incins cca 150 ml ulei si calim ceapa tocata marunt , apoi adaugam boia dulce (eu am pus 1 lingura ) amestecam bine si punem deasupra fasolea frecata (pasirata) si lasam sa se intrepatrunda bine cu ceapa calita . Daca vi se pare ca fasolea este prea groasa mai puteti adauga un pic de zeama in care a fiert . Se potriveste de gust cu sare daca mai e nevoie.Se poate adauga daca doriti si 2 catei de usturoi pisati cu care lasati sa dea una doua clocote.
Se poate servi ca mancare de post cu un surplus de ceapa prajita , cu paine proaspata cu muraturi ,sau cu ardei copti.
Dar la fel de bine se pate servi si cu carnaciori afumati sau chiftele .
Comentarii recente
pansy
07/05/2010 at 19:29buna rau !
Laura`s Leckereien / Bunatatile Laurei
09/05/2010 at 11:01Hallölchen!
Cu acesta reteta, mi-ai dat idee ce sa gatesc saptamina care urmeaza.
Si noua ne place Fasolea f. mult de aceea,MULTUMESC pentru reteta si idee!!!
O dumineca placuta in continuare
Laura S.
Laura`s Leckereien / Bunatatile Laurei
21/05/2010 at 16:46Asai Pansy?:)))!!!!
Bucataresele mele dragi, fasolica a fost o delicatese!
Sotul meu nu prea cunoaste aceasta mincarica, dar a fost incintat:-)
Multumesc inca odata de reteta,foto si mai ales idee!
Cu prietenie
Laura S.
Lory
25/05/2010 at 11:04Laura ne bucuram ca ai incercat reteta dar mai ales ca a fost pe placul vostru.
Te asteptam cu drag de fiecare data
Pupice
Lory si Leila
Lory
25/05/2010 at 11:05Intradevar Pansy cred ca a fost buna rau 🙂
Puff.. ce as mai manca si eu o portie :))